Telefon: +36 70 6363 538

A kiváló teljesítmény kulcsa

Személyes-energia

Listák a feladatainkról, párhuzamosan végzett tevékenységek, túlórák, szorosabb napi időbeosztás, esetleg újabb listák?

A magas szintű, minőségi és fenntartható teljesítményhez nem ezek vezetnek, hanem az, ha optimálisan gazdálkodunk saját fizikai, érzelmi, gondolati és spirituális energiáinkkal.

A kiváló időmenedzsment nem garancia arra, hogy elegendő mennyiségű, minőségű és koncentráltságú energiát vagyunk képesek befektetni abba, amit meg szeretnénk valósítani.

Hogyan menedzseljük a személyes energiánkat?

Lehet, hogy munkahelyünkön a napjaink órára pontosan be vannak osztva, mire azonban haza érünk, már kimerültek és türelmetlenek vagyunk. És, a családunkkal töltött időben esetleg azon kapjuk magunkat, hogy a munkára gondolunk.

Talán nem felejtjük el a társunk születésnapját, mert a számítógépünk, mobiltelefonunk figyelmeztet bennünket. Mégis, hányszor megesik, hogy már túlságosan fáradtak vagyunk ahhoz, hogy bármit is ünnepeljünk?

Fizikai, érzelmi, gondolati és spirituális energiák áramlása

A szervezetünk egy önmagában is igen bonyolult energiarendszer, amelyen keresztül fizikai, érzelmi, gondolati és spirituális energiák áramlanak keresztül. Ráadásul egy pulzáló, folyton mozgásban lévő világban élünk, melynek befolyása alól nem vonhatjuk ki magunkat.

Ma már kutatások bizonyítják, hogy érzelmeink és gondolataink rendelkeznek bizonyos „energiatöltéssel”. Valamint, hogy az imént említett négyféle energiaforma alapvető hatással van egymásra, s arra, hogyan éljük meg mindennapjainkat. Ahhoz, hogy bármely területen a legjobbat hozzuk ki magunkból, mind a négy energiaforrás együttes és dinamikus működtetésére van szükségünk.

Négyféle energiaforma

Azaz: megfelelő fizikai kondícióra, támogató érzelmi kapcsolatokra, gondolati összeszedettségre és a – számunkra fontos, értelemmel bíró és rövidtávú érdekeinken túlmutató értékekkel való – spirituális összehangolódásra, kapcsolatra.

A személyes energia optimális felhasználása és a kiélezett versenyhelyzetekben nyújtott, folyamatosan magas teljesítmény közötti összefüggésekre mutatott rá két amerikai coach: Jim Loehr és Tony Schwartz. Az élsportolókkal való sokéves együttműködésük tapasztalatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a siker legmeghatározóbb tényezői pontosan az energia fent említett aspektusai.

Ezek teszik lehetővé ugyanis, hogy az egyénben rejlő potenciálok és készségek teljes mértékben és kimagasló módon megnyilvánuljanak. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Két, azonos felkészültségű élsportoló közül nagy valószínűséggel az teljesít majd magasabb szinten, aki az energiáival optimálisan tud gazdálkodni. Loehr és Schwartz kutatásait az üzleti életre is kiterjesztette.

Felismeréseiket a mai napig eredményesen alkalmazzák a vezetőfejlesztésben.

Tanuljuk meg optimálisan felhasználni és megújítani az energiáinkat

Hétköznapjainkban általában nem gondoljuk át tudatosan, mennyi energiát fordítunk a különböző dolgokra, életterületekre és feladatokra. Gyakran  a megnövekedett igénybevétel vagy éppen önmagunk állandó „készenlétben tartása” miatt a kelleténél több energiát fektetünk be bizonyos tevékenységekbe. És, ez hamarosan forrásaink lemerüléséhez vezet – azaz túlvállaljuk magunkat.

Az energiafelhasználás másik módja, amikor kerüljük a kihívást jelentő vagy stresszel járó helyzeteket, és többet pihenünk, lazítunk, mint teljesítünk. Ilyenkor alulvállaljuk magunkat. A stressztől sokan tartanak és igyekeznek elkerülni, a fejlődéshez, növekedéshez azonban elkerülhetetlen némi feszültség.

Gondoljunk csak az izmainkra: ahhoz, hogy erősödjenek, s hogy tömegük növekedjen, módszeresen edzenünk kell azokat, méghozzá a határainkig. Ha tovább erőltetjük magunkat, könnyen lesérülhetünk, ha azonban nem feszülünk a határainkig, nem érjük el a kívánt eredményt. S ha egy edzés után pihenünk és hagyjuk az izmainkat regenerálódni, ellazulni, erősebbek és terhelhetőbbek leszünk.

Ha magas szintű, minőségi és fenntartható teljesítményt szeretnénk elérni, életünk bármely területén…

Képessé kell válnunk fizikai, érzelmi, gondolati és spirituális energiáink dinamikus egyensúlyban tartására. Ez pedig az energiafelhasználás (stressz) és az energiamegújítás (regenerálódás) pulzáló, ritmusos változtatásán alapul.

A legtöbb ember hajlamos magát túlvállalni gondolati és érzelmi téren (kevés kikapcsolódást enged meg magának). Míg fizikai és spirituális értelemben gyakran alulvállalja magát.

Az energiákkal való gazdálkodás nem csak személyes, hanem szervezeti szinten is fontos. Ennek ellenére sok cég még nem ismerte fel, hogy a regenerálódás nem gyengeség, hanem éppen ellenkezőleg: a kiváló teljesítmény előfeltétele.

Alakítsunk ki pozitív szokásokat az energiáinkkal való gazdálkodáshoz

Akarattal és önfegyelemmel sok minden elérhető. Ám könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy figyelmünk nagy részét erre, tehát magára az „önfegyelmezésre” fordítjuk.

Ha azonban olyan új szokásokat – jól átgondolt, meghatározott viselkedésformákat – alakítunk ki, amelyek összhangban vannak az értékrendünkkel és céljainkkal, akkor automatikusan vagy kevés energia befektetéssel jutunk el oda, ahol lenni szeretnénk.

Hogyan javíthatjuk fizikai, érzelmi, mentális és spirituális kondíciónkat?

Először is érdemes őszintén rátekintenünk arra, hogyan bánunk saját energiaforrásainkkal jelenleg. Azaz milyen a fizikai kondíciónk, milyen minőségű energiák jellemzik az érzelmi kapcsolatainkat. Mennyire tudunk a feladatainkra, munkákra koncentrálni, s hogy mennyire lelkesedünk, azért amit teszünk.

Éppúgy, ahogyan fizikai kondíciónk javításához az izmainkat edzzük, edzhetjük érzelmi, gondolati és spirituális „izmainkat” is. A fizikai kondíciónk jelzi erőnlétünk, terhelhetőségünk, rugalmasságunk, regenerálódó képességünk, s valójában éppen ezek a „mutatói” érzelmi, mentális és spirituális teljesítőképességünknek is.

Fizikai kondíciónk

A fizikai kondíciónkat javíthatjuk például oly módon, hogy testedzésbe kezdünk, megváltoztatjuk étkezési szokásainkat, megnöveljük vízfogyasztásunkat. Korán fekszünk – korán kelünk és 90-120 percenként szünetet tartunk a munkában.

Érzelmi energiáink

Ami az érzelmi energia területét illeti, elmondható, hogy a pozitív és kellemes érzelmek vannak ránk jótékony hatással, amelyeket például az önbizalom, az empátia és a nyitottság táplálnak. Ha kifejezetten erős önkontrollal rendelkezünk vagy zárkózottak vagyunk, érdemes határaink tágításán, az önkontroll és spontaneitás. Illetve a zárkózottság és nyitottság közötti dinamikus egyensúly kialakításán dolgozni.

A rugalmasság azt jelenti, hogy képesek vagyunk az érzelmek széles palettájáról szabadon, egy adott helyzetnek megfelelően választani ahelyett, hogy mereven, esetleg a változástól félve vagy védekezően reagálnánk.

Érzelmi kondíciónkat továbbá erősíthetjük azzal is, ha megtanuljuk, hogyan tudjuk gyorsan visszanyerni érzelmi stabilitásunkat negatív érzelmi állapotot követően, például azután, hogy  csalódottságot vagy frusztrációt élünk meg.

Szellemi koncentrálóképességünk

A tőlünk telhető legjobb teljesítményhez nélkülözhetetlen, hogy képesek legyünk a koncentrálóképességünket fenntartani. Rugalmasan nézőpontot váltani, például a racionális és intuitív megközelítésmódok között, illetve egyfajta reális optimizmust kialakítani.

Azaz vegyük észre azt, ami van, de pozitívan törekedjünk elérni azt, amit szeretnénk. Mentális teljesítményünket sokféleképpen optimalizálhatjuk, többek között vizualizációs technikákkal, pozitív belső beszéddel vagy a kreativitásunk fejlesztésével.

Sprirituális hajtóerőnk

A fizikai, érzelmi és gondolati energiáink aktiválásához a spirituális energia jelenti a hajtóerőt. Ez az, ami összeköt bennünket mindazzal, ami számunkra igazán értékes és fontos, s ami túlmutat rövidtávú, egyéni érdekeinken. Spirituális erőnk egyik „mutatója”, hogy mennyire vagyunk képesek hűek maradni az értékrendünkhöz, a körülményeinktől függetlenül is.

Miután rátekintettünk energiaforrásaink aktuális állapotára, gondoljuk át, mit is szeretnénk elérni. És, mit szándékozunk tenni fizikai, érzelmi, mentális és spirituális energiáink optimalizálása érdekében.

A változtatás rajtunk áll: kezdjük el!

A fenti koncepció alapján a kiégés megelőzésére szolgáló, speciális programot dolgoztam ki vezetőknek Személyes energiamenedzsment vezetőknek© címmel. A program segít egyensúlyba hozni és növelni a személyes energiát fizikai, érzelmi, gondolati és spirituális szempontból.

A program önnek szól, ha kezd kimerülni a vezetői munkában és kezdi elveszíteni a lelkesedését. 

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogyan nyerje vissza személyes energiáját és váljon másokat inspiráló vezetővé.

Írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu-ra, vagy hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”