Telefon: +36 70 6363 538

Munkaerőpiaci ökoszisztéma

Munkaerőpiaci-ökoszisztémaA Deloitte által 2018-ban végzett Global Human Capital Trend (Globális Humántőke Trend) kutatás több mint 11 000 cégvezető és HR-szakember megkérdezése, valamint napjaink vezető vállalatainak döntéshozóival készített interjúk alapján dolgozta fel és foglalta össze a jelen munkaerőpiacára jellemző világméretű trendeket.

A cikkben a kutatás 10. trendjét mutatom be: Munkaerőpiaci ökoszisztéma

Munkaerőpiaci ökoszisztéma

A munkaerőpiac dinamikus változása új megközelítést igényel mind a vállalatvezetők, mind a HR-szakemberek részéről. A dinamikus változás fő mozgatórugója, hogy mind nagyobb arányú az alternatív foglalkoztatás, vagyis a szabadúszók, a szerződéssel dolgozók és az alkalmi munkatársak száma.

Ha csak az adatokat nézzük, már önmagukban nagyon beszédesek.

Azoknak a száma, akik szabadúszóként határozták meg státusukat a munkaerőpiacon, elérte a 77 millió főt Európában, Indiában és az Egyesült Államokban összesen. Az USA-ban a munkavállalók több mint 40%-a alternatív munkaviszonyban dolgozik. És ennek a jelentőségét jól mutatja, hogy csak az elmúlt öt évben 36%-kal nőtt a munkaerőpiac ezen területe.

A Deloitte Globális Humántőke Trend kutatásban részt vevők 50%-a számolt be arról, hogy jelentős mértékben foglalkoztatnak szerződéssel dolgozókat a cégüknél. 26% tett említést szabadúszókról, és a válaszolók 13%-a mondta azt, hogy jelentős számú alkalmi munkatárs dolgozik náluk.

Munkaerőviszonyok 2020-ban

Arra a kérdésre, hogy hogyan látják a munkaerőviszonyokat cégüknél 2020-ban, a válaszolók 37%-a gondolta úgy, hogy nőni fog a szerződéssel foglalkoztatottak száma. 33% szerint nőni fog a szabadúszók, és 28% szerint pedig az alkalmi foglalkoztatottak száma.

A kihívás nem csak abban rejlik, hogy megtalálják a megfelelő embereket a megfelelő mennyiségben és a megfelelő időben az adott feladatok ellátására. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az is, hogy az alkalmazásoknak újfajta útjait alakítsák ki. És arra is legyen stratégia, hogy hogyan foglalkoztassák és tartsák meg a meglévő munkaerő-állományt.

Új generációs munkavállalók

Az új generációs munkavállalóknak már új szemléletük van a foglalkoztatásról, amely több pontban jelentősen eltér a hagyományostól. Egy felmérés szerint a Z generáció 75%-a tervezi, hogy saját vállalkozást építve indítja el a karrierjét.

Több mint 70%-uk szeretne olyan munkát végezni, ami a saját személyes szempontjainak is megfelel. Csak 12% gondolja úgy, hogy bármilyen általa megalkotott új dolog a munkáltatójának a tulajdona lenne.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy jelenleg kevés vállalat rendelkezik megfelelő stratégiával ennek az újfajta és dinamikusan változó foglalkoztatási helyzetnek a kezelésére.

A cégek elvárása az egyre nagyobb számú, alternatív foglalkoztatásban alkalmazott munkavállalók felé, hogy jól képzettek, eredményorientáltak és munkára készek legyenek.

A valóság viszont az, hogy a különböző projektekre és részfeladatokra ilyen módon alkalmazott külsős munkavállalók kevésbé látják át és nem annyira érdekeltek a vállalat átfogó stratégiájában.

Ahhoz, hogy a vállalat vezetésének fenti elvárása teljesülni tudjon, másfajta vezetésre, sokkal több támogatásra és pontos teljesítménymutatók felállítására volna szükség. Vagyis arra, hogy megfelelő foglalkoztatási politikát alakítsanak ki a külsős munkavállalókkal való együttműködésre is.

ÖSSZEFOGLALVA: A Deloitte Globális Humántőke Trend kutatás eredményei azt mutatják, hogy a HR-szakemberek és az üzleti vezetők jövőbeni közös és egyre sürgetőbb feladata, hogy újfajta vezetői szövetségeket alakítsanak ki.

A fő célkitűzés olyan integrált munkaerő-stratégiák és programok kidolgozása, amelyek segíthetnek a szervezeteknek mind a rendelkezésre álló, mind a hagyományos kereteket túllépő munkaerő-opciók szélesebb körű kihasználásában.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”