Telefon: +36 70 6363 538

Biztosan fel tud idézni egy olyan helyzetet, amikor karrierje, munkája során valamilyen jelentős fejlődésen ment keresztül, például új viselkedésformákat sajátított el, javultak a készségei, szélesedett a tudása. Milyen szerepet játszott ebben a tudatos önfejlesztés? 

Az alábbiakban az önfejlesztésnek egy olyan modelljét mutatom be, amelynek segítségével nagyobb tudatossággal és strukturáltan irányíthatja a saját fejlődésének folyamatát.

1. A fejlesztenÖnfejlesztés lépéseidő területek kiválasztása és a sikerkritériumok meghatározása: Gondolja át a jelenlegi helyzetét, és hogy hová szeretne eljutni, például milyen vezetői készségét szeretné fejleszteni. Fontos, hogy a személyes céljait összehangolja azzal, ami másoknak is lényeges, és egy időben csak néhány fejlődési célon dolgozzon. Határozza meg rögtön a folyamat elején pontosan azt, hogy honnan fogja tudni, vajon sikeresen elérte-e már a célját.

2. Cselekvési terv kidolgozása: Azoknak a mindennapos helyzeteknek és lépéseknek a meghatározása, melyek során például egy fejleszteni kívánt készséget gyakorolni tud. Vállaljon józan kockázatot, és keressen olyan új élményeket, melyek a komfortzónája szélét érintik.

3. A tapasztalatok elemzése: Gondolja át, mit tanulhat a tapasztalataiból, mi volt a szándéka a viselkedésével, ahhoz képest mit ért el, és hasonló helyzetben a jövőben mit csinálhatna másképp.

4. Visszajelzés és támogatás kérése: Ahhoz, hogy fejlődést érjen el, nem elég az önelemzés. Fontos, hogy mások véleményét is kikérje, és tanuljon mások látásmódjából. Keressen támogatókat!

5. A fejlődési folyamat értékelése, a következő lépések: Rendszeresen vizsgálja felül, hogyan halad. Ha úgy érzi, hogy megtorpant, keressen új utakat, vagy kérjen segítséget. Ha elérte a célját, tűzzön ki új célokat, segítsen másoknak fejlődni abban, amiben ön már erős, vagy keressen olyan új helyzeteket, melyekben az erősségeire építhet.

Miért érdemes az önfejlesztésére időt és figyelmet szánnia?

Növeli az értékét, versenyben tartja.

Gyorsabban, jobban és többet tud tenni kevesebb befektetéssel.

Új ajtókat nyithat meg ahhoz, hogy a jövőben valami mást csináljon.

Önfejlesztés nélkül talán nem volna képes a szakmai és személyes célkitűzések elérésére.

Fejlődés nélkül az élet őrjítően unalmas lenne. Gyorsan elveszítené az érdeklődést cége, és az ott végzett munkája iránt.

Az önfejlesztés bátorít, energiát ad, és feltölt.

 

Legyen tagja a Vezetői Klubnak, mely olyan vezetőknek szól, akiknek fontos a vezetői önismeret és önfejlesztés. A Vezetői Klub tagjaként díjmentesen juthat hozzá a Vezetés & Karrier Magazin számaihoz, továbbá önismereti tesztekhez, vezetői kompetenciái fejlesztését támogató írásokhoz, hang és videoanyagokhoz, melyek a honlapomon nyilvánosan nem elérhetők.

Kránitz Éva, MBA

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”