Telefon: +36 70 6363 538

Martin Ford: Robotok kora c. könyv arról szól, hogy milyen lesz a világ munkahelyek nélkül.

Ez a könyv a negyedik ipari forradalomról és annak következményeiről szól. Sokrétű, átfogó, rendkívül izgalmas olvasmány.

A jövőkutató szerint az emberek többségét váratlanul fogja érni az a nagyarányú információtechnológiai fejlődés, ami a következő évtizedben előttünk áll. Régen a gépesítés csak egy szektort érintett, a munkások átvándoroltak egy másikba. Ma az információtechnológia minden iparágat érint.

Új digitális technológiák

A könyvet azért választottam az ajánlott vezetői könyvek közé, mert közérthetően, sok konkrét példával magyarázza el a különböző iparágakban elterjedő digitális technológiai trendeket. Pl. robotika, big data, mesterséges intelligencia, gépi tanulás.

Még ha tudjuk is, hogy milyen fejlesztések zajlanak a saját iparágunkban, akkor is érdemes nyitottnak lenni más területek irányába is. Nagyon sok jól adaptálható ötletre tehetünk ugyanis szert.

Miért fontos technológiai szempontból a tájékozottság?

Ha vezetőként csak felszínesen van képben az új technológiai trendekről, azzal az a baj, hogy a cége pillanatok alatt és behozhatatlanul lemaradhat technológiai szempontból.

Az új technológiák alkalmazása nélkül ugyanis nem lesznek képesek áramvonalasítani a szervezetüket. Egy mamuttal pedig nem fognak tudni agilisan manőverezni az új világban.

A technológia alapjaiban forgatja fel a munkaerőpiacot is

A robotok és önkiszolgáló technológiák felőrlik az algoritmizálható, alacsony bérezésű állásokat. De az egyre intelligensebb algoritmusok a magasabb képzettséget igénylő állásokat is fenyegetik.

Sokan lesznek, akik annak ellenére, hogy mindent jól csinálnak (pl. diplomát szereznek, kitanulnak egy szakmát), nem fogják tudni megvetni a lábukat az új gazdaságban.

Karrierünk jövője szempontjából nem mellékes tehát, hogy milyen állások kerülnek veszélybe és melyek válnak ígéretessé. A könyvből mindezt megtudhatjuk, és még sokkal többet.

A technológiai éleslátása és nem utolsósorban karrierje jó mederben tartása érdekében ajánlom a könyvet.

A könyvből megismerhetjük a hét halálos gazdasági trendet és megérthetjük a mögöttes okokat: stagnáló bérek, a munkások csökkenő részesedése a nemzeti jövedelemből, aktív munkavállalók számának csökkenése, hosszú távú munkanélküliség, gyorsan növekvő egyenlőtlenség, friss diplomások alulfoglalkoztatottsága, középosztálybeli állások megszűnése.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”