Telefon: +36 70 6363 538

Coachok óradíja

2018-ban a HR Portál által közzétett felmérés szerint, amely 600 főt érintő megkérdezésen alapult, a business coaching óradíja 22 260 forint, a vezetői coachingé pedig 43 600 forint.

Coachok-óradíja

A Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége 2016-ban végzett, 800 főt érintő országos felmérése szerint a coachok óradíja 10-35 ezer forint között mozog a hazai piacon.

A Világgazdaság néhány évvel ezelőtt készített felmérése szerint a coachok óradíja nettó 30-40 ezer forint közé volt tehető. A válaszadók egynegyede azonban ennél magasabb összeget fizetett, akár ötvenezer forintnál is többet.

Vezetői coach kompetenciái

A Harvard Business Review 2017-ben végzett kutatása szerint a cégek vezetőik számára elsősorban olyan vezetői coachot keresnek, aki gyakorlott az aktuális megbízáshoz hasonló témában. A legtöbben azt is vizsgálják, hogy a coachnak van-e világos koncepciója. Azaz el tudja-e mondani, hogy mit fog tenni, és annak várhatóan milyen eredménye lesz.

A megkérdezettek véleménye megoszlik a tekintetben, hogy a coach rendelkezzen-e valamilyen, az elméleti felkészültségét igazoló bizonyítvánnyal. Mivel nagyon sokféle coachképzés van, és igazából nem lehet tudni, hogy melyik tekinthető szakmailag hitelesnek.

A kutatás eredményéből az is kitűnik, hogy viszonylag kevés cég tartja fontosnak, hogy egy coach pszichológus végzettséggel rendelkezzen, ill. terápiában gyakorlata legyen.

A mellékelt ábra összefoglalja a kutatás eredményeit. Az oszlopok mellett található százalékok a válaszadók arányát mutatják, akik ezeket a kompetenciákat nagyon fontosnak tartották.

Vezetői-coach-kompetenciái

Tipikus coaching témák

A Harvard Business Review 2017-es kutatása szerint a coachokat alapvetően három ok miatt bízzák meg. Ezek a kiemelkedő tehetségek fejlesztése, változások facilitálása, vezetőfejlesztési tanácsadás és gátló viselkedés megváltoztatása.

Tipikus-coaching-formák

2009-ben a HBR coaching kutatás eredménye az alábbiak szerint alakult. A megbízások közel felét a vezetői kompetenciák fejlesztése és a beilleszkedést támogató coaching tette ki. Az alábbi ábra a különböző coaching típusokat mutatja az előfordulásuk gyakorisága szerint.

Tipikus-coaching-2009

Nehéz coaching témák

Legnehezebben az olyan esetekben lehet eredményt elérni, amikor a vezetőnek komoly viselkedési problémái vannak. Például súlyos önértékelési gondok, sértődékenység, narcizmus, közöny, vádló magatartás.

Nem hajlandó önmagába tekinteni és változtatni, vagy ha súlyos a feszültség a vezető és a szervezet között. Például a vezető az értékrendje miatt nem illeszkedik a vállalati kultúrába.

A Harvard Business Review által coachok körében végzett kutatás szerint a coachok olyan témák esetén a legeredményesebbek, mint például a stratégiai látásmód erősítése, pozícióváltással járó változásokra való felkészítés, fiatal tehetségek önismeretének növelése és vezetői készségeinek fejlesztése, a vezetés sikerességét gátló tényezők csökkentése.

Nehéz-coaching-témák

Mitől coacholható valaki?

A Harvard Business Review kutatása szerint a leginkább azok coacholhatók, akik készek a változtatásra, és akik aktívan elköteleződnek a coachingfolyamatban. A coaching alapvető feltételeit az alábbi ábra mutatja:

Mitől coacholható valaki

Coaching visszamérése

A Harvard Business Review által vezetői coachok körében végzett kutatás szerint a coaching visszamérése interjúval bizonyul a leghasznosabbnak.

Ezt a 360º-os értékelés követi, és a sorban legutolsó helyen az intelligenciateszt áll. Az alábbi táblázatban a százalékok azt mutatják, hogy a válaszadók szerint a coaching visszamérése milyen eszközzel különösen hasznos (a 10-es skálán 8-10 pontra értékelték az eszközt).

Egyéb, a kutatásban részt vevő coachok által említett eszközök az értékeket, érzelmi intelligenciát vizsgáló tesztek, a DISC, a Myer-Briggs és a Hays-kérdőívek voltak.

Visszamérés-coaching

A coaching visszaméréséről írtam egy hosszabb cikket is, itt találja: Vezetői coaching visszamérése.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu-ra, vagy hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”