Telefon: +36 70 6363 538

Digitális-átállás-2018

A főnököm mutatta meg, hogyan kell bekapcsolni egy személyi számítógépet, és ő tanított meg a szövegszerkesztő és levelező használatára.

Az első e-mailem közel egy hétig írtam, az volt a célom, hogy legkésőbb péntekig el tudjam küldeni.

Szakmai pályafutásom a személyi számítógépek elterjedésével egy időben indult. Az irodai sztenderd alkalmazásokon túl ma már kép-, hang- és videószerkesztő alkalmazásokat használok.

Egyszemélyes tanácsadó butikként, amit csak lehet, automatizálok, amihez egy sor digitális eszközt veszek igénybe.

Digitális átállás

A digitális fejlődés az elmúlt 20-30 évben megteremtette a mindent behálózó internetet és sok digitális eszközt, amelyek használata közben talán nem is gondolkodunk el azon, honnan hova jutottunk, és vajon mi vár még ránk.

A digitalizáció jó ideje zajlik, digitális forradalomról és az azzal járó digitális átállásról, transzformációról, automatizálásról azonban csak most kezdtünk el beszélni.

Miért éppen most robbant ki a digitális forradalom?

A digitális kifejezés tágabb jelentéssel bír ma, mint az informatika, mely területen a cégek már úgy-ahogy felzárkóztak. Nem úgy az új digitális, automatizációs technológiák terén.

A digitalizáció fogalma alatt ma már nemcsak azt értjük, hogy szöveget, képet vagy hangot számítógéppel olvasható, kódolt formába teszünk át, hanem azt is, ahogyan megalkotjuk a gépek, adatok, folyamatok és emberek egy újfajta, összetettebb és magasabb szintű, automatizált egységét.

A digitális fejlődés exponenciális és sok szálon fut, amelyek, úgy tűnik, most érnek össze. Eddig ugyanis a technológiai innovációk időben egymás után történtek (pl. nagyszámítógép, személyi számítógép, web, dotcom, web2.0), most viszont minden egy időben történik (pl. mobilra váltás, közösségi média, felhőtechnológia, IoT, big data, 3D nyomtatás).

Az új digitális technológiai trendek önmagukban is hatalmas hullámokat vetnek, együtt pedig (ipari) forradalmat okoznak. Nem véletlenül beszélünk a negyedik ipari forradalomról, melyet röviden Ipar 4.0-ként emlegetünk. Az Ipar 4.0 új digitális technológiákat, intelligens, automatizált működési folyamatokat és innovatív üzleti modelleket jelent.

Iparágfüggő, hogy hol és miként gyorsul fel a digitális fejlődés, és mikor robban. Valószínű, hogy előbb-utóbb minden gazdasági területet érint, jóllehet egyelőre a termelésben, kereskedelemben és marketingben lehetük leginkább szemtanúi.

Olvassa el az új digitális technológiai trendekről írt cikkem, és gyorsan átlátja, milyen izgalmas kor küszöbén állunk.

A digitális átállás hatása

A radikális digitalizáció hatása azt jelenti a szervezetek életében, hogy ha ma nem változtatnak hagyományos üzleti folyamataikon, akkor a digitális változások elsöprik őket a piacaikról. A vezetők felelőssége tehát óriási a digitális átállásban.

A változások élére állni azonban nem kis kihívás. 20 tipp a digitális transzformációhoz című gondolatébresztő cikkemben segítek átlátni a digitális transzformációval járó legfőbb vezetői teendőket.

A szélsebes digitális fejlődésnek, automatizációnak azonban nemcsak a versenyhelyzetre lesz komoly hatása, hanem a foglalkoztatottságra, a munkaerőpiaci folyamatokra is. Középosztálybeli állások szűnnek meg, és persze újak jönnek létre, de egy biztos, sokakat érint majd. Tudjon meg többet az eltűnő és a kialakuló új szakmákról.

Digitális fejlődés, digitális forradalom, digitális átállás, automatizáció. Aki lemarad, pótolhatatlan veszteségeket könyvelhet el.

Aki úttörő, a saját érdekeire és értékeire szabhatja a piacot, az üzletágukat vagy a saját karrierjében használhatja ki a lehetőségeket. Az ön esetében milyen megközelítésben aktuális a téma?

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan állhat a digitális transzformáció élére, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu-ra, vagy hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”