Telefon: +36 70 6363 538

Egyéni vezetői coaching eredményessége a tréninghez képest

Egyéni vezetői coachingÁltalánosságban azt mondhatjuk, hogy az egyéni vezetői coaching eredményesebb a tréningnél. De vajon miben áll a sikeressége a tréninghez képest?

Egyéni vezetői coaching

Egyrészről, az egyéni vezetői coaching teljes mértékben a vezető igényeire szabható mind tartalmilag (például olyan témákon dolgozunk, melyekre személyre szabottan éppen szükség van, és olyan konkrét helyzetekkel, melyek éppen akkor kihívást jelentenek). Mind pedig a folyamat szempontjából (például találkozók időpontja, gyakorisága, hossza).

Másrészről, az egyéni coaching olyan támogató és bizalmi jellegű kapcsolatban történik, amelyben a vezető nyíltan vállalhatja a szükségleteit, félelmeit, és egyáltalán mindazt, ami számára kihívást vagy nehézséget jelent. Lehetősége van arra, hogy új viselkedésformákat próbáljon ki egy biztonságos környezetben, mielőtt azokat a gyakorlatban is alkalmazná.

Az eredményességet nagymértékben befolyásolja továbbá az is, hogy a vezetői coach végig tudja kísérni a vezetőt a fejlődés teljes folyamatán. Az elköteleződéstől a készségek fejlesztésén és a gyakorlati alkalmazáson át a vezető felelősségvállalásáig azért, hogy a tanultakat beépíti és használja a napi munkája során. Nem utolsósorban a coachnak több lehetősége van arra, hogy személyre szabottan meghatározza, mi kell a tartós változás eléréséhez.

Tréning

A készségfejlesztő tréningek általában néhány naposak, és egy blokkban történnek, például egy hosszú hétvégén. A probléma ezzel az, hogy vezetői készségeket 3–5 nap alatt eredményesen fejleszteni nem lehet, mert jelentős és fenntartható viselkedésváltozást, fejlődést ennyi idő alatt nem lehet elérni.

A készségfejlesztés ugyanis olyan, mint a nagy gyakorlást igénylő sportok vagy művészeti ágak. Gondoljunk bele, hogy melyik zongorista vagy sportoló teljesítménye lesz magasabb színvonalú egy koncerten vagy sportversenyen, és azt követően melyiké lesz hosszú távon fenntartható: azé-e, aki a koncert vagy verseny előtt 3 napon keresztül napi nyolc órát gyakorol, vagy azé-e, aki három hónapon át minden héten háromszor két órát?

Hogyan pozicionáljuk a vezetői coachingot a szervezeten belül?

Vannak cégek, ahol a vezetők büszkén és nyíltan vállalják, hogy vezetői coach segíti a munkájukat, míg máshol igyekeznek ezt titokban tartani. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány érvet a coaching szervezeten belüli népszerűsítése érdekében.

 

  • A vezetői coaching a fejlesztőeszközöknek egy viszonylag költségesebb formája, amit olyan munkatársaknak ajánlanak fel. Olyan munkatársaknak, akikbe a cég befektetni kíván, azaz akinek coachingot ajánlanak, annak a munkáját és eredményeit messzemenőkig értékelik.
  • A külső körülmények gyakran változnak, és az új helyzetek gyors alkalmazkodást kívánnak. A gyors alkalmazkodásban, a kevesebb stresszel történő és hatékonyabb munkavégzésben segít a személyre szabott fejlődési lehetőség.
  • Azok számára, akik tehetségesek, és a munkájukban eredményeket tudnak felmutatni, új lehetőségeket kíván a cég felkínálni. Az új lehetőségek új helyzeteket és elvárásokat jelentenek, ami új készségeket és viselkedésformákat igényel, melyekre személyre szabott fejlesztéssel támogatja a felkészülést a cég.
  • A szervezet hosszú távon meg akarja tartani azokat a fiatal tehetségeket, akikben vezetői potenciált lát, és ezért a vezetővé válásukat vezetői coachinggal kívánja fejleszteni olyan élményeken keresztül, melyek pozitívak és támogatók.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményes és másokat inspiráló vezetővé váljon. Hívjon a +36 70 6363 538-as telefonszámon.

 

Kránitz Éva, MBA

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”