Hogyan „vezessen” csapatot vagy projektet agilis szemlélettel? 

Agilis vezetői eszköztárat kereső csapatvezetők, termékgazdák, scrum masterek, agilis coachok és projektvezetők számára, akik erősíteni, fejleszteni szeretnék az agilis vezetői kompetenciáikat.

Az ügyfélközpontú, önmagát menedzselő és fejlődésfókuszú agilis csapatok „vezetése” számos kihívást tartogat. Hiába van mögöttünk sikeres csapatvezetői múlt. Ami jó csapatvezetővé tett bennünket egy hagyományos csapatban, az egy agilisban akár kudarchoz is vezethet.

Nemcsak arról van szó, hogy az új szerepünkben új szemléletet kell elsajátítanunk, hanem hogy ezt adott esetben egy hagyományos szervezeten belül kell úttörőként képviselnünk.

Agilis vezetői szerepben

egy sor új agilis kompetenciára van szükségünk a belső agilitáson, hatékony önmenedzsmenten, szociális készségeken és érzelmi intelligencián kívül. Kezdve az agilis projektmenedzsment módszerektől a csapatfacilitáláson, konfliktuskezelési és döntéshozási módszereken keresztül az ökoszisztémában való gondolkodásig.

Ezek nélkül aligha fogunk jól működő agilis csapatot kialakítani, akik a jövőben – jó esetben –rugalmas hálózatban tudnak majd együttműködni más csapatokkal.

Az agilis vezetői tréning célja az ügyfélközpontú, önszerveződő és fejlődésfókuszú agilis csapatok „vezetéséhez” szükséges kompetenciák fejlesztése.

A tréning végére megerősödhet agilis vezetői szerepében:

  • Agilis projektmenedzsment ismereteket szerezhet.
  • Csapatfacilitálási technikákat tanulhat.
  • Megismerheti, miként „vezessen” kérdésekkel.
  • Gyakorlatot szerezhet abban, hogyan alakítson ki közös értékrendet, pszichológiai biztonságot a csapatban.
  • Mélyítheti önismeretét, és kulcsot kaphat mások jobb megismeréséhez.
  • Megismerheti az ökoszisztémában való gondolkodás gyakorlati aspektusait.
  • Ötleteket meríthet az élenjáró agilis szervezetek bevált gyakorlataiból.

Így lesz az agilis vezetői tréningből többszörös megtérülés…

A maradandó változás eléréséhez kap segítséget, hogy áthaladjon az agilis vezetői kompetenciái fejlesztéséhez elengedhetetlen folyamaton.

A programot követően úgy válunk el, hogy a kezében lesz egy Önfejlesztés munkafüzet, ami az agilis vezetői eszköztárának „dokumentációja”. Ebben később megtalálja a témákhoz kötődő rövid elméleti anyagokat, modelleket és a saját jegyzeteit.

Gyakori kérdések és megnyugtató válaszok az agilis vezetői tréning kapcsán

Kiknek szól az agilis vezetői tréning?

Agilis vezetői eszköztárat kereső csapatvezetők, termékgazdák, scrum masterek, agilis coachok és projektvezetők számára.

Mit nyer a cég a tréninggel?

Nagy figyelmet fordítok arra, hogy a képzési program mind a csapattagoknak, mind pedig a szervezetnek a legnagyobb „hasznot” hozza.

Konzervtréning helyett értékes inspirációkat és segítséget kapnak a résztvevők ahhoz, hogy agilis csapatot vagy projektet „vezessenek”.

Az agilis vezetőképzés szakmai háttere…

A program épít az agilis projektmenedzsment módszertanokon kívül egyrészről a csapattudományok legújabb kutatásaira.

Másrészről, folyamatosan kutatom és építek az újító, agilitás szempontjából élenjáró cégek gyakorlatára. Valamint azokra a humánfejlesztési módszerekre, amelyekkel a lehető leghatékonyabban érhetünk el változást.

Mérhető-e a program eredményessége és szervezeti hatása?

Igen, a program eredményessége és szervezeti hatása mérhető. Adott esetben a mérések módszertanát előzetesen egyeztetjük.

A tréning során fokozott hangsúlyt fektetek arra, hogy az eredményességen túl szervezeti hatást is elérjünk.

Az eredményesség visszamérése általában díjtalan. A szervezeti hatás mérése, amennyiben arra igényt tartanak, külön díjazás ellenében történik.

Milyen vezetőfejlesztési módszerekkel találkozhat?

Rendhagyó vezetőikompetencia-fejlesztésről van szó, amely csoportcoaching elemeket is tartalmaz.

Előfordulhatnak szemináriumi elemek, pl. amikor későbbi tudatossági szintről emelünk be már bevált szervezeti gyakorlatokat (pl. organikusan működő szervezeti kultúráktól).

Illetve, filmrészletek és esettanulmány-elemzések is színesíthetik a programot.

Mennyire gyakorlatias a program?

Az alkalmazhatóság kiemelt figyelmet kap. A tréninggyakorlatok többsége kapcsolódik az agilis vezetői szerepek mindennapi kihívásaihoz.

Elmélettel csak a legszükségesebb mértékben foglalkozunk, és általában tantermen kívüli, önálló anyagfeldolgozással dolgozunk.

Helyzetfelmérés része-e a programnak?

A fejlődés egyik szükséges feltétele az önismeret, azért ez kiemelt figyelmet kap.

A tréning egy egyszerűsített 360 fokos agilis vezetői kompetenciateszttel indul, amelyet minden résztvevő esetén felveszünk.

Ezenkívül csapatönismeretet vizsgáló kérdőívet is használunk, amely a csapatszintű agilis kompetenciákról ad visszajelzést számunkra.

Mit érdemes tudni a képzési formáról?

Zárt képzésről van szó. A program agilis vezetői szerepeket betöltőknek szól, akik valamilyen agilis projektmenedzsment módszertant alkalmaznak, vagy éppen átállnak.

A képzés kis csoportos, az agilis projektmenedzsmentet alkalmazó csapatok létszámához igazodik.

Milyen időtartammal érdemes számolni?

A tréning 4 órás alkalmakból áll, amelyekre két-, háromheti sprintben kerül sor. A teljes program hossza az igényektől függ, megállapodás kérdése.

Milyen előismeretekre van szükség?

Az önök által alkalmazott vagy alkalmazni kívánt agilis projektmenedzsment ismeretekre (pl. lean, scrum, kanban).

Mennyibe kerül a tréning?

Díjaim versenyképesek. Az agilis vezetői tréning díját a konkrét igények ismeretében, személyes ismerkedést és egyeztetést követően alakítom ki.

Milyen etikai megfontolások vezetnek?

Vállalom, hogy magas szintű szellemi szolgáltatást nyújtok, valamint a normák, titoktartás és szakmai felelősség tekintetében betartom a

Egy olyan üzleti kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek, és támogatják a munkatársaikat, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban.

Személyes konzultációért hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon, vagy írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu e-mail-címre.