Telefon: +36 70 6363 538

Vezetés és a modern természettudomány

Margaret J. Wheatley Vezetés és modern természettudományok c. könyve húsz évvel ezelőtt jelent meg, de az üzenetei igazán csak ma értek el hozzánk.

M. J. Wheatley szervezetfejlesztési szakember azt jósolta, hogy a mechanikus, bürokratikus szervezetfelfogásunk lassanként elmozdul a rugalmasabb, szervesebb struktúrák felé.

Már a digitalizáció hajnalán előre jelezte, hogy olyan változásoknak nézünk elébe, amelyek a szervezeteket agilis működésre késztetik.

Behatóan tanulmányozta a legújabb természettudományos felfedezéseket, a biológiától kezdve a káoszelméleten át a kvantumfizikáig. Közérthetően mutatja be, miképpen működik az organikus világ, és rámutat arra, hogyan lehetne kevesebb erőfeszítéssel és kevesebb stresszel az élő szervezetekhez hasonlóan működő szervezeteket létrehozni és működtetni.

A könyvet háromszor olvastam el az elmúlt húsz év alatt, és mindig adott valami újat.

Különösen ajánlom azoknak, akik mélyebb szinten érdekel az agilitás lényege.

Wheatley hisz abban, hogy létezik a szervezetek vezetésének egy egyszerűbb módja, amely kevesebb erőfeszítést igényel és kevesebb stresszt eredményez, mint a jelenlegi gyakorlat. Könyvében rámutat arra, hogy a jelenlegi vezetési módszerek divatjamúltak.

A világ már nem magyarázható azzal a mechanikus modellel, ahogyan Newton és Descartes leírta, gyakorlatilag gépezetként. A legtöbben még a 17. században kialakult világképen alapuló szervezetekben élünk és dolgozunk, miközben a világ és a tudomány megváltozott.

Az írónő arra biztat és könyvével abban segít, hogy megismerjük a világegyetem szerveződését, ahogyan azt jelenleg ismerjük.

A valóság új látásmódja

A valóság új látásmódját ismerhetjük meg a könyvből, amely sokkal inkább az egészről szól, semmint a részek megértéséről. Ahogy egy ősi szúfi tanítás mondja: „Azt hiszed, ha megérted az egyet, akkor meg kell értened a kettőt is, mert egy meg egy az kettő. De meg kell értened a meg-et is.”

Ma már sokat tudunk az élő, organikus rendszerekről, és tudjuk, hogy a kapcsolatok, amelyek mindennek a legfontosabb meghatározói. Például, a szubatomi részecskék sem léteznek önmagukban, egymástól független dolgokként. Úgy alakulnak ki és figyelhetők meg, ha kapcsolatba lépnek valami mással.

Margeret J. Wheatley könyvében azt jósolta, hogy a szervezetfelfogásunk lassanként elmozdul a bürokráciára jellemző mechanikus elképzelésektől. Ehelyett rugalmasabb, szervesebb struktúrákat alakítunk ki.

Könyve húsz évvel ezelőtt jelent meg, de úgy tűnik, hogy üzenetei csak ma értek el igazán hozzánk.

A szervezetek élő rendszerek

A szervezeti világ most kezdi el igazán felismerni, hogy a szervezetek élő rendszerek, és rendelkeznek az élőlényekre jellemző alkalmazkodási és növekedési képességekkel. Most kezdik értékelni az emberek önszervező képességét, és kezdenek el organikusabb, tanulékonyabb szervezetekben gondolkodni. Most látszódnak az első jelei annak, hogy a szervezetek megváltoztatására valós igény van.

Lassanként elhagyjuk a szervezetek gépies modelljét, és nem tekintjük többé a dolgozókat cserélhető fogaskerekeknek a gépezetben. Hanem sokkal inkább egész embernek, akinek értékelik emberi voltunk összes ajándékát, pl. a kreativitását, tanulási képességeit.

A könyv segít megérteni az élő szervezetek viselkedését, ami ahhoz kell, hogy megértsük a szervezeti változások újfajta dinamikáját.

Úgy gondolom, ez a könyv aktuálisabb ma, mint amikor íródott. Nem hiányozhat egyetlen vezető olvasmánylistájáról sem, aki agilis szervezet kialakítását tervezi.

A vezetők feladatai az új, organikus szervezetekben

Az alábbiakban néhány jó tanácsot olvashat, amelyeket Margeret J. Wheatley könyvéből gyűjtöttem össze arról, hogy mi a teendője a vezetőknek az agilis szervezetekben.

  • A szervezet céljainak, jövőképének minél világosabb megfogalmazása.
  • A szervezetek önismeretének, önképének kialakítása (Kik vagyunk? Kivé szeretnénk válni? Mit kell még tudnunk? Hol találunk új információkat? Kivel kellene még együttműködnünk? Mi fontos nekünk?).
  • Példamutatás.
  • Külső-belső kapcsolódások ösztönzése, melyek erősítik a szervezetet.
  • Több helyről, többféle munkatárs együttműködésének ösztönzése.
  • Követendő viselkedésminták kidolgozása (amivé a szervezet válni szeretne).
  • Iránymutatás, különösen zűrzavaros időszakokban.
  • Folyamatok serkentése (munkaköri leírások helyett).
  • A hatalom energiájának szabadon áramoltatása, ami az egyének és csapatok felhatalmazását jelenti.
  • Kísérletezésre ösztönzés, hogy megtalálják, mi működik jól egyéni, csapat- vagy szervezeti szinten.
  • Hagyni, hogy a munkatársak szabadon tegyék, amit értelmesnek gondolnak.
  • Önreflexió ösztönzése.

A könyv könnyű és érdekes olvasmány, amiből inspirációkat meríthet a szervezeti változtatásokhoz.

Jó szívvel ajánlom önnek az írónő 2017-ben megjelent legújabb könyvét is, melynek címe Who do we choose to be.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan állhat az agilis átalakulás élére, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu-ra, vagy hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”