Telefon: +36 70 6363 538

A munkahelyi elégedettség megteremtése

Munkahelyi-elégedettség-megteremtéseSokak számára csupán vágyálom a valóban örömteli munka, ami lényegében nem is érződik munkának többé. Ott van például a hivatásos sportoló, a cukrász vállalkozó vagy a fitneszedző: ők tényleg azt csinálják, amit szeretnek, és még fizetést is kapnak érte.

Szeretünk álmokat szőni a karrierünkről, de a való élet legtöbbször ennél prózaibb.

Megmutatom, hogy igenis lehet elégedett a munkájával reálisabb módon is.

Mi kell a munkahelyi elégedettséghez?

Ha a munkánk olyan életmódot tesz számunkra lehetővé, ami táplálja a lelkesedésünket, szenvedélyünket, akkor a helyünkön vagyunk. De ha mégsem így van, akkor itt az ideje elgondolkodni az életünkön és azon, hogyan lehetnénk elégedettebbek helyes döntések meghozatalával.

A munkahelyi elégedettség nem feltétlenül jelenti valami különleges munkakör elnyerését, sem azt, hogy a hobbinkból kellene megélnünk.

A Hozzuk ki a legtöbbet önmagunkból! című könyv szerzői szerint például nem is annyira a munkánk témája lényeges az elégedettségünk szempontjából, hanem az, hogy az igényeinknek megfelelő önállósággal, szabadsággal végezzük, és lehetőségünk legyen hatást gyakorolni vele a környezetünkre.

A munkahelyi elégedettségünk kulcsát elsősorban elvárásainkban, saját értelemkeresésünkben és a hozzáállásunkban érdemes keresnünk. Dolgozzunk akár egy elegáns irodában, vagy a futószalag mellett, vagy nagyon szerény körülmények között, a titok abban áll, hogy ismerjük-e ennek a receptjét.

Három alapvető módon lehet hozzáállni a munkához: munkavégzés, karrier vagy hivatás. Ez a három nézőpont különbözőképpen határozza meg az elégedettségi szintünket.

  • Ha ön MUNKÁT VÉGEZ, a pozíció fizetési vagy biztonsági aspektusa nagyobb vonzerővel bír, mint bármi más, és ez fogja meghatározni, hogy marad vagy továbbáll.
  • Ha KARRIERT épít, akkor az előléptetés vagy a fejlődési lehetőségek fognak dominálni. Elégedettsége tipikusan függ a státuszától.
  • Ha munkája a HIVATÁSA, akkor a nagy szabadságfokot biztosító tevékenység (és esetleg a kapcsolatok, a közösség) a lényeges, ami meghatározza az ön elégedettségét, és kevésbé fog számítani a pénz vagy a presztízs.

Ezek persze általánosítások, de annak tudatosítása, melyik nézőpont áll jelenleg közelebb önhöz, illetve hogy mire van szüksége az elégedettséghez, segíthet abban, hogy meg is lelje azt.

Ha nagy vonalakban sejti már, mire van szüksége ahhoz, hogy jelen tudjon lenni a munkában, és az elégedettséggel töltse el, akkor a következő „hozzávalók” tovább fűszerezhetik az elégedettségét.

Ismerje meg jobban önmagát

 „Ki kell derítened, hogy mi az, amit szeretsz. Ez ugyanúgy igaz a munkára, mint a párkapcsolatokra. A munkád tölti ki az életed jelentős részét, ezért ha igazán elégedett akarsz lenni, hinned kell benne, hogy jó munkát végzel. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted, amit csinálsz. Ha még nem találtad meg, keresd tovább, ne add fel! Mint az a szívügyekkel lenni szokott, itt is tudni fogod, hogy mikor találtad meg az igazit.”

Ha a cikkemet olvassa, feltételezem, hogy még keres. Mit szólna egy olyan önismereti utazáshoz, melynek során kiderítheti, amire Steve Jobs is biztat a fenti idézetben: mi az, amit igazán szeret, és hogyan találhatja meg? Az önismereti utazás során, többek között…

  • megtudhatja, hogy mi a dolga a világban (küldetése, hivatása),
  • megismerheti a saját értékrendjét (vajon mennyire fontosak az ön számára az elismerés, pénz, önállóság, hatalom…),
  • betekintést nyerhet a saját hitrendszerébe és abba, hogy ez segíti-e, vagy éppen hátráltatja abban, hogy sikeres és elégedett legyen a munkájában és az életében,
  • feltérképezheti, mihez ért igazán, melyek a legerősebb kompetenciái,
  • pontosíthatja magában, hogy mit is keres igazán, amikor például egy új munkáról, karrierről vagy hivatásról álmodik,
  • esszenciát alkothat a személyes tulajdonságai alapján az egyediségéről, ami megkülönbözteti másoktól, és
  • összefoglalhatja mindazt, amit üzenni szeretne a külvilágnak önmagáról.

Vásárolja meg az Önismereti munkafüzetet, amelyben található 12 önismereti gyakorlat segítségével választ kaphat a fenti kérdésekre.

Keresse az érdeklődésének leginkább megfelelő feladatokat

Úgy érzi, hogy  feladatainak egy jó része már nem érdekli, olyan, mintha egy mókuskerékben forogna, és már végtelenül unja a napi rutint. Teljesen megértem. Az unalom a legtipikusabb indok, amikor munkahelyi elégedetlenségről beszélünk. Ha ránk tör az unalom, érdektelenségbe süppedünk, nincs minek örülni, és akár a nekünk való munka is elégedetlenséggel járhat.

Néhány ötlet, hogyan lehetünk úrrá a munkahelyi fásultságon, és hogyan találjunk lehetőségeket arra, hogy teret adjunk az érdeklődésünknek (miközben pozitív hatást gyakorlunk a környezetünkre is).

Egyre több cégről hallani, hogy lehetőséget biztosítanak a munkatársaknak arra, hogy az idejük egy meghatározott részében saját témán dolgozzanak. A Google elöl jár ebben (is), megengedik az alkalmazottaknak, hogy a munkaidő 20 százalékát hobbiprojektekre fordítsák, és innovatív projekteken dolgozzanak. Mi volna, ha kezdeményezné a cégénél, hogy saját projekten dolgozhasson?

Ha erre nincs mód, nézzünk egy másik ötletet. Bizonyára vannak ügyfelei (akiknek valamilyen tevékenységet végez, szolgáltatást nyújt házon belül és kívül). Mit tudna tenni értük (amit eddig nem tett meg), amivel még elégedettebbé teheti őket?

Hol találkozik az ő szükségletük azzal, ami önnek is örömet okoz?  Ha ezt sikerül megválaszolnia, máris odamehet a feletteséhez egy új feladatot kérni (cserében persze egy unalmas feladatát átadná egy kezdő munkatársnak, aki lehet, hogy örül annak, amit ön már „kinőtt”).

Ismerje fel a lehetőségeit

Amikor úgy érzi, hogy egyszerűen nem tud mit tenni, mert a mókuskerékből nem tud kiszállni (mert most éppen nem lehet, mert most nagyon fontos projektjük fut, mert most év végi zárás van…), jusson eszébe, hogy MINDIG VAN VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGE!

A lehetőség lehet bármi, ami közelebb viszi önt ahhoz, ami érdekli. Mi érdekli? Ha erre nem tud választ adni, akkor a lehetőségeit sem fogja tudni felismerni.

Amikor megfogalmazza, hogy milyen feladatok érdeklik, és ráérez, hogy igenis vannak lehetőségei, hogy azokkal foglalatoskodjon, abban a pillanatban kezébe kerül életének az irányítása. Nos, milyen lehetőségeket lát maga előtt? Még mit? Még mit?

Ha végképp kifogyott az ötletekből, akkor íme négy szó:

ÉRDEKEL:

TUDOK:

MEREK:

AKAROK:

Hagyja ezeket a szavakat hatni magára, és próbálja meg leírni mindazt, ami a szavak hallatára felmerül gondolatként, érzésben.

Ehhez választhat bármilyen formát, akár csak néhány gondolat papírra vetését, de írhat a prózán keresztül a versig bármit, szánjon a feladatra legalább 15 percet. Ennek az egyszerű feladatnak az a célja, hogy elindítsa a gondolatai áramát. Ha befejezte a feladatot, tegye fel magának ismét a kérdést: Milyen lehetőségeim vannak?

Lássa a pozitívumokat

A hozzáállásának lényeges szerepe van abban, hogyan tekint a munkájára, illetve az egész életére. Ha nyomott a hangulata, frusztrált vagy gyakran dühös, nem sok esély marad, hogy bármivel is elégedett legyen.

Összetett folyamat a hozzáállásunkon változtatni, a pozitív belső párbeszéd az egyik elengedhetetlen kellék. Ha képes áthangszerelni a belső dialógusait, akkor megnöveli az esélyét annak, hogy életének főbb eseményeit pozitívnak és értékesnek lássa.

Ami engem illet, én a következő gyakorlatot követem, hogyha negatív gondolat kúszik az elmémbe. Megkérdezem magamtól: „Biztosan le akarom magam hangolni?” Ha a válasz nem, akkor azonnal előhúzom a már bevésett kérdést: „Mi az a gondolat, ami örömmel töltene el?” És erre, egy aktuálisan engem foglalkoztató lelkesítő dologra terelem a gondolataim. Ezt néhány hét alatt be lehet gyakorolni, érdemes.

Teremtse meg energiái egyensúlyát

Nyilván nem először hallja, milyen fontos az egyensúlyteremtés. Most nem a munka és a magánélet egyensúlyára gondolok, bár az is rendkívül lényeges.

Hanem arra, hogyan gazdálkodjunk optimálisan a saját fizikai, érzelmi, gondolati és spirituális energiáinkkal. A munkahelyi elégedettségünkhöz ugyanis ezek  egyensúlyban tartása  is hozzájárul.

A témáról bővebben a Hogyan menedzseljük a személyes energiánkat cikkben olvashat.

Legyen célja 

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem egy vezetői tanácsadó cégnél dolgozni, az első hónapokban nagyon sok kihívással néztem szembe, és komolyan felmerült bennem a gondolat, hogy biztosan „jó lóra” tettem-e. Rövid idő alatt világossá vált, hogy a magánéletemet elfelejthetem, a körülményeken (vagy a hozzáállásomon) pedig sokat kell alakítani ahhoz, hogy szerethetővé váljon a munkám.

Számba vettem a pozitívumokat, ami egyértelműen a tanulási, fejlődési lehetőség volt, ráadásul egy olyan területen, amit szerettem, és egy olyan cégnél, amelyik világviszonylatban is élen járt a szakmában.

Mindezt átgondolva úgy döntöttem, maximálisan számíthatnak rám, de legfeljebb 3-4 évig. Az a világos cél, hogy olyan gyakorlati tapasztalatra teszek szert, amivel csak kevesen rendelkeznek az adott területen, elegendő volt ahhoz, hogy bevállaljam az áldozatokat.

Úgy gondolom, ha tudjuk, mit miért teszünk, akkor a nagy munkamennyiség, a felelősség, teljesítménykényszer és lemondások is értelmet nyerhetnek.

Még a legnagyobb kihívást jelentő vagy halálosan monoton munkában is lehet hasznos karriercélt találni, ha elég mélyre ásunk. Vagy ha mégsem, itt az ideje, hogy feltegye magának a kérdést: Biztos, hogy erre kell vesztegetnem az időmet?

Ha felmerült önben a váltás gondolata, ajánlom önnek a karrierváltás blogom cikkeit és a karrierszolgáltatásaimat. Keressen meg a 70 6363 538-as telefonszámon, ha úgy gondolja, változtatni szeretne.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”