Telefon: +36 70 6363 538

Mit jelentenek a szervezeti silók?

Szervezeti-silókA szervezeti, más néven vállalati siló jelentését legkönnyebben úgy ragadhatjuk meg, ha a mezőgazdaságban használatos, a különböző gabonaféléket elkülönítő tartályokra gondolunk.

A szervezeti silók olyan szervezeti részlegek, például a számvitelen vagy a beszerzésen dolgozók csoportjai, melyek nem, vagy csak kismértékben kommunikálnak egymással vagy működnek együtt.

Silószemlélet

A szervezeti siló egy olyan üzleti kifejezés, amely az elmúlt 30 év során számtalan alkalommal volt témája üzleti tanácsadók és vezetők közötti megbeszélésnek, újságcikkeknek.

Ellentétben sok más trendi menedzsmentfogalommal, ez az egyik olyan téma, amely az elmúlt években nem tűnt el. Véleményem szerint azonban meg vannak számlálva a napjai, és a jövő vezetői számára ismeretlen fogalommá válik.

A silómentalitás vagy silószemlélet kifejezéseket arra is használjuk, amikor egy szervezeten belül több részleg vagy csoport nem kíván megosztani információkat vagy ismereteket egymással. A szervezeti silók – ellentétben a mezőgazdasági silókkal – egyáltalán nem hasznosak.

Ez a fajta mentalitás ugyanis csökkenti a szervezet hatékonyságát. Másrészről, a mai, agilitást igénylő világban borítékolható, hogy előbb-utóbb üzleti kudarchoz vezet.

Három példa szervezeti silóra

Az egyik legrosszabb példáját a vállalati silónak egy olyan, gyártótevékenységet folytató ügyfelemnél láttam, ahol az értékesítés nem működött jól együtt a gyártás-előkészítéssel. Ez olyan következményekkel járt például, hogy az ügyféligények nem jutottak el a gyártás-előkészítéshez, megakadályozva ezzel azt, hogy a vállalat hatékonyan reagáljon az ügyfelek problémáira.

Silómentalitással találkoztam szoftverfejlesztő cégnél is, ahol a fejlesztők egymással párhuzamosan írtak kódsorokat lényegében ugyanannak a problémának a megoldására. Drága mérnökórákat pazaroltak el. Nem beszélve arról, hogy kétszer annyi mérnöknek okozott unalmas órákat a dokumentációírás, ami nem különösebben kedvelt tevékenység a körükben.

Földrajzilag is kialakulhatnak silók, ugyanúgy, mint a különböző irodákban dolgozó munkatársak esetén. Erre is láttam példát, amikor a cég külföldi szakembercsoportnak szervezett ki bizonyos tevékenységeket.

Sok fontos információ nem jutott el a kinti csoporthoz, akik persze nem azt, és nem úgy végezték el, ahogyan azt az anyacégnél gondolták. Hónapok teltek el, amikor rájöttek, hogy valami nem stimmel, és ez bizony sokba került a cégnek.

A silók nehezítik a változást

A szervezeti silók időnként olyan „erődök” a vállalaton belül, melyek súlyos problémákat okoznak, és gyakran alig észlelhetők. A legnagyobb baj velük az, hogy akadályokat gördítenek a változások elé.

Ma, amikor a piramisstruktúrák lebomlóban vannak és a felforgató technológiák drasztikus változásokat követelnek, a silók lebontása üzleti létérdekké válik. A hierarchikus szervezeti struktúrákat ugyanis egyre inkább felváltják a csapatalapúak, amelyekben a silóknak már végképp nincs helyük.

Mit tehet vezetőként a silók lebontása érdekében?

Nézzünk néhány tippet:

  • Először is azt, hogy minden akadályt lebont, amely megakadályozza, hogy az információk szabadon áramolhassanak az egyes részlegek, osztályok vagy telephelyek között, és így a vállalat minden szempontból hatékonyan tudjon működni.
  • Felszámolja a „mi és ők” szemléletet a cégen belül. Kerüli a más részlegekkel szembeni címkézést és a sztereotípiák alkalmazását. Mutasson példát viselkedésével és hozzáállásával, beszéljen a többi csapatról is tisztelettel, és ne mint kívülállókról.
  • Bátorítja munkatársait, hogy válasszák ki a vállalat azon területeit, amelyekről szeretnének többet megtudni. Találjon alkalmat a számukra, hogy azokkal a területekkel is dolgozhassanak. Így segíthet megérteni a többi részleg működését.
  • Figyelemmel követi a vállalaton belüli történéseket. Ajánlja fel segítségét a komoly kihívásokkal szembesülő csapatoknak vagy részlegeknek. Nem utolsósorban ösztönözze a saját csapatát is, hogy alakítsanak ki kapcsolatokat a vállalat egészében, ne csak a saját területükön.

Amennyiben a silóbontás kihívást jelent önnek, vagy további silóbontó technikákat szeretne megismerni, örömmel állok a rendelkezésére. Keressen a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu e-mail-címen.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”