Telefon: +36 70 6363 538

RetrospektívA legtöbb vezető, akivel együtt dolgozom, túl sok időt tölt értekezleteken. Az ő napjaik abból állnak, hogy végigülik a többórás kötelező köreiket.

Kevés idejük marad gondolkodni, reflektálni vagy stratégiai terveket szövögetni. De ami még ennél is sajnálatosabb, alig tudnak a csapatukkal és annak fejlesztésével foglalkozni.

Van egy, az agilis módszer alkalmazói között jól ismert értekezlettípus, az ún. visszatekintő, vagy más néven retrospektív megbeszélés. Lényege, hogy a csapattagok felülvizsgálják a legutóbbi együttműködés mikéntjét, és megállapítják, hogyan dolgozhat a csapat jobban a következő időszakban.

A csapat felidézi az elmúlt egy-két hét együttműködésének emlékeit, és elgondolkozik azon, mi ment szemmel láthatóan jól, és mit tenne legközelebb másként. Utána megegyeznek, mi az a néhány dolog, amelyre figyelni fognak a következő időszakban.

A módszertant a szoftverfejlesztésben dolgozták ki, de a hagyományos szervezetekben is jól tud működni, hiszen ott is helye van annak, hogy a csapatok a saját működésüket értékeljék, és kutassák a hatékonyságuk növelésének lehetőségeit.

A visszatekintő, retrospektív megbeszélést általában egy jó facilitálási készségekkel rendelkező személy vezeti, akinek az a dolga, hogy az eseményt megszervezze és a csapattagokat hatékony együttműködésre bírja.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”