Telefon: +36 70 6363 538

Eredményes csapat

Mitől eredményesek a Google csapatai?

A Google-nál a kutatók arra jöttek rá, hogy nem az számít igazán, kik alkotják a csapatot, hanem az, hogy miként működik a csapat. 5 tényezőt határoztak meg, amelyek nélkülözhetetlenek egy eredményesen működő (agilis) csapathoz. Fontossági sorrendben ezek a következők:

1. Pszichológiai biztonság: Egy pszichológiai biztonsággal rendelkező csapatban a csapattagok mernek kockázatot vállalni a többi csapattag jelenlétében, mert biztonságban érzik magukat. Tudják, hogy senki sem fogja zavarba hozni, megalázni vagy megbüntetni őket, ha bevallják, hogy hibáztak, ha feltesznek egy kérdést vagy egy új ötlettel rukkolnak elő.

A pszichológiai biztonság kifejezés arra utal, hogyan érzékeli az egyén a személyes kockázatvállalás következményeit. Egy olyan meggyőződést jelent, mely szerint a csapat kockázatvállalás szempontjából biztonságos annak ellenére/akkor is, amikor az egyén tájékozatlannak, inkompetensnek, negatívnak vagy bomlasztónak tűnik.

2. Megbízhatóság: A eredményesen dolgozó csapatoknál a csapattagok megbízhatóan, határidőre teljesítik az ígéreteiket és vállalásaikat.

3. Struktúra és világos szerepkörök: Az eredményes csapat egyik feltétele, hogy a csapattagok számára világos legyen, mi a szerepük és mit várnak el tőlük. Továbbá, ismerjék a munkafolyamatot, amely révén az elvárásokat teljesíthetik, és tisztában legyenek a teljesítményük következményeivel.

4. Értelmes munka: A csapat eredményességéhez fontos, hogy a tagok valamiféle (magasabb) célt, értelmet találjanak magában a munkában vagy annak eredményében. A munka értelme személyes és egyéntől függ. Ez lehet például az anyagi biztonság megteremtése, a család eltartása, a csapat sikeréhez való hozzájárulás vagy az önkifejezés.

5. A munkavégzés hatása: Fontos a csapattagok munkájának eredménye és az, hogy úgy érezzék, a munkájuk valóban fontos, és számít.

Mi nem fontos az eredményes csapat szempontjából?

A kutatásból az is kiderült, hogy mely tényezők nem befolyásolják számottevően a csapatok eredményességét a Google-nál:

  • A csapattagok fizikai elhelyezkedése (ugyanabban az irodában ülnek-e együtt)
  • Konszenzusmotivált döntéshozás
  • A csapattagok extrovertáltsága
  • Egyéni teljesítmény
  • A munka mennyisége
  • Mennyire idősek és tapasztaltak a csapattagok
  • A csapat mérete

Eredményes csapat infografika

Eredményes csapat Google

 

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményes csapatok inspiráló vezetővéjé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”