Telefon: +36 70 6363 538

Fiatal-vezető

Azoknak a testépítőknek vagy fitneszbajnokoknak, akik a posztereken mutogatják az izmaikat, általában minimum 10 év kőkemény sportmúlt van a kinézetében, de inkább több. Hasonlóan, azok a vezetők, akiket például az év legjobb vezetőinek választanak, maguk mögött tudnak legalább évtizednyi vezetői múltat.

Edzésterv fiatal vezetőknek

Az, hogy valakit fiatalon csapatvezetővé neveznek ki, ami manapság gyakori a cégeknél, legtöbbször még csak azt jelenti, hogy látnak benne vezetői potenciált. Hogy ebből aztán mit hoz ki, elsősorban rajta múlik.

Mint ahogyan attól sem változik semmi, hogy valaki súlyzót fog a kezébe vagy kipróbál egy edzőgépet. Ezek hasznosak lehetnek ugyan a kondíció erősítésében, de elsősorban a használójukon múlik, hogy mit hoz ki a testéből a segítségükkel.

Amikor valaki először megy le az edzőterembe, van benne némi izgalom. De mindenki átesik a tűzkeresztségen. Ha nem ugornak a nyakába a recepciónál egy edzéstervvel és azonnali szakmai segítséggel (amire nagy esély van), akkor először álljon rá egy kardiogépre, sétáljon a futón vagy biciklizzen, és nézze meg, hogyan edzenek a többiek.

Ilyenkor ellesheti, hogyan kell a gépeket használni, mi mire jó. Feltérképezheti a társaságot, ki az, aki úgy gondolja, ő mindent tud, ki a fanatikus, ki az, aki csak beszélgetni jár le.

Kezdő vezetőként is érdemes eleinte tájékozódni arról, hogy kiket tartanak a cégnél jó vezetőknek és miért. És keresni azokat a lehetőségeket, ahol megismerhető, hogy gyakorlottabb társai hogyan osztják ki a feladatokat, hogyan követik nyomon a teljesítést és miként alakítanak ki motiváló munkakörnyezetet.

Személyi edzővel könnyebb

A konditeremben célszerű néhány alkalomra befizetni egy személyi edzőhöz, aki jobb esetben elmagyarázza az edzés lényegét, a gyakorlatok helyes végrehajtását.

Első blikkre lehet, hogy nehéz kiszúrni, ki az, aki igazán ért hozzá, és ki az, akinek csak papírja van róla. Hasonló a helyzet a vezetői edzőkkel (coachokkal), de ha van rá módja, hogy vezetői edzőt (coachot) válasszon magának, akkor érdemes kihasználni a lehetőséget, mert sokat segíthet az első lépések megtételénél.

Ha nincs edzője, saját magára, az érzéseire, a szakirodalomra és más jó tanácsokra kell hagyatkoznia.

Amikor valakit például egyéni munkavállalói pozícióból csapatvezetővé neveznek ki, alapvető váltást jelent, hogy a munka egy jelentős részét másokkal kell elvégeztetnie.

A csapatvezetőtől azt várják el, hogy az idejét másképpen ossza be, mint egyéni munkavállalóként: kevesebb időt töltsön egyéni munkával, és többet a csapatszintű teljesítmény elérésével.

Sok kezdő vezető hajlamos arra, hogy maga végezzen el olyan munkákat is, melyeket kioszthatna a beosztottainak. Nagyon gyakori az ún. túlmenedzselésre való hajlam, ami azt jelenti, hogy túlságosan belevonódnak a közvetlen beosztottak tevékenységébe ahelyett, hogy a munkatársak közötti csapatmunkát építenék.

Csapatvezetők számára a legfontosabb vezetői kompetenciák (készségek és viselkedésformák vagy más néven „izomcsoportok”), melyekre mindenképpen érdemes edzeni, a következők:

Kezdővezetői izomcsoportok

  • Agilis gondolkodásmód: fejlesszen ki belső agilitást, amely elengedhetetlen alapfeltétele lesz annak, hogy vezetőként képessé váljon egy agilis csapat vagy szervezet irányításra.
  • Delegálás: az agilitás korában a delegálás lassan idejétmúlttá válik. Mégis azt javaslom, hogy tanulja meg világosan megfogalmazni az elvárásait a teljesítéssel kapcsolatban. A feladatok kiosztását követően pedig következetesen kövesse nyomon a teljesítést.
  • Agilis csapat kialakítása: kulcsfontosságú annak megértése, hogy vezetőként miként tud olyan környezetet teremteni, ahol az agilitás kivirágozhat. Például, bátorítsa a csapatát arra, munkaciklusokban dolgozzanak, és nagyobb értéket hozzanak létre rövidebb idő alatt és hatékonyan.
  • Motiválás: folyamatosan közvetítsen optimizmust, tulajdonosi szemléletet és elkötelezettséget. Ismerje el mások erőfeszítéseit és eredményeit. Fejezze ki a bizalmát munkatársai felé. Keresse az alkalmakat és ragadjon meg ezekre minden lehetőséget!
  • Coaching szemléletű vezetés: tájékozódjon arról, hogy beosztottai miben jók és olyan feladatokat és lehetőségeket adjon számukra, melyekben az erősségeikre építhetnek. Adjon őszinte és hasznos visszajelzést nekik, és ossza meg velük szakértelmét és tapasztalatait.

Kövesse az edzéstervet egy hónapig. Ennyi idő elég arra, hogy hozzáidomuljon az újfajta terheléshez, megszokja az új helyzetet és megismerje a csapatot, amely körül veszi. Tudni fogja, hogy nagyjából kire lehet számítani, és kire kevésbé.

Egy hónap után tekintse át, mi működik és mi nem. Tudni fogja, melyik az a vezetői kompetencia, amit érdemes tovább erősíteni.

Ne feledje a két varázsszót: gyakorlás és kitartás!

Ha vezetői személyi edzőre van szüksége, válasszon engem vezetői coachának. Segítek önnek abban, hogyan váljon eredményes és másokat inspiráló vezetővé. Beszéljen a HR-essel és hívjon a +36 70 6363 538-as telefonszámon és kérjen egy díjmentes konzultációs időpontot!

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”