Telefon: +36 70 6363 538

Karrierút új irányai

Karrierutak-új-irányai

A cégeknek ki kell szélesíteniük látókörüket az új karriermodellek, az adatvezérelt eszközök és a nyitott oktatási és fejlesztési rendszerek irányába.

A jövőben csak így tudják megnyerni, megtartani és versenyképes teljesítményre ösztönözni a minőségi munkaerőt.

Karrierút új irányai

A 21. századi karrier ugyanúgy felfelé ívelő előrelépésekkel és fejlődésekkel tarkított, mint egy hagyományos karrierút. Mégis hatalmas különbségekkel a lépcsőfokról lépcsőfokra emelkedés helyett.

A karrierút új irányai a 3. legfontosabb munkaerőpiaci trend 2018-ban a Deloitte Global Human Capital Trend (Globális Humántőke Trend) kutatás szerint.

A folyamatos tanulásra való hajlandóság

A globális munkaerőpiac új trendje szerint már nemcsak a szűken értelmezett állások és készségek kettősében kell gondolkodni. Hanem egyre nagyobb teret kapnak a tapasztalatok és a folyamatos tanulásra való hajlandóság megléte.

Miközben az egyre gyorsabb mértékben fejlődő technológia és a közösségi elven működő üzleti modellek a szervezetek stratégiájának újratervezését kívánják meg. Addig a humán-erőforrás-szakemberek előtt is nagy kihívás a 21. századi új karrierutak kialakítása.

A megkérdezett vezetők 84%-a tartotta ezt nagyon fontosnak vagy fontosnak. És mindössze 37 százalékuk értékelte úgy, hogy vállalatuk készen áll ennek a kihívásnak a kezelésére.

Lépcsőfokról lépcsőfokra emelkedés helyett

Tapasztalatok által való fejlődés, új kompetenciák elsajátítása, kihívásokkal és dinamizmussal teli előrelépések – ezek a főbb jellemzői.

A kutatás adatai szerint a válaszolók többsége jelezte, hogy vállalatuk esetében már zajlik a negyedik ipari forradalom hatására a munkák átszervezése a mesterséges intelligenciák köré építve, az automatizmusok és a robotizálás egyre nagyobb mértékű bevonása.

Ez a munkaerő oldaláról új kompetenciák kifejlesztését kívánja meg. Ezzel ellentétben az oktatásért felelős részlegek gyakran nagyon elmaradnak mindezek támogatásával. Egy másik, a munkavállalók körében végzett Deloitte 2017-es kutatás eredményei szerint, a megkérdezettek több mint fele nem kap semmiféle oktatási támogatást a jövőbeni trendeknek megfelelő kompetenciái fejlesztésére.

A nagymértékű technológiai fejlődés azonban nem egyértelműen csak a digitális technológiai készségek kifejlesztését jelenti. Gyorsuló növekedési pályán vannak az egészségügyi, az értékesítési és a szakértői munkakörök is. Ezek elsősorban emberi munkaerőt igényelnek. A technológiák és az automatizmusok azonban ezeken a területeken is jelentős támogatást adhatnak a folyamatoknak.

Automatizmusok kombinálása az emberi munkaerővel

A jövőben a legsikeresebben fejlődni képes vállalatok azok lesznek, ahol hatékonyan tudják kombinálni az automatizmusokat az emberi munkaerővel, a tehetséget a tudománnyal. A jövő sikeres munkavállalóitól nem csupán digitális technikai tudást várnak el. Hanem kognitív képességeket, komplex problémamegoldó és közösségi készségeket.

A kutatás eredményei a jelen helyzetről azt mutatják, hogy a vállalatoknak sokat kell még fejlődniük ebben a tekintetben. Mindössze a megkérdezettek 20%-a számolt be arról, hogy náluk tapasztalatszerzésre fókuszáló fejlesztőprogramok vannak. És csak 18% jelezte, hogy a vállalatuk bármilyen továbbképzési lehetőséget nyújtana munkavállalóinak.

A vállalati oktatás piaca is elmozdult ebbe az irányba, támogatva ezzel a vállalatok fejlődési lehetőségeit. Olyan új oktatóeszközöket fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik a fejlődni vágyók számára, hogy önmaguk találják meg és végezzék el a nekik legmegfelelőbb készségek elsajátítását.

Ezekre alapozva, néhány nagyvállalat, mint a VISA, IBM és mások, olyan tanulói közösségi hálózatot és tudásmegosztó rendszereket fejlesztettek, amelyeket széles körben lehet felhasználni. Ezzel mindenki számára elérhetővé válik, hogy egy gombnyomásra megtalálja és alkalmazza a fejlődését szolgáló tudást.

Megújulás a szervezeten belül

És ezzel el is érkeztünk az új hódító trendhez, a vállalatok sikerességének egyik jövőbeni kulcspontjához: megújulás a szervezeten belül. A lényege, hogy olyan személyre szabott karrierutat kínálnak cégen belül, amely egyrészt biztosítja a 21. századi szintű karriert, valamint a jövőben elvárt készségek elsajátítását is.

ÖSSZEFOGLALVA: Az új kihívás a vállalatok számára, hogy megvizsgálják, megértsék, majd ennek alapján kifejlesszenek és alkalmazzanak olyan rendszerszintű megoldásokat, amelyek megfelelnek a 21. századi karrierútnak.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan állhat az agilis transzformáció élére, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”