Telefon: +36 70 6363 538

Mi lesz a tíz legfontosabb kompetencia a jövőben?

10-legfontosabb-kompetencia-a-jövőben

A Világgazdasági Fórum „Az álláspiac jövője” című jelentése szerint 2025-re a munkavállalók mintegy felének új kompetenciákat kell elsajátítania a Covid-világjárvány gazdasági hatásai, illetve az automatizálás növekvő terjedése miatt.

A technikai fejlődés, amely átalakítja az álláspiacot, lehetőséget ad arra is, hogy új állások jöjjenek létre, és segíti az új tudás, képességek és készségek elsajátítását. A Fórum alapítója, Klaus Schwab professzor szerint „Minden eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy átképezzünk sok-sok dolgozót, biztonsági hálókkal megvédjük az áthelyezett munkavállalókat az elszegényedéstől, és személyre szabott segítséggel olyan munkakörök felé orientáljuk őket, amelyben ki tudnak majd teljesedni.”

A Fórum becslései szerint 2025-re 85 millió állás fog kiszorulni az álláspiacról az emberek és a gépek közötti munkamegosztás átalakulása miatt. Azonban még ennél is több, 97 millió új állás jön majd létre az ember és a gép (algoritmusok) közti új típusú munkamegosztásnak megfelelően.

Top 10 legfontosabb kompetencia 2025-ben

A kritikai gondolkodás és problémamegoldás jelentősége tovább fog nőni az elkövetkező öt évben. Ezek mellett most új kompetenciák is megjelentek a tízes toplistán az önmenedzsment kategóriában, mint például az aktív tanulás, az ellenállóképesség, a stressztűrő-képesség és a rugalmasság.

Analitikus gondolkodás és innováció
Aktív tanulás és tanulási stratégiák
Komplex problémamegoldás
Kritikai gondolkodás és elemzőkészség
Kreativitás, eredetiség és kezdeményezőkészség
Vezetés és társadalmi befolyásolás
Technológia alkalmazása, monitoring és minőség
Technológiai design és programozás
Ellenállóképesség, stressztűrőképesség és rugalmasság
Érvelés, problémamegoldás, újszerű ötletek feltárása

Új kompetenciákat kell elsajátítani

Jelenleg, 2021 elején az üzleti világban a vezetők 94%-a várja el a munkavállalóktól, hogy a jövőben új tudást, képességeket és készségeket sajátítsanak el. Ez jelentős növekedés a három évvel ezelőttihez képest, amikor ez az arány csak 65% volt.

Az „Álláspiac jövője” című felmérésben részt vevő vezetők szerint a dolgozók 40%-ának kell majd új kompetenciákat elsajátítania 6 hónap vagy ennél kevesebb idő alatt. Ez a százalékos arány magasabb az egészségügy és a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló iparágak területén, viszont alacsonyabb a pénzügyi területen és az energiaszektorban.

A felmérésben részt vett munkáltatók 39%-a szerint a tudás-, képesség- és készségfejlesztést cégen belüli képzésekkel teszik lehetővé.  De lesznek online tanulási platformok is (a képzések 16%-a) illetve külsős tanácsadók segítségét is igénybe fogják venni (a képzések 11%-a).

Az online kompetenciafejlesztés térnyerése

A pandémia hatására egyre nagyobb teret kap az online kompetenciafejlesztés. 2020 április és június között a Coursera elnevezésű online tanulási platformon négyszeresére nőtt a résztvevők száma. Ugyanennyi idő alatt ötszörösére nőtt a dolgozóiknak online tanulási lehetőségekről gondoskodó munkavállalók száma.

Az új kompetenciák kifejlesztésének becsült időtartama online képzés esetén a jövőben:

1–2 hónapra lesz szükség a marketing, az eladás, a tartalomírás és a kultúra területein.
3–4 hónapra a termékfejlesztés és mesterséges intelligencia területein.
5–6 hónapra az informatikai és a mérnöki területeken.

Forrás

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel jó vezető válhat önből, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Cikkeimet vezetők számára készítem abból a célból, hogy tudatosabb vezetővé váljanak és segíteni tudják a munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban.

Amennyiben ön az oldalamról gyűjt anyagot a saját cikkéhez, szeretném felhívni a figyelmét a szellemi tulajdon tiszteletben tartására. Kérem, amennyiben a cikkeimből írja a sajátját, úgy a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye, és tüntesse fel a forrást: vezetofejlesztes.hu

 

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”