Telefon: +36 70 6363 538

Érzelmi rugalmasságÉrzelmeink létfontosságúak. Például, a túléléshez nélkülözhetetlen érzelmek listáján a félelem az elsők között áll. A félelem olyan feszült, készenléti állapotba visz bennünket, amelyben készen állunk a veszély elleni harcra vagy menekülésre. Felbecsülhetetlen olyankor, ha erőre és bátorságra van szükségünk, hogy magunkat és az érdekeinket meg tudjuk védelmezni.

Van egy hosszú listám az érzelmi állapotokról. Évekkel ezelőtt gyűjtöttem össze, amikor először találkoztam olyan vezetővel, aki nehezen kezelte a dühét. Egyik pillanatról a másikra képes volt dühbe gurulni, amiből aztán nehezen tudott számára előnyösebb érzelmi állapotba kerülni. Meglepődött, amikor megmutattam neki, hogy akár egy sor kellemes érzelem közül is választhat.

Érzelmi rugalmasság? Hogyan?

Az érzelmi rugalmasság elérésének egyik lehetséges módja, hogy beleéljük magunkat egy érzelembe, majd megtanuljuk hogyan lehet belőle átlépni egy ellentétes érzelembe. Ezáltal gyakorlatra teszünk szert abban, hogy érzelmi állapotaink között váltsunk.

Az általam bemutatott érzelmi rugalmasság gyakorlatnak a lényege az, hogy egy érzelmet felidézünk magunkban egy rövid időre, aztán kiengedjük magunkból, és tovább lépünk a következőre. Ez a gyakorlat kb. 10 percet vesz igénybe. Azáltal, hogy csak egy egész rövid időre nyílunk meg egy érzelemnek, egészen különleges érzelmi egyensúlyra tehetünk szert. Megtanuljuk, hogyan fogadjuk el nyitottan azokat az érzelmeket, melyeket rendszerint elfojtunk, miközben arra is rájövünk, hogyan lehet megszabadulni tőlük, és összhangba hozni őket más érzelmeinkkel.

Üljön le egy székre egyenes háttal és laza derékkal. Kezeit tegye ölbe és helyezze el a lábait lazán terpeszben. Talpa legyen a talajon, a lábszárai pedig legyenek párhuzamosak. Most érzelmeket idézünk fel magunkban egy rövid időre, aztán kiengedjük magunkból, és tovább lépünk a következőre. Engedje, hogy az adott szavakhoz kapcsolódó emlékek és fantáziák a felszínre jöjjenek.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat és meghallgatta a hanganyagot. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet. Anyagaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”