Telefon: +36 70 6363 538

Van karrierterve a következő 10 évre?

Karriertervezés

Nem arra a formális karriertervre célzok, amit esetlegesen a jelenlegi munkahelyén készített felettesével. Hanem egy olyan karriertervre, amit saját maga alkotott meg, miután alaposan átgondolta, mit szeretne valójában elérni az életében.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy napjainkban egészen másképp néznek ki a karrierutak, mint pár évtizeddel ezelőtt.

Régebben megszokott volt, hogy pusztán azért léptettek elő valakit egy vállalatnál, mert hosszú ideje dolgozott ott, és emiatt több tapasztalattal rendelkezett, mint az új munkatársak.

Karriertervezés 10 évre

Ma már ez egyáltalán nem jellemző. A karrierutak egyre inkább horizontálisakká válnak, leginkább az egymás után következő projektek, és az azokban betöltött feladatok határozzák meg pályafutásunkat.

A mai bizonytalan világban nem ajánlott a véletlenre bízni előmenetelünket. Az sem bölcs dolog, ha a tehetségmenedzsment rendszerekre hagyatkozva várjuk, hogy azok jelöljék ki számunkra utunkat.

Sokkal jobb és hatékonyabb, ha saját kezünkbe vesszük az irányítást. A legtöbb ember karrierjében az a legnagyobb akadály, hogy nem tudják pontosan meghatározni, merre akarnak haladni, mire akarnak fókuszálni.

Egy karrier-tanácsadó ilyenkor nagy segítségünkre lehet abban, hogy végigvezessen bennünket az önismeret és a karrierstratégia közötti úton.

1. Kezdjük önismerettel

Gondoljuk át alaposan mi az, amit szeretünk csinálni és milyen képességeink, készségeink vannak!

Vegyük végig, és ha szükséges, akár írjuk is le, hogy milyen területeken vagyunk igazán erősek, mi motivál bennünket a leginkább, milyen környezetben szeretünk dolgozni, milyen vállalati kultúrát preferálunk.

Vizsgáljuk meg, milyen a személyiségünk, mennyi ambíció van bennünk, mik a vágyaink, törekvéseink. Fontos tisztában lenni azzal, hogy melyek a legkimagaslóbb egyedi tulajdonságaink, értékeink, amiket másoknak nyújtani tudunk.

2. Ismerjük meg karrierlehetőségeinket és tűzzünk ki célokat

Fogalmazzuk meg, amilyen konkrétan csak tudjuk, hogy milyen volna az a munkakör vagy tevékenység, amit szívesen ellátnánk. Derítsük ki, mit várnak el az adott területen és milyen lehetőségeink vannak egy váltásra.

Ehhez a kapcsolatépítés jelentheti a legnagyobb segítséget. Vegyük számba ismeretségeinket a közösségi oldalakon – pl. a Linkedlnen és a Facebookon – arra fókuszálva, kiket kereshetnénk fel és kérdezhetnénk meg.

Készüljünk fel jól a találkozó előtt: gondoljuk át, milyen információkra van szükségünk, kerüljük azokat a kérdéseket, amikre a választ akár az interneten is könnyen megtalálhatjuk.

3. Készítsünk karriertervet

Miután begyűjtöttünk minden szükséges információt az ismerőseinktől és  az internetről, vegyük számba, milyen olyan kompetenciákra van szükségünk a kiszemelt munkakörhöz, amivel jelenleg még nem rendelkezünk.

Ezután találjunk ki stratégiánkat a hiányok pótlására. Ne feledjük, hogy a következő karrierlépés nem feltétlenül szól örök életre, lehetséges, hogy a jövőben további váltásokra lesz szükségünk. Szakmai életutunk velünk együtt változik, attól függően, hogy éppen milyen életszakaszban vagyunk.

Az életszakaszokkal párhuzamosan változnak a motiváló erőink, valamint azok a dolgok, amiket fontosnak tartunk. Karrierterv készítéshez itt talál segédeszközt.

4. Folyamatosan fejlesszük magunkat

Karrierváltás tanácsadóként látom, hogy azoknak, akik folyamatosan fejlesztik magukat, nagyobb az önbizalmuk és a munkahelyi biztonságérzetük. A váltásra lehetőségként tekintenek, örömtelibbek és képesek magasabb fizetést realizálni egy új állásban.

Mások, akik nem törekednek arra, hogy tovább képezzék magukat, vagy megragadnak a „nem szeretem” munkakörökben, munkahelyeken, idővel csökken a személyes energiájuk, és könnyen belekerülnek egy olyan negatív spirálba, amiből aztán egyre nehezebb kiemelkedni.

A szakmai életutunk tudatos irányítását rendkívül fontosnak gondolom.

Felelősséget kell vállaljunk és tennünk kell érte, ha versenyképesek akarunk maradni, és nem utolsó sorban olyan dolgokkal szeretnénk foglalkozni, ami igazán örömmel tölt el bennünket. Ne várjunk arra, hogy a munkáltatónk segítsen megtervezni pályafutásunkat!

Ha úgy érzi, itt az ideje a munkahelyváltásnak, ajánlom önnek a Csak a lényeg! Karrierblogot.

Ha nagyobb ívűt váltana, akkor pedig a Karrierváltás blogban talál további írásokat.

Karrierfejlesztéssel kapcsolatos termékeimet és szolgáltatásaimat a Karriershop-on találja.

Irány a karriershop!

Karriershop

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”