Telefon: +36 70 6363 538

Szabadság és felelősség kultúrája

Szabadság és felelősség a kulcsszavai annak a szervezeti kultúrának, amelyet Reed Hastings, a Netflix társalapítója és Ervin Meyer mutat be közös könyvükben, címe Az a szabály, hogy nincs szabály. A könyv a Netflix sikertörténetén keresztül forradalmi betekintést nyújt a szabadság és felelősség szervezeti kultúrájába és annak kialakításába, fenntartásába.  Bemutatja, hogy miként lehet radikálisan új szemléletmódot alkalmazni a vállalatirányításban.

A szabadság és felelősség kultúrája lehetővé teszi a cég munkatársai számára, hogy nagyfokú autonómiával rendelkezzenek. Ez növeli a munkavállalói elkötelezettséget és innovációt. Hastings és Meyer azt állítják, hogy a hagyományos, szabályokkal teli munkahelyi környezet korlátozza a kreativitást és a fejlődést. Míg egy nyitottabb, szabályoktól mentes környezet elősegíti azokat.

Szabadság és felelősség kultúrája

Olyan vállalati kultúrát alakítottak ki, amely egyensúlyt teremt a szabadság és a felelősség között. A Netflix munkakultúrája nem volt feltétlenül különleges. A kultúra megformálásában kulcsszerepet játszott egy, időközben híressé vált dokumentum, amely a munkatársakkal való közös munka eredménye, és folyamatosan frissül. Ebben megtalálhatók a kívánatos viselkedésformák, az, hogy mit értenek magas teljesítményen és megbízhatóságon. A könyvből kiderül az is, hogy a szabadságon alapuló kultúra nem jelenti a korlátlan cselekvési szabadságot. A szabadság felelősséggel együtt értendő.

Reed Hastings és Erin Meyer megosztják az olvasókkal a Netflix vezetésének filozófiáját és gyakorlatát azzal kapcsolatban is, hogyan kell kezelni a sikereket és a kudarcokat. És, hogyan lehet tanulni azokból a tapasztalatokból, amelyek segítenek a vállalat folyamatos fejlődésében. A könyv részletesen bemutatja a Netflix szervezeti struktúráját és működési elveit is, amelyek lehetővé teszik a gyors döntéshozatalt és a rugalmas alkalmazkodást az üzleti kihívásokhoz.

Olvasás helyett podcast

Ha csak kevés ideje van és nem tudja elolvasni a könyvet, de nagyon érdekli a szabadság és felelősség kultúrája, akkor hallgassa meg ezt az interjút.   Patty McCord, a Netflix volt fő tehetségfejlesztője, aki később tanácsadóként dolgozott, megosztotta tapasztalatait a Wharton tudásközponttal. Az interjúban McCord kifejti, hogy a vállalati kultúrát a benne dolgozó emberek történetei, cselekvései és értékei határozzák meg.

Beszél arról is, hogy a Netflixnél a magas teljesítményt nyújtó munkatársak megtalálása évekig tartó folyamat volt. Újra gondolták a teljesítményértékelési rendszerüket és a bónuszok kezelését. A kultúra fejlesztésében fontos szerepet játszottak a visszajelzések és az, hogy közösen dolgoztak a változtatásokon.

Végül McCord megjegyezte, hogy a nagyvállalatok számára nehezebb a kultúraváltás, mivel hosszabb múlttal és mélyebben gyökerező szokásokkal rendelkeznek. Azonban a startup vállalkozások friss és innovatív megközelítésekkel képesek lehetnek hatékonyabban kezelni a kihívásokat és a kultúra átalakítását.

Az a szabály, hogy nincs szabály c. könyv egy kiváló forrás minden üzleti vezető, HR szakember és szervezeti innovátor számára, aki érdeklődik a modern vállalatirányítási technikák és a munkahelyi kultúra átalakítása iránt. A könyvet a megjelenését követően az Amazon-ról rendeltem meg, de jó hír, hogy magyarul is megjelent.

Reed Hastings egy amerikai üzletember, aki leginkább mint a Netflix társalapítója és vezérigazgatója ismert. A Netflix kezdetben DVD-k kölcsönzésével foglalkozott postai úton, majd átalakult egy online streaming szolgáltatássá, forradalmasítva ezzel a televíziós és filmnézési szokásokat világszerte. Hastings híres innovatív megközelítéséről a vállalatirányításban, különösen a modern szervezeti kultúra és az alkalmazottak ösztönzésének terén. Itt írtam róla korábban.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”