Hogyan „vezessen” csapatot vagy projektet agilis szemlélettel? 

Agilis vezetői eszköztárat kereső csapatvezetők, termékgazdák, scrum masterek, agilis coachok és projektvezetők számára, akik erősíteni, fejleszteni szeretnék az agilis vezetői kompetenciáikat.

Az ügyfélközpontú, önmagát menedzselő és fejlődésfókuszú agilis csapatok „vezetése” számos kihívást tartogat. Hiába van mögöttünk sikeres csapatvezetői múlt. Ami jó csapatvezetővé tett bennünket egy hagyományos csapatban, az egy agilisban akár kudarchoz is vezethet.

Nemcsak arról van szó, hogy az új szerepünkben új szemléletet kell elsajátítanunk, hanem hogy ezt adott esetben egy hagyományos szervezeten belül kell úttörőként képviselnünk.

Agilis vezetői szerepben egy sor új agilis kompetenciára van szükségünk a belső agilitáson, hatékony önmenedzsmenten, szociális készségeken és érzelmi intelligencián kívül. Kezdve az agilis projektmenedzsment módszerektől a csapatfacilitáláson, konfliktuskezelési és döntéshozási módszereken keresztül az ökoszisztémában való gondolkodásig.

Ezek nélkül aligha fogunk jól működő agilis csapatot kialakítani, akik a jövőben – jó esetben –rugalmas hálózatban tudnak majd együttműködni más csapatokkal.

Az agilis vezetői tréning célja az ügyfélközpontú, önszerveződő és fejlődésfókuszú agilis csapatok „vezetéséhez” szükséges kompetenciák fejlesztése.

Készüljön fel az agilis vezetői szerepre!

Az agilis vezetői tréning egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az agilis módszertanok alkalmazásához szükséges vezetői készségeit az ön egyedi igényeire szabva fejlessze.

Ez a személyre szabott agilis vezetői képzés célzottan segít felkészülni bármelyik agilis vezetői szerepre, legyen szó akár scrum master, terméktulajdonos, vagy agilis coach pozícióról.

A fejlesztés során az aktuális szakmai kihívásait és célkitűzéseit figyelembe véve állítjuk össze a tematikát, amely magában foglalja a legmodernebb agilis technikákat, a hatékony csapatmenedzsment módszereit és az agilis kompetenciák fejlesztését.

Így nemcsak elméleti tudással, hanem gyakorlati eszközökkel is gazdagodhat, amelyek segítségével azonnal alkalmazható, gyakorlati megoldásokat találhat a vezetői szerepében felmerülő kihívásokra. Ezzel a képzéssel biztosíthatja, hogy magabiztosan lépjen fel az agilis környezetben, hatékonyan támogassa csapatát, és sikeresen vezesse a változási folyamatokat.

A személyre szabott, egyéni tréning végére megerősödhet agilis vezetői szerepében:

  • Agilis projektmenedzsment ismereteket szerezhet (pl. scrum, kanban, lean, lean start-up, dizájngondolkodás).
  • Csapatfacilitálási technikákat tanulhat.
  • Megismerheti, miként „vezessen” kérdésekkel.
  • Gyakorlatot szerezhet abban, hogyan alakítson ki közös értékrendet, pszichológiai biztonságot a csapatban.
  • Mélyítheti önismeretét, és kulcsot kaphat mások jobb megismeréséhez.
  • Megismerheti az ökoszisztémában való gondolkodás gyakorlati aspektusait.
  • Ötleteket meríthet az élenjáró agilis szervezetek bevált gyakorlataiból.

Így lesz az agilis vezetői tréningből többszörös megtérülés…

A maradandó változás eléréséhez kap segítséget, hogy áthaladjon az agilis vezetői kompetenciái fejlesztéséhez elengedhetetlen folyamaton.

A programot követően úgy válunk el, hogy a kezében lesz egy Önfejlesztés munkafüzet, ami az agilis vezetői eszköztárának „dokumentációja”. Ebben később megtalálja a témákhoz kötődő rövid elméleti anyagokat, modelleket és a saját jegyzeteit.

Gyakori kérdések és megnyugtató válaszok az egyéni agilis vezetői tréning kapcsán

Kiknek szól az agilis vezetői tréning?

Agilis vezetői eszköztárat kereső csapatvezetők, termékgazdák, scrum masterek, agilis coachok és projektvezetők számára.

Az agilis vezetőképzés szakmai háttere…

A program alapját az agilis projektmenedzsment módszertanok mellett a csapattudományok legfrissebb kutatásai képezik, továbbá folyamatosan beépítem az újító, agilitásban élenjáró vállalatok gyakorlatait és azokat a humánfejlesztési módszereket, amelyekkel a leghatékonyabb változást érhetjük el.

Mérhető-e a program eredményessége és szervezeti hatása?

Igen, a program eredményessége és szervezeti hatása mérhető. Adott esetben a mérések módszertanát előzetesen egyeztetjük.

A tréning során fokozott hangsúlyt fektetek arra, hogy az eredményességen túl szervezeti hatást is elérjünk.

Az eredményesség visszamérése díjtalan. A szervezeti hatás mérése, amennyiben arra igényt tartanak, külön díjazás ellenében történik.

Milyen vezetőfejlesztési módszerekkel találkozhat?

Rendhagyó vezetőikompetencia-fejlesztésről van szó. Előfordulhatnak szemináriumi elemek, pl. amikor későbbi tudatossági szintről emelünk be már bevált szervezeti gyakorlatokat (pl. organikusan működő szervezeti kultúráktól). Illetve, filmrészletek és esettanulmány-elemzések is színesíthetik a programot.

Mennyire gyakorlatias a program?

Az alkalmazhatóság kiemelt figyelmet kap. A gyakorlatok többsége kapcsolódik az agilis vezetői szerepek mindennapi kihívásaihoz.

Elmélettel csak a legszükségesebb mértékben foglalkozunk, és általában tantermen kívüli, önálló anyagfeldolgozással dolgozunk.

Helyzetfelmérés része-e a programnak?

A fejlődés egyik szükséges feltétele az önismeret, azért ez kiemelt figyelmet kap.

A tréning egy egyszerűsített 360 fokos agilis vezetői kompetenciateszttel indul. Ezenkívül csapatönismeretet vizsgáló kérdőívet is használhatunk, amely a csapatszintű agilis kompetenciákról ad visszajelzést számunkra.

Milyen etikai megfontolások vezetnek?

Vállalom, hogy magas szintű szellemi szolgáltatást nyújtok, valamint a normák, titoktartás és szakmai felelősség tekintetében betartom a

Egy olyan üzleti kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők kompetensek és tudatosak. Támogatják a munkatársaikat, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban.

Személyes konzultációért hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon, vagy írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu e-mail-címre.