Telefon: +36 70 6363 538

Érzékenység mint erőforrás

Érzékenység mint erőforrás

Hogyan válhat előnyünkre az érzékenység vezetői szerepben?

Az érzékeny vezetők olyanok, mint a profi hangmérnökök, akik gondosan állítják be a hangzást, hogy mindenki a legjobb teljesítményt nyújthassa a színpadon.

Pályám kezdetén, nekem FŐNÖKEIM voltak, olyan vezetők, akiket tíz lépés távolságra lehetett csak megközelíteni. A bejutás az irodájukba olyan volt, mintha egy titkos kódot kellett volna bevésnem a Holdon található egyik ősi obeliszkre. Az egyik legnagyobb vezetői erény akkoriban az volt, ha valaki érzelemmentes és megközelíthetetlen.

De azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, ma már más dívik. Jó, ha a vezetőnek van szíve és lelke, nem csak egy hideg mobiltelefon a nadrágzsebében. Ott tartunk, hogy az érzékenység nem gyengeség, hanem inkább egy szupererő.

Ma már a munkahelyeken cseppet sem meglepő, ha egy vezető az érzelmeit kimutatja. Rájöttek ugyanis, hogy a munka világának nem csak a számszerű eredmények, hanem az emberek is fontos részei. Az alkalmazottak szívhez szóló irányítása kezd olyan szokássá válni, mint a reggeli kávé elfogyasztása, és a java még csak ezután várható.

A vezetőktől nem csupán számszerű eredményeket várnak el

A humán trendek is az érzékenység felé hajlanak. A cégek felismerik az érzékeny vezetői hozzáállás előnyeit, mivel ezek a vezetők hatékonyabban motiválják és inspirálják munkatársaikat, hozzájárulva a vállalatok sikeréhez.

Az a tapasztalatom, hogy az érzékeny vezetők számára kihívást jelenthet az érzékenységükből eredő sajátosságaik kezelése. Az érzékenység előnyökkel és kihívásokkal is járhat, ebben a cikkben megvizsgálom, hogyan lehet az érzékenységet előnyünkké tenni.

Fogadja el az érzékenységét

Az első lépés az, hogy ismerjük fel és fogadjuk el, hogy érzékenyek vagyunk, vagy legalábbis érzékenyebbek másoknál. Tudatosítsuk, hogy az érzékenység egy erőforrás, amely segíthet bennünket mások jobb megértésében. Ez már ma is érték, a jövőben meg inkább az lesz, amikor különböző korú, értékrendű, beállítottságú, tudásszintű embert kell egy irányban tartani.

Tartsa magasan az energiaszintjét

Az érzékeny vezetők gyakran több ingerre érzékenyek, és ezért könnyebben túlterhelhetik magukat. Ha úgy érzi ez az ön esetében is így van, akkor figyelnie kell arra, hogy a személyes energiáját magas szinten tartsa, és hatékony munkaszervezési készségeket sajátítson el, hogy minimalizálja a stresszt.

Keresse meg azokat a stresszkezelési módszereket, amelyek a legjobban működnek önnél. Ez lehet például a sport, vagy a szabadban való időtöltés, de kiváló stresszoldó a relaxáció és meditáció is.

Fordítsa előnyére az érzékenységét

Használja az érzékenységét, amikor másokkal beszélget, legyen figyelmes hallgató, mutasson empátiát, és adjon lehetőséget másoknak arra, hogy kifejezzék az érzéseiket és gondolataikat.

Azt szoktam mondani a vezetőknek, hogy a figyelem egyenlő a szeretettel. Az embereknek pedig másra sincs nagyobb igényük, mint szeretetre. Ha szeretve érzik magukat, akkor sok mindent meg fognak tenni azért, hogy közösen jó eredményeket érjenek el.

Fejlessze vezetői kompetenciáit

Az érzékeny vezetőknek lehetnek olyan fejlesztendő területeik, amelyek extra figyelmet igényelnek.

A vezetői szerep gyakran magában foglalja a konfliktusok kezelését és a nehéz döntések meghozatalát. Az érzékeny vezetők hajlamosak lehetnek arra, hogy kerüljék a konfliktusokat, vagy nehezen döntsenek, mivel fontosak számukra az embereik érzelmei.

Az a jó hírem, hogy a hatékony konfliktuskezelés és döntéshozatal könnyen tanulható készség.

Segítse mások fejlődését

Felhasználhatja az erősségeit, például az érzelmi intelligenciáját, beleértve az empátiát arra, hogy segítsen másoknak a fejlődésben.

Példát mutathat azoknak, akik körülveszik, és megmutathatja másoknak is, hogy az érzékenység egy erőforrás, amelyet érdemes bátran vállalni.

Összegzés

Tudatosan érdemes dolgozni azon, hogy kihasználja az érzékenységének előnyeit, és megfelelően kezelje az esetleges kihívásokat. Az önismeret és a fejlődés iránti elkötelezettség segíthet abban, hogy jó vezetővé váljon, hatékonyan vezessen és inspiráljon másokat.

A munka világában, a jövőben éppen az érzékenység lehet az egyik legnagyobb erősség, ha tudatosan és felelősségteljesen használjuk a vezetői szerepben. Mások mély megértése révén jobb vezetővé válhat ön is, és elősegítheti csapata és szervezete sikerét.

A munka világának mai viharos tengerén egyre inkább előtérbe kerülnek az érzékeny vezetők, akik hajóikat nem csupán a profit partjai felé kormányozzák, hanem az alkalmazottak szívéhez is.

Forrás: How to thrive as a highly sensitive leader 

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”