Telefon: +36 70 6363 538

David Epstein a „Sokoldalúság” című könyvében részletesen kutatja és elemzi azt a kérdést, hogy vajon a szakmai specializálódás vagy a sokoldalúság vezet-e jobb eredményekhez és sikerekhez az élet különböző területein.

„Aki 50 évesen alapít technológiai céget, annak kétszer akkora esélye van az átütő sikerre, mint egy 30 évesnek.” Gondolta-e, hogy a legnagyszerűbb növekvő startupok alapítóinak átlagéletkora 45 év?

A könyvben Epstein rendkívül érdekes példákat és esettanulmányokat sorol fel olyan emberekről, akik sikeresek voltak több különböző területen, és megmutatja, hogyan alkalmazták a sokoldalúság elvét az életükben. Ezek a történetek inspirálók minden olvasó számára, aki arra törekszik, hogy kibontakoztassa saját rejtett potenciálját.

Például, ír egy Christopher Connolly nevű kutatóról, aki a kutatásai révén arra jutott, hogy azok, akik az életük második felében sikeresen váltottak szakmát, pályájuk elején szélesebb körű képzésben részesültek. Bár kiválasztották szakterületüket, továbbra is nyitva tartottak más karrierlehetőségeket. Vagyis sokoldalúak maradtak, „egyirányú utca helyett nyolcsávos autópályán” haladtak.

Miért sikeresebbek és keresettebbek a generalisták?

A Sokoldalúság című könyv további érdekessége, hogy megmutatja, miért válnak egyre inkább sikeressé és keresetté a generalisták egy olyan világban, amely egyre inkább a specializáció felé tolódik. Epstein szerint a generalisták ma rendkívüli előnyt élveznek széleskörű tudásuk és változatos készségeik révén.

A jól meghatározott és jól érthető problémákat a specialisták kiválóan teljesítik. De ahogy nő a kétértelműség és bizonytalanság (ami egyre inkább igaz a világunkra), a széles látókörűek teljesítenek jobban.

Egyre több vállalat és szervezet is felismeri, hogy a generalisták hozhatnak olyan friss és újszerű megközelítéseket és ötleteket, amelyek a specializált szakemberek előtt nem nyílnak meg. Az olyan képességek, mint a kreativitás, a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás képessége, sokszor fontosabbak lehetnek, mint egy adott területen való mély szakmai hozzáértés.

Érdekes történetek a könyvből

Philip Tetlock pszichológus és politológus 284 magasan kvalifikált, átlagosan 12 év tapasztalattal rendelkező szakértő előrejelzéseit gyűjtötte össze nemzetköz politikai és gazdasági témákban. Meghatározott jövőbeli események valószínűségét kellett számszerűsített formában megadniuk. A projekt 20 éven át tartott, több mint 82 000, a jövőre vonatkozó becslést gyűjtött. Az eredmény röviden: a szakértők botrányosan hibás becsléseket adtak.

Egy másik projekt keretében 3200 önkéntest vontak be. Ezen önkéntesek közül kiválasztották és nagyobb súllyal vették számításba azokat, akik széleskörű érdeklődéssel és olvasási szokásokkal rendelkeztek. Ám releváns szakmai végzettséggel nem. Fényes győzelmet arattak. A kutatás második szakaszában az előrejelzésekben kiemelkedően teljesítő önkénteseket tizenkét fős csoportokba sorolták. Így lehetőségük nyílt megosztani egymással információikat és ötleteiket. Az önkéntesek csúnyán elpáholták a képzett hírszerzőket, akik ráadásul titkosított adatokhoz is hozzáfértek. Egy szakcikkben a kutató arra utalt, hogy az önkéntesek teljesítménye 30%-kal szárnyalta túl a hírszerzési elemzőkét.

Sokszor a valóság nagyon más mint gondolnánk

Azt gondolhatnánk, hogy a geopolitikai és gazdasági események előrejelzése a komplexitása miatt szűk körre specializálódott szakembereket kíván. A valóságban épp az ellenkezője igazolódott be.

D. Epstein említ a könyvében egy másik érdekes esetet is. Az Eli Lilly kutatólaboratórium tudósai nem boldogultak egy problémával és kikérték a nyilvánosság véleményét. Rengeteg, döbbenetesen jó ötlet érkezett. A projekt olyan jól sikerült, hogy létrehozták az InnoCentive platformot, ami egy nyílt innovációs és tömeges ötletgyűjtéssel foglalkozó vállalattá nőtte ki magát.

A könyv szerintem nagyon érdekes olvasmány, tele különleges történetekkel. És, praktikus útmutatókkal is azok számára, akik maximálisan ki szeretnék használni a sokoldalúságukból fakadó előnyöket, legyen szó akár munkahelyi kihívásokról, akár személyes törekvésekről.

Ha elfoglalt és csak kevés ideje van, íme egy 6 perces videó a sokoldalúságról, ahol megismerkedhet David Epstein-nal.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan állhat az agilis transzformáció élére, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

 

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”