Telefon: +36 70 6363 538

Bill GatesMilyen vezető volt Bill Gates?

Céltudatos, elkötelezett, aki mindig képes volt megújulni

Bill Gates a Microsoft alapítója, napjaink egyik legsikeresebb vállalkozója és vezetője. Minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb név az üzleti világban.

Mindig távlatokban gondolkodott, szenvedéllyel és őszinte lelkesedéssel végezte a munkát, ami azokat is magával ragadta, akik követték.

Nézzük, melyek voltak Bill Gates legfontosabb vezetői tulajdonságai.

Céltudatos

Gates kezdettől fogva arra fókuszált, amihez a legjobban – és mindenki másnál jobban – értett: a szoftverre. Ezt kemény munkával a lehető legmagasabb szintre tökéletesítette. Dominanciát szerzett az iparágában, és mindezt azon kompetenciáival érte el, amelyeket leginkább az erősségeinek tartott.

Évtizedeken át képes volt kitartóan követni célját, bármilyen akadályok kerültek útjába. Céltudatossága megmutatkozik abban a munkában is, amelyet jelenleg a jótékonysági alapítványa révén szerte a világban végez.

Elkötelezett

Bill Gatesnek megvolt az a képessége, hogy nagyot álmodjon és ezt az álmot kitartóan, eltökélten, minden mást kizárva kövesse. Az volt az álma, hogy minden háztartásban legyen számítógép. Ezt a célt gyakorlatias módon, lépésenként haladva kívánta megvalósítani. Vezetői gyakorlatában azt az elvet követte, hogy „Ahelyett, hogy megpróbálnánk egyből a csúcsra jutni, egyszerre csak egy lépést teszünk”.

A változásokból előnyt kovácsolt

Ugyanilyen fontos volt számára a folyamatos megújulás. „Az egyetlen biztos dolog a változás, és minél jobban tudunk alkalmazkodni hozzá, annál sikeresebbek lehetünk.” Bill Gates tisztában volt azzal, hogy az üzleti életben mindig vannak fluktuációk és változások, amelyekhez a siker elérése érdekében alkalmazkodni kell. Ezzel a hozzáállással egy olyan vállalatot hozott létre, amely túlélte a nehézségeket, válságokat, és sikerrel jött ki belőlük.

Szenvedélyes, mindent beleadva dolgozott

Gates hitt abban, hogy „Ha valamit érdemes csinálni, akkor azt érdemes a lehető legjobban csinálni”.

Óriási lelkesedéssel és szeretettel csinált mindent. Szívét-lelkét beleadta a munkába, egy apró köszönetnyilvánító üzenetbe éppúgy, mint egy komplex üzleti tervbe. Gates szerint rendkívül fontos, hogy mindent, amit az ember elvállal, a tőle telhető legnagyobb odaadással végezze.

Önképző

Annak ellenére, hogy abbahagyta a főiskolát és tisztában volt a formális oktatás korlátaival. Gates számára a tanulás egy élethosszig tartó folyamatot jelent, és vezetőként is ezt a meggyőződést adta át az embereinek. Tudta, hogy minden egyes nap tanulhatunk valami újat, csak nyitottnak kell lennünk arra, hogy utánajárjunk.

Folyamatosan tanult, képezte magát, fejlesztette a kommunikációs és társas készségeit, tanulta a nyilvános beszéd fortélyait. Emellett rengeteget írt és olvasott. Többet, mint amennyit legtöbbünk valaha is fog egész életében. A tudás – ahogy Gates vallja – korlátlan, az emberben pedig bölcsességet és alázatot kell hogy eredményezzen felsőbbrendűség helyett.

Jótékonykodó

Bill Gates a világ egyik leggazdagabb embere, azt is elmondhatjuk róla, hogy ő az egyik azok közül, akik jótékonysági munkájuk által a legtöbbet adják vissza az emberiségnek.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány létrehozása új lehetőségeket nyitott arra, hogy felvegye a harcot a világ globális problémái (pl. AIDS, vírusok, malária, rák) ellen.

2020-ban 305 millió dollárral, azaz közel 100 milliárd forinttal járultak hozzá ahhoz, hogy a koronavírus-világjárványt megfékezzék. Az összeget arra szánták, hogy a potenciális „kezeléseket azonosítsák, értékeljék, fejlesszék és elérhetővé tegyék”. Megjegyzés: Bill Gates már öt évvel ezelőtt előre jelezte, hogy világméretű járvány várható.

Jövőkép -orientált

A Microsoft azért tudta legyőzni versenytársait, mert Gates mindig, folyamatosan egyre nagyobb és nagyobb jövőképet vizionált. Ez a hozzáállás nemcsak a Microsoft esetében mutatkozott meg, hanem humanitárius tevékenységeiben is láthatjuk. A Bill & Melinda Gates Alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy a világ szegény régióiban javítson a közegészségügyi helyzeten, és ezáltal emberek millióinak életminőségén javítson.

Melyek voltak Bill Gates gyenge pontjai vezetőként, melyeket maga is beismert?

Konfliktuskerülés

Gates nem szeretett konfrontálódni. Gyakran amennyire csak lehetett, kerülte a konfliktusokat, mert kényelmetlenül érezte magát ezekben a helyzetekben.

Arrogancia

Amikor valaki mélyreható tudással rendelkezik egy témában, amit szenvedéllyel kutat, könnyen átcsúszhat a túlzott magabiztosságból az arroganciába. Gates önérvényesítő volt, nyíltan kinyilvánította az általa helyesnek vélt elképzeléseket, ötleteket. Ha úgy érezte, hogy az ő ötlete a legjobb, akkor elvárta, hogy azt kövessék. Amennyiben kiderült, hogy az adott elképzelés mégsem működik, Gates könnyen arrogánssá vált, amivel megnehezítette mások munkáját.

Források:

https://futureofworking.com/9-bill-gates-leadership-style-traits-skills-and-qualities/
https://www.inc.com/aj-agrawal/jobs-or-gates-differences-in-leadership.html
https://hbr.org/2008/06/bill-gates-entrepreneur-manage
https://www.industryleadersmagazine.com/5-important-lessons-leaders-can-learn-bill-gates/

Cikkeimet vezetők számára készítem abból a célból, hogy tudatosabb vezetővé váljanak és segíteni tudják a munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban.

Amennyiben ön az oldalamról gyűjt anyagot a saját cikkéhez, szeretném felhívni a figyelmét a szellemi tulajdon tiszteletben tartására. Kérem, amennyiben a cikkeimből írja a sajátját, úgy a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye, és tüntesse fel a forrást: vezetofejlesztes.hu

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”