Telefon: +36 70 6363 538

ÖnmenedzselésBiztosan érezte már ön is úgy, hogy elborítják a hullámok, azt sem tudja, hogy melyik feladatához fogjon először, és hogyan fogja mindet elvégezni időben. Közben pedig energiája szétaprózódott, lelkesedése és hatékonysága szétforgácsolódott.

Tudta, hogy az önmenedzselés fontosabb, mint az időmenedzsment?

Önmenedzselés vagy időmenedzsment?

Megoldásképpen talán elkezdett listákat gyártani és fontossági sorrendbe rangsorolni a feladatokat, majd határidőket rendelt hozzájuk azért, hogy valahogyan rendszert vigyen és uralkodni tudjon az ilyen típusú elcsúszásokon. Egy ideig működött is, aztán ismét szétesett a rendszer, talán épp a megvalósítás része nem működött. Lehet, hogy még egy időmenedzsment-tréningen is részt vett, hogy megoldási javaslatokat kapjon az eredményességének növelésére, hogy minél jobban kézben tudja tartani saját idejének hatékony beosztását és kihasználását.

Sikerült előrelépéseket tennie ez ügyben, mégsem érzi úgy, mintha minden a helyére került volna? Nem tudja összehangolni a feladatok megoldását a rendelkezésre álló véges idővel? Nem érti, hogy miért készít listákat, aztán mégis megtorpan és elvész, amikor cselekedni kell? Úgy érzi, kevés egy nap ahhoz, hogy az összes teendő elvégzése beleférjen?

Ma már nem elég az időnket percre pontosan megszervezni. Ehhez már túl sok minden, túl gyorsan történik, és ha jót akarunk magunknak, akkor tágítani kell a megoldási elképzeléseink határait. Illetve, legfőképpen más oldalról megközelíteni.

A világ gyorsul, a fejlődés megállíthatatlan

Újabb és újabb dolgok születnek minden másodpercben, így önt is egyre több és több befolyás éri naponta. Miközben az ön ideje mindennap ugyanannyi. Ki ne veszne el legalább egyszer ebben az információ-, feladat-, tudás- és kötelességáradatban? Ki ne érezte volna már azt legalább egyszer, hogy „elég, nem bírom tovább”?

Mielőtt túlságosan is elkeseredve a reménytelen lemondás és a napi „robot” megadó elfogadása felé vonulna vissza, jó hírem van az ön számára. Van más megoldás! A válasz a ma kihívásaira az élet minden területén az önmenedzselés. Egy sor önmenedzselési technikát tanítok vezetőknek, ezekből válogattam ezúttal néhányat, amit én is rendszeresen alkalmazok.

Első lépésként pontosítsunk, hogy ugyanazt értsük az önmenedzselés alatt. Az önmenedzselés számomra azt jelenti, hogy kézben tartja a saját életét, tudatosan és önfegyelemmel, egy pontos, de rugalmasan kezelt menetrend szerint. Ismeri és tiszteletben tartja vágyait, szükségleteit, céljait, személyes és a rendelkezésére álló erőforrásait. Ebből a belső fókuszból teremt kapcsolatot a külvilággal, és adja önmagát mind a magánélet, mind a munka, mind az élet egyéb, az ön számára fontos területein. Hogyan alkalmazza mindezt a gyakorlatban, és éljen e szerint a szemlélet szerint?

Mindent a maga idejében

Nem csak az a lényeg, hogy tudja, mik az aznapi teendői. Fontos, hogy arra is legyen ötlete, hogy hogyan fogja azokat megvalósítani, és mindezt a saját napi ritmusához is hozzáigazítsa, amennyire ez csak lehetséges.

Például ha ön tudja, hogy délelőtt van inkább alkotóereje teljében, a figyelmet vagy kreativitást igénylő feladatokat időzítse ekkorra. Ha az ebéd utáni időszakban kevésbé aktív, ide időzítheti az egyszerűbb rutinfeladatokat. Ami engem illet, én korán kelő vagyok, és szeretek reggel cikket írni, mert ekkor tudok legjobban elmerülni a gondolataimban és összpontosítani. Tervezgetni inkább a nap második felében szoktam, amikor már fáradtabb vagyok, mert a tervezés mindig inspirál, és energiát nyerek belőle. A lényeg, hogy önmagához mérten alakítsa ki időbeosztását.

Hogy ez minél eredményesebben és gyakorlottabban működjön, kell egy kis idő, amíg kiismeri, mi az, ami az ön számára a leginkább megfelelő. Éppen ezért, az elején ne sajnáljon pluszenergiát abba is belefektetni, hogy átnézze, mennyire tudta betartani az aznapi beosztást, hol és miért adódtak csúszások, és mit tud legközelebb másképp tervezni, hogy még jobban magára igazítsa és komfortosabbá tegye.

Rugalmasság magas szinten

Tanulja meg elfogadni a váratlant. Ne ragaszkodjon görcsösen és mindenáron minden elképzeléséhez. Vegye be az alapkészségei közé, és tegye rutinná az újratervezést is.

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, úgy hogy sokkal inkább kiegészítése annak, mintsem érvénytelenítése. Lényege, hogy ne stresszelje magát, ha öntől független hatások miatt néha-néha nem tudja a fentiek szerint beosztani és kivitelezni a feladatait!

Jöhet egy váratlan látogatás, lehet egy sürgős megbeszélés a munkahelyen, hirtelen az iskolába kell szaladnia a gyermekéért, vagy éppen még sincs energiája vagy ihlete egy betervezett feladat elvégzéséhez. Ennek megfelelően természetesen változni fog az aznapi menetrendje is. Újratervezést igényel, igen. De semmiképpen sem azt, hogy stresszelni kezdjen, és azonnal be akarja hozni a lemaradást, ráadásul még ostorozza is magát amiatt, hogy kicsúszott az előre felállított rendszeréből.

Szakmai szinten pedig mindenképp bejön a képbe még az is, hogy ami ma jó megoldásnak tűnt, az holnapra már lehet, hogy idejét múlta. Nagy fokú rugalmasság és nyitott hozzáállás nélkül szinte lehetetlen, de legalábbis nagyon kényelmetlen és feszítő, mindezt kezelni.

Összpontosítsa a figyelmét

Határozza el, hogy a kitűzött feladatra összpontosítja minden figyelmét és energiáját abban az időben, amit erre szánt.

Idáig érve talán már egyértelmű, hogy fegyelem és tudatosság nélkül nincs önmenedzselés. Vagyis a fókuszt újra és újra saját magunkra és a céljainkra, terveinkre kell irányítanunk. Ha már egyszer eljutott odáig, hogy tudja, mely napszakok mely feladatok elvégzésére a legmegfelelőbbek önnél, és ehhez feladat- és időbeosztást is készített, ne engedje mindezt összedőlni azáltal, hogy kapkod feladatról feladatra, vagy ugrik minden kívülről érkező impulzusra. A hangsúly itt most a minden impulzuson van. Hiszen előre be nem tervezhető, de sürgős „tűzoltási” feladatok mindig felüthetik a fejüket.

Ha ön hajlamos a dekoncentráltságra, a halogatásra, a szétszórtságra, akkor a figyelem-összpontosítás kiemelten fontos az ön számára!
Eleinte talán nem lesz könnyű, mert túlságosan megszokta, és talán még büszke is arra, hogy mennyifelé tud egyszerre figyelni és teljesíteni. De megéri ez önnek? Nézzük, mit nyerhet azzal, ha kipróbálja másképpen!

Megtapasztalhatja, hogy sokkal hatékonyabb és jobb a teljesítménye, ha egyszerre egy dologra koncentrál, ha teljes figyelemmel jelen van benne. Minőségi változást érhet el a végeredményben, és ez a sikerélmény erőteljes motiváció lesz az ön számára a továbbiakhoz. Nem utolsósorban sokkal jobban érezheti magát a kivitelezési folyamatban azáltal, hogy nem szórja szét az erejét, nem stresszel, és nem hajtja magát mentálisan megerőltető és kimerítő tempóba.

Emlékszem egy rendhagyó esetre. Vezetői karrierje elején járó ügyfelemre, aki nem tudott ellenállni az „ad hoc” feladatoknak. Így neveztük a „tűzoltási” feladatokat, amikkel napjában többször megtalálták a munkatársai. Ezek szétforgácsolták a napját, és végső soron az energiáját. A hagyományos önmenedzselési technikák nem működtek kellő hatásfokkal az esetében. Pedig próbálkoztunk már mindennel, ami másnál bevált. Letöltöttem, kipróbáltam és bemutattam neki hat applikációt.

Arra gondoltam, egy Y generációs vezetőnek bizonyára Y generációs megoldás kell. Miközben az eszköztáram az önmenedzselés terén már nagyra duzzadt, megoldást még nem találtunk. Idővel rájöttünk, hogy a gond, többek között, az is, hogy nehezére esik a figyelmét összpontosítania. Ehhez még hozzájött, hogy „nem”-et sem tudott mondani másoknak. Ez utóbbit könnyen orvosoltuk, de a figyelem-összpontosítás kihívás maradt. A figyelem-összpontosítás szokása kialakítható, de tudatos elhatározás és némi önfegyelem nélkül aligha fog menni.

Tervezzen énidőt!

Önmaga a legnagyobb érték.

Ha csak a feladatok, a kötelességek, a napi rutin töltik ki az élete szinte minden percét, előbb-utóbb össze fog omlani vagy ki fog égni. Ez nem ijesztgetés, hanem kutatásokkal is alátámasztott tapasztalat. És talán nem is kell ehhez kutatás, mert ön is érezte már, vagy legalábbis belekóstolt egy kicsit. De megéri, hogy az ön fizikai, érzelmi, mentális és spirituális jólléte szenvedje kárát annak, hogy minden és mindenki másra tekintettel van, csak önmagára nem?

Egyszerű a recept, ráadásul nagyon hatásos. Tervezzen időt a saját maga számára is! Csináljon olyat is, ami a maga szívének-lelkének kellemes! Töltse fel energiarendszerét alvással, friss levegővel, sporttal, egészséges táplálkozással, családi együttlétekkel és barátokkal közös kikapcsolódással. Tegye ezt rendszeresen, ne csak néha-néha, amikor már szakad a cérna.

Összefoglalva: „Ismerd meg önmagad”…hangzik a delfi jósda által közvetített ősi, bölcs tanítás. Az elégedett és örömteli élet alapja az, ha felismeri és mindig szem előtt tartja, ki is ön igazán.

Melyek a valódi vágyai, milyen személyiségvonásokkal rendelkezik, és azok hogyan akadályozzák vagy támogatják önt a mindennapokban. Milyen adottságai és készségei vannak, amelyeket kiaknázhat a maga és a környezete javára. Mindehhez milyen fizikai, érzelmi és mentális/spirituális képességek állnak a rendelkezésére.

Majd mindezt a gyakorlatba is átülteti úgy, hogy mindent a maga idejében és teljes figyelmével, a saját habitusát képviselő módon végez, miközben saját magára is időt és figyelmet fordít.

Tudjon meg többet a kiégés megelőzésére szolgáló Személyes energiamenedzsment programomról.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”