Telefon: +36 70 6363 538

Agilis-coach-2019
Agilis coach egy olyan agilis módszertant ismerő és coachingkészségekkel rendelkező személy, aki

  • segít agilis csapatot felállítani,
  • összefogja az agilis módszerek bevezetését a szervezeten belül,
  • támogatja az agilis szervezeti változásokat,
  • mind a munkatársakat, mind a vezetőket ellátja azzal a tudással és eszközökkel, amelyek szükségesek a személyes, csapat- és szervezeti szintű agilitás megteremtéséhez.

8 kérdés és 8 válasz az agilis coach szerepkörrel kapcsolatban

1. Mi az elsődleges szerepük a csapatban?

Dióhéjban: az ügyfélközpontú, önmenedzselő és önfejlesztő csapatműködés kialakítása és támogatása. Az agilis módszertanok, mint például a Scrum, Kanban vagy SAFe bevezetése és integrálása a csapat munkafolyamataiba.

Segíti a szervezetet az agilis transzformáció során felmerülő akadályok leküzdésében, és biztosítja, hogy egy jól működő agilis csapat álljon rendelkezésre. Végül, az agilitás kultúráját is el kell fogadtatnia a szervezeten belül minden szinten, hogy az valódi sikert hozzon a vállalat számára.

2. Hogyan lesz valakiből agilis coach?

Az első lépés az agilis projektmenedzsment megismerése. Ez magában foglalja az agilis manifesztó 12 alapelvének elsajátítását is, amelyek az agilis munka alapját képezik.

Az agilis coach szerepkör betöltéséhez általában szükség van megfelelő tanúsítványok megszerzésére. Számos nemzetközi szervezet kínál ilyen képzéseket, például: Certified ScrumMaster (CSM)
Certified Scrum Product Owner (CSPO), Certified Agile Coach (ICP-ACC).

Az agilis világ folyamatosan változik, így fontos, hogy az agilis coach mindig naprakész legyen az új trendekkel, módszerekkel és technikákkal kapcsolatban. A szakmai könyvek, cikkek olvasása és további képzések elvégzése elősegíti a folyamatos fejlődést.

3. Milyen kompetenciákra van szüksége?

Az agilis coach szerepkörének fontos része a coaching. Ez egy sor kompetenciát foglal magában, de alapvetően kommunikációs és facilitáló készségekkel kell rendelkeznie.  Értenie kell az „emberek nyelvén”, hiszen a munkája során szorosan együtt kell dolgoznia a szervezet legkülönbözőbb szintjein elhelyezkedő munkatársakkal, egészen a legfelső vezetésig.

Emellett ahhoz is értenie kell, hogyan nyerje meg a munkatársakat az agilis vállalati kultúra mellett. Sok esetben igen erős az ellenállás bármiféle változással szemben.

4. Milyen különbségek vannak az agilis coach és a hagyományos projektmenedzser között?

Míg a hagyományos projektmenedzser általában a projektek időben, költségvetésen belüli és specifikációk szerinti befejezéséért felelős, az agilis coach nem irányít közvetlenül. Az agilis coach inkább támogató szerepet tölt be, segítve a csapatokat abban, hogy maguk kezeljék a feladataikat, javítsák a folyamatokat és reagáljanak a változásokra.

5. Milyen kihívásokkal néz szembe?

Az agilis coach gyakran szembesül azzal a kihívással, hogy megváltoztassa a csapatok és szervezetek berögzült szokásait és ellenállásait az agilis működés bevezetésekor. Ezen felül, kihívás lehet a csapatdinamikák kezelése és a különböző érdekelt felekkel való hatékony együttműködés fenntartása.

6. Hogyan mérhető sikeressége?

Az agilis coach sikeressége mérhető a csapatok teljesítményének javulásában, a sprintcélok teljesülésében, az ügyfél elégedettség növekedésében, valamint a csapatok önszerveződési képességeinek fejlesztésében.

Az agilis érettségi felmérések és a retrospektív visszajelzések szintén hasznosak lehetnek az eredmények értékelésében.

7. Milyen típusú szervezetek számára ideális az agilis coach?

Az agilis coach ideális azoknak a szervezeteknek, amelyek folyamatosan alkalmazkodni szeretnének a piaci változásokhoz, innovációra törekednek, és javítani kívánják a csapatok hatékonyságát és együttműködését. Különösen hasznos lehet technológiai, szoftverfejlesztési, és termékfejlesztési területeken.

8. Hogyan vesznek részt az agilis coachok egy szervezet munkájában?

Ez elsősorban a szervezet nagyságától függ. Nagyobb vállalatok legtöbbször állandó munkatársként alkalmaznak egy-egy agilis coachot. Közepes vagy kisebb cégek esetében sokkal hatékonyabb lehet megbízási szerződéssel alkalmazni.

Ezek a kérdések és válaszok segíthetnek tisztázni az agilis coach szerepkörével kapcsolatos alapvető információkat és elvárásokat.

Válasszon engem agilis coachának, és segítek önnek olyan kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan támogathatja az agilis átalakulást.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységem, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Cikkeimet vezetők számára készítem abból a célból, hogy kompetensebb, tudatosabb vezetővé váljanak és segíteni tudják a munkatársaikat abban, hogy azok célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban.

Amennyiben ön az oldalamról gyűjt anyagot a saját cikkéhez, szeretném felhívni a figyelmét a szellemi tulajdon tiszteletben tartására. Kérem, amennyiben a cikkeimből írja a sajátját, úgy a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye, és tüntesse fel a forrást: vezetofejlesztes.hu

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”