Telefon: +36 70 6363 538

Személyre szabott juttatási rendszer

Személyre-szabott-juttatásokLehet, hogy a juttatások rendszere lenne a legutolsó, amit a HR-szakemberek személyre szabnának vagy egyéni teljesítményekhez kötnének, de a felmérések azt mutatják, hogy a juttatások rugalmas bővítése és azoknak valamilyen módon személyre szabása hatalmas versenyelőnyt jelent a minőségi munkaerő megnyerése szempontjából.

Személyre szabott juttatási rendszer

A Deloitte által 2018-ban végzett Global Human Capital Trend (Globális Humántőke Trend) kutatás több mint 11 000 cégvezető és HR-szakember megkérdezése, valamint napjaink vezető vállalatainak döntéshozóival készített interjúk alapján dolgozta fel és foglalta össze a jelen munkaerőpiacára jellemző világméretű trendeket.

A cikkben a kutatás 6. trendjét mutatom be.

A lehető leginkább személyre szabott megoldások

Egyre több vállalat szembesül azzal a tapasztalattal, hogy a régebben jól bevált juttatási rendszerek már nem hozzák az elvárt szintű motivációt a foglalkoztatottak körében. Az átalakulás iránya a standardizált juttatási csomagoktól a lehető leginkább személyre szabott megoldások felé mutat.

A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 77%-a nagyon fontosnak vagy fontosnak tartja a juttatások rendszerét, viszont mindössze 37% jelezte, hogy készen állnának a kihívások kezelésére. Mi a gond a régi juttatási rendszerekkel?

A leglátványosabb átalakítási lehetőségek három fő területen jelentkeznek

1. A pénzbeni jutalmazások rendszerének átalakítása

Az ebben a témában végzett felmérések szerint a munkavállalók számára a leginkább motiváló a jövedelmezési rendszer agilisabbá tétele lehet. Ez a béremelések, a bónuszok és az egyéb ösztönzők rugalmasabb és egy évnél gyakoribb felülvizsgálatát, alkalmazását jelenti a hagyományos „egy évben egyszer” eljárás helyett.

2. A juttatási rendszer kiterjesztése a hagyományos foglalkoztatás keretein túlra

A másik nagy átalakítandó terület, hogy a juttatási rendszerek alapvetően a hagyományos foglalkoztatás kereteire vannak szabva, így a hagyományostól eltérő módon foglalkoztatott egyre több

munkatárs – szerződéses foglalkoztatottak, alkalmi munkások és szabadúszók –motiválása nincs megoldva.

A különböző biztosítások, a táppénz és a túlórapénz nemcsak hogy az ő esetükben nem működik, de a hagyományos foglalkoztatottak körében is nő az igény a korszerűbb, a szakmai fejlődésüket és a jobb teljesítményeik elérését támogató új, rugalmasabb ösztönzők bevezetésére.

3. Egy igazságosabb javadalmazási rendszer működtetése

Az általános vélemény szerint a fizetési és juttatási rendszerek nem korrektek. Régóta fennálló kihívás ez a terület a HR-szakemberek számára.

Az igazságos bérezés és az egyenlőség iránti igény kiszolgálása nagyban hozzájárul a munkaerő-megtartás alakulásához. Ami pedig még sürgetőbbé teszi a megoldásukat: a felgyorsult információáramlás és az online felmérések által biztosított fizetési adatok ma már mindenki számára elérhetővé teszik a rálátást ezekre az eddig rejtett adatokra.

ÖSSZEFOGLALVA: A ma munkavállalói egyre jobban igényelnek egy olyan személyre szabott juttatási rendszert, amely tükrözi a munkájukat, teljesítményüket. Egyre kevésbé fogékonyak az „egy méret jó mindenkinek” megoldásokra.

Tudjon meg többet a Deloitte által 2018-ban végzett Global Human Capital Trend (Globális Humántőke Trend) kutatás trendjeiről.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”