Telefon: +36 70 6363 538

Nők a technológia területén

Nők a te

Hogyan segítsük a nőket a technológia területén?

„A nők a technológia világában olyanok, mint a kulcsok a jövő munkaerőpiaci zárjainak megnyitásához.”

Sok vállalat jelenti ki mostanában az elkötelezettségét a sokszínűség támogatása, az egyenlőség és a befogadó kultúra kialakítása mellett. Mindezt azért, hogy pozitív és összetartó munkakultúrát hozzanak létre, ahol mindenki képes kihozni a legjobbat magából, és hozzájárulni a közös célok eléréséhez.

Ezzel párhuzamosan egy új fogalom jelent meg a vezetési szakirodalomban, az „allyship”, aminek magyarul talán a szolidaritás, partneri együttműködés kifejezések felelnek meg leginkább.

A fogalom azt jelenti, hogy a vezetők felkarolják a hátrányos helyzetű csoportok tagjait, aktívan felemelik a hangjukat, és latba vetik a hatalmukat, hogy előmozdítsák az egyenlőséget.

Nem csupán egy egyszeri programra, kezdeményezésre érdemes gondolni vagy látszatcselekedetekre, hanem folyamatos gyakorlatra, amely beépül a vállalat kultúrájába.

Öt lépés, hogyan szálljunk síkra a nőkért

A technológiai világ izgalmas lehetőségeket kínál mindannyiunk számára, de sajnos még mindig jelentős nemek közötti egyenlőtlenséget látunk a területen. A nők részvétele a technológiai iparágban továbbra is alacsony, és ezen akár változtathatnánk is. Hogyan tehetjük ezt meg?

Ebben a cikkben öt lépést mutatok be arra, hogyan állhatunk ki a nők mellett technológiai területen, és miért fontos, hogy ezt tegyük.

Merjünk bátran fellépni és állást foglalni

Aktívan lépünk fel azok védelmében, akiknek szükségük van a támogatásunkra. Így erősítjük az etikus viselkedést, és hozzájárulunk egy olyan környezet kialakításához, ahol mindenki tiszteletben van tartva.

Vezetői pályám elején egy, a világ élvonalában működő technológiai cégnél dolgoztam, ahol a menedzsment egyetlen női tagja voltam. Emlékszem, hogy egy megbeszélésen az egyik vezetőtársam nemcsak a hangját emelte fel velem szemben, hanem az egyik széket is, amelyet hozzám akart vágni. Mindenki hallgatott, mint a sír.

Amikor azt észleljük a környezetünkben, hogy valakinek a viselkedése kifogásolható, ne hagyjuk, hogy szó nélkül maradjon.

Nyissunk lehetőségeket a nők előtt

Egyik ügyfelem mesélte, hogy észrevette, hogy az új asszisztens nagyon precíz és mindennek lelkiismeretesen utánamegy. Gondolta, jó tesztelő válna belőle, és ha érdekli, szívesen betanítják. A hölgy nagyon megörült a lehetőségnek, és bár fogalma sem volt arról, hogy mindez mit jelent, belevágtak.

Ez egy jó példa a kompetencia-alapú munkaerő-kiválasztás alkalmazására, mert errefelé megy a világ. Olyan pozíciókat, amelyekhez nem szükséges magas szintű technológiai végzettség, készség alapú szempontból is megközelíthetünk.

Megfigyeljük, mi kell a feladat elvégzéséhez, és azokat a kvalitásokat keressük, ahelyett, hogy feltételezzük, hogy például egy bizonyos diploma megléte majd megadja, amit várunk.

Ezzel a megközelítéssel a nők előtt is számos lehetőség nyílhat az olyan munkakörök betöltésére, amelyekben kiemelkedhetnek.

Beszélgessünk a női munkatársainkkal

Hozzuk helyzetbe őket, hogy fontos kapcsolatokat tudjanak kiépíteni a szervezet egész területén. Akár az egészen magas szintű munkaköröket betöltőkkel is találkozhassanak, beszélgethessenek, függetlenül a munkaköri szintjüktől.

Segíthetünk nekik lehetőséget találni arra is, hogy kapcsolatokat alakíthassanak ki más női szakemberekkel az iparágban. Az ilyen kapcsolatoknak számos előnye lehet, például vihetik a cégünk jó hírét, erősíthetik munkaadói márkánkat.

Adjunk lehetőséget a nőknek szakmai programokon előadni

A technológiai konferenciák és események lehetőséget adhatnak a nőknek, hogy megosszák tapasztalataikat és tudásukat a szélesebb közönséggel.

Egy férfiak uralta terepen könnyebben felfigyelnek egy női előadóra, aki lehet, hogy éppen emiatt sikeresebben ad el terméket vagy szolgáltatást.

Jutalmazzuk és ismerjük el a kiváló női szakembereket a technológiai területen

Az elismerések lehetnek például díjak, vagy akár pozitív médiafigyelem. Ez erősítheti az önbizalmukat és motivációjukat, és ösztönözheti őket arra, hogy további kihívásokat vállaljanak, és magasabb célokat tűzzenek ki maguk elé.

Az elismerések ösztönzést nyújthatnak más nőknek, hogy kövessék a példájukat.

Miért érdemes a nők technológiai karrierjét támogatni?

Szélesebb körű munkalehetőségekhez juthatnak, és ez a munkaerőpiac kiterjesztését eredményezi, ami hozzájárulhat a szakemberhiány enyhítéséhez.

Magyarországon jelenleg sürgető problémát jelent az informatikai szakemberek hiánya. Több tízezren hiányoznak a munkaerőpiacról. Potenciálisan hatékony megoldás rejlik azonban abban, ha felismerjük és támogatjuk a nők tehetségét ezen a területen.

Összefoglalva

A nők irányában megnyilvánuló szolidaritásunk segíthet nekik a technológiai pozíciók elérésében, miközben hozzájárulhat a vállalatok eredményességéhez is.

Forrás

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”