Telefon: +36 70 6363 538

Önfejlesztés-modelljeBiztosan fel tud idézni egy olyan helyzetet, amikor karrierje, munkája során valamilyen jelentős fejlődésen ment keresztül.

Például új viselkedésformákat sajátított el, javultak a készségei, szélesedett a tudása.

Milyen szerepet játszott ebben a tudatos önfejlesztés? 

Az alábbiakban az önfejlesztésnek egy olyan modelljét mutatom be, amelynek segítségével nagyobb tudatossággal és strukturáltan irányíthatja a saját fejlődésének folyamatát.

Önfejlesztés modellje

1. A fejlesztenÖnfejlesztés lépéseidő kompetenciák kiválasztása: Gondolja át a jelenlegi helyzetét, és hogy hová szeretne eljutni, ill. ehhez milyen általános és vezetői kompetenciáit szeretné fejleszteni. Fontos, hogy céljait összehangolja azzal, ami másoknak is lényeges, és egy időben csak néhány fejlődési célon dolgozzon.

Határozza meg rögtön a folyamat elején pontosan azt, hogy honnan fogja tudni, vajon sikeresen elérte-e már a célját.

2. Cselekvési terv kidolgozása: Azoknak a mindennapos helyzeteknek és lépéseknek a meghatározása, melyek során például egy fejleszteni kívánt készséget gyakorolni tud.

Vállaljon józan kockázatot, és keressen olyan új élményeket, melyek a komfortzónája szélét érintik.

3. A tapasztalatok elemzése: Gondolja át, mit tanulhat a tapasztalataiból, mi volt a szándéka a viselkedésével, ahhoz képest mit ért el, és hasonló helyzetben a jövőben mit csinálhatna másképp.

4. Visszajelzés és támogatás kérése: Ahhoz, hogy fejlődést érjen el, nem elég az önelemzés. Fontos, hogy mások véleményét is kikérje, és tanuljon mások látásmódjából. Keressen támogatókat!

5. A fejlődési folyamat értékelése, a következő lépések: Rendszeresen vizsgálja felül, hogyan halad. Ha úgy érzi, hogy megtorpant, keressen új utakat, vagy kérjen segítséget.

Ha elérte a célját, tűzzön ki új célokat, segítsen másoknak fejlődni abban, amiben ön már erős, vagy keressen olyan új helyzeteket, melyekben az erősségeire építhet.

Miért érdemes az önfejlesztésére időt és figyelmet szánnia?

  • Növeli az értékét, versenyben tartja.
  • Gyorsabban, jobban és többet tud tenni kevesebb befektetéssel.
  • Új ajtókat nyithat meg ahhoz, hogy a jövőben valami mást csináljon.
  • Önfejlesztés nélkül talán nem volna képes a szakmai és személyes célkitűzések elérésére.
  • Fejlődés nélkül az élet őrjítően unalmas lenne. Gyorsan elveszítené az érdeklődést cége, és az ott végzett munkája iránt.
  • Az önfejlesztés bátorít, energiát ad, és feltölt.

Könyvajánló

Az önfejlesztés témájához kapcsolódóan szeretném David Peterson,  a Google vezetőfejlesztésért felelő első számú vezetőjének könyvét ajánlani, melynek címe az  Önfejlesztés stratégiái .

A vezetői coaching alapjait David Petersontól tanultam az USA-ban és ez volt az első coaching könyv, amit  olvastam.

A könyv tartalmilag ma is korszerűnek tekinthető. Lényegre törően és gyakorlatias megközelítésben nyújt segítséget az önfejlesztéssel kapcsolatos technikák elsajátításában, melyeket azután eredményesen alkalmazhat a karrierépítésben.

A könyv jól használható fejlesztési terv kidolgozásához.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”