Telefon: +36 70 6363 538

Business-coach „A business coach az a szakember, akire rá merné bízni a vállalkozása vezetését.”

Hogyan válasszak business (üzleti) coachot?

Meglátásom szerint egy business (üzleti) coachnak többek között (cég)vezetői, business coaching, üzleti, szervezeti ismeretekkel, gyakorlati tapasztalattal, számos készséggel és bizonyos személyes tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Vegyük ezeket sorra:

1. (Cég)vezetői tapasztalat

Egy business coach hitelességének alapját képezi, ha felépített vagy vezetett már céget, és rendelkezik vezetői tapasztalatokkal.

Gondoljon bele, miként tud partnerként beszélgetni egy kkv cégvezetőjével egy olyan üzleti coach, aki nem rendelkezik (cég)vezetői tapasztalatokkal? Társalkodni nyilván tudnak, de az üzleti coaching nem erről szól.

2. Üzleti coaching tapasztalat

Fontos a business coaching tapasztalat, amit hasonló méretű vállalkozás vezetőinek coacholásában szerzett.

3. Tanácsadói tapasztalat

A tanácsadói tapasztalat azért fontos, mert a „színtiszta business coaching”, amikor az ügyfelet a saját erőforrására támaszkodva elvezetjük a saját megoldásához, nem biztos, hogy kifizetődő lesz az ügyfélnek.

Jó, ha a business coach ismeri – az adott területen – a legjobb hazai iparági gyakorlatot. Képes érdemben beszélgetni iparág-specifikus kérdésekről, hozzá tud szólni kritikus üzleti problémákhoz, segíteni tud az innovatív útkeresésben és a megoldások kidolgozásában.

4. Üzleti ismeretek

Legalább ennyire fontos az alapvető üzleti folyamatok és koncepciók ismerete (például: hogyan történik az értékteremtés egy vállalatnál).

Elképzelhető, hogy részt kell vállalnia a stratégia kidolgozásában vagy az üzleti folyamatok racionalizálásában (pl. a működési hatékonyság növelése).

Ismernie kell az aktuális üzletimodell-trendeket, pl. üzleti modell vászon, lean startup, kék óceán váltás.

5. Szervezeti tapasztalat

Legyen rálátása arra, hogy az egyéni és csapatcélok hogyan kapcsolódnak a stratégiai célkitűzésekhez. Jó, ha átlátja a szervezeti struktúrát és a tehetségmenedzseléssel kapcsolatos rendszereket.

Eszközökkel kell rendelkeznie a szervezeti kultúra felméréséhez, és a megcélzott kultúra eléréséhez szükséges változásokat jó, ha tudja segíteni.

Gyakran a szervezeti és az egyéni célok közötti összhangot teremtő teljesítményértékelési rendszer tervezése, kidolgozása és bevezetése is előkerül az üzleti coachingban. Szempont lehet az üzleti coach kiválasztásában, hogy vett-e részt TÉR rendszer kidolgozásában.

A teljesítményértékeléshez kapcsolódó többi HR rendszer (bér, munkaerő-fejlesztés, karriertervezés) összehangolása is terítékre kerülhet, vagy a változásokkal kapcsolatos nehézségek kezelése.

6. Coachingkészségek

A business coachnak számos készséggel is kell rendelkeznie. Ilyenek például a kapcsolatépítés és -fenntartás készsége, amely magában foglalja a bizalommal teli légkör kialakítását, bizalmas információk kezelését, magabiztosságot, visszajelzés kérését saját munkájáról.

Fontos, hogy képes legyen bevonni az érintetteket az együttműködés folyamatába, és el tudja érni, hogy azok elköteleződjenek a közös munka mellett. Rendelkeznie kell tervezési készséggel, hiszen a munkafolyamatokat meg kell tervezni.

7. Eredményorientáltság

A business coaching során meghatározott eredményeket határidőn belül kell elérni, ami miatt kulcsfontosságú, hogy a business coach eredményorientált legyen.

8. Személyiségbeli jellemzők

A személyiség alábbi vonásai bizonyítottan támogatják a coach eredményességét: érettség, pozitív energia, optimizmus, lelkesedés, figyelem, érdeklődés, érzékenység, empátia, tapintat, nyitottság, rugalmasság, kitartás, önfejlesztésre való igény, hitelesség, etikus magatartás, a magas színvonalú és professzionális munka iránti elkötelezettség.

Az üzleti coach kiválasztásában egyéb szempontok is előkerülhetnek, a fentieket csak gondolatébresztőnek gyűjtöttem össze.

Ha vezetői coachot keres, akkor ajánlom a Hogyan válasszak vezetői coachot? c. cikkem.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Anyagaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”