Telefon: +36 70 6363 538

MeetingÖnnel is előfordult már, hogy körbenézett egy meetingen és szemrevételezte a résztvevőket? Mit látott? A hallgatóság fele-negyede figyelmesen hallgatta az előadót, míg a másik fele-háromnegyede épp a telefonjával/laptopjával volt elfoglalva? Ön szerint ez mennyire hatékony így?

Íme az érvek, hogy miért érdemes a technika eszközeit mellőzni értekezleteken.

1. A kézzel írt jegyzetekre jobban emlékszünk

Tudományosan igazolt tény, hogy a fizikailag leírt jegyzetelés a billentyűn való bepötyögés helyett sokkal inkább stimulálja a memóriát és azt a képességünket, hogy a leírtakra emlékezzünk. Ugyanis, amikor a kézzel írás helyett a begépelést műveljük, akkor az agyunk nem feldolgozza a hallott információt, hanem egyszerűen átmegy végrehajtóba és simán csak leírja azt.

Hiába tud tehát valaki gyorsabban gépelni, mint kézzel írni, ebben az esetben is nagyon igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Ott van a sok begépelt szövege, viszont sokkal kevésbé volt az egész esemény tudatos résztvevője, és a jegyzetei nélkül nem is igazán emlékszik arra, hogy miről is volt szó. Megéri?

2. A többfelé figyelés az eredményesség rovására megy

A figyelem megosztása több irányba nem egyszerű feladat. Figyelni és aktívan részt venni egy értekezleten, miközben azért az e-mailjeit is éppen feldolgozza, vagy a telefonján követi nyomon a nap egyéb eseményeit… Önnek ez hogyan megy? Az általános tapasztalat az, hogy meg lehet csinálni, természetesen. Viszont igazán egyik esetben sincs ott a teljes figyelme, így egyik esetben sem tudja a legjobb teljesítményét nyújtani.

Egy felületesen megválaszolt e-mail, vagy a megbeszélés egy fontos részletének kimaradása, nagyobb kárt tud okozni, mint amennyi haszna lehet abból, hogy egy kis időt megtakarított. Ráadásul a hibázás lehetősége is sokkal nagyobb. Megéri?

3. A technikai eszközök használata befolyásolja a többiek önről kialakított véleményét

Sokan elfogadhatatlannak tartják egy meetingen az okostelefonok, laptopok, tabletek használatát. Vagyis, ha ön ott ül egy értekezlet résztvevőjeként, és épp a telefonját nyomkodja, jusson eszébe, hogy a megítélése máris egy kis csorbát szenvedett. Ha ön ráadásul még vezető is, ez nagyobb súllyal esik a latba. Való igaz, hogy a technikamentességről könnyebb beszélni, mint alkalmazni.

Viszont az a hatékonyság, amit el lehet érni ezzel a módszerrel, sokat segít az átállásban. A technikamentes értekezletek olyan környezetet teremtenek, ahol a résztvevők az adott célra koncentrálnak, és nem vész el a figyelmük az alkalomtól független dolgokban.

Ez különösen fontos olyan kreativitást és inspirációt igénylő értekezleteken, mint az ötletbörzék, problémamegoldó értekezletek és stratégiai tervezések. Amikor nem az okostelefon/tablet/laptop viszi el a figyelem egy részét, sokkal hatékonyabban lehet fókuszálni a folyamatban való produktív részvételre. Megéri?

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”