Hogyan váljon másokat inspiráló, agilis és kompetens csapatvezetővé?

Bontakoztassa ki az önben lévő vezetői potenciált vezetői coaching segítségével

Fiatal marketingvezetőként sok feladatot tartottam magamnál ahelyett, hogy bevontam volna a munkatársaimat. Ennek az lett a következménye, hogy minden estémet az irodában töltöttem. Úgy éreztem, sosem érek a feladatlistám végére.

A főnököm, aki szintén kezdő vezető volt, nem tudott segíteni abban, hogyan szervezzem meg a saját és csapatom munkáját hatékonyan. Egy sor vezetői kihívással néztem szembe, pl. hogyan tudjuk a „béta verziójú” termékeinket elfogadtatni a piaccal, hogyan érjük el a tervszámokat, mit kezdjünk az ellenséges újságírókkal, és legfőképp, hogyan hangoljam össze nehéz természetű főnököm „magyaros” marketingötleteit multi cégközpontunk elvárásaival.

Vezetői coachként tapasztalom, hogy a fiatal, kezdő csapatvezetők ma is számtalan vezetői problémával szembesülnek, amit nagy nyomás alatt kell megoldaniuk. Az egyetemeken és vezetői tréningeken elsajátított vezetéselmélet éppen csak egy picivel több a semminél. Persze egy jó felettes vagy vezetőtárs jó példával járhat elöl.

A legtöbb fiatal vezető azonban nem kap annyi és olyan minőségű személyes figyelmet a szervezettől, mint amennyit igényelne.

Megoldást az egyéni vezetőfejlesztés jelent, melynek eredményeképpen olyan vezetői kompetenciákra és eszköztárra tehet szert, amivel megalapozhatja vezetői karrierjét, és amire hosszú távon is építhet.

A csapatvezetői coaching végére az alábbiakkal gazdagodhat:

 • átlátja a csapatvezetői munka minden fontos területét és a prioritásokat, ezzel csökken az önre nehezedő nyomás;
 • megismeri az agilis projektmenedzsment eszköztárát (lean, lean startup, scrum, kanban, designgondolkodás);
 • megoldást talál az aktuálisan legnagyobb kihívást jelentő vezetői problémákra, így a felszabaduló energiáját vezetői kompetenciái fejlesztésére és a jövője építésére tudja fordítani;
 • vezetői önismeretre tesz szert;
 • megismeri, hogyan tudja magát fejleszteni, aminek számos hozadéka van, pl. olyan technikákat sajátíthat el, amelyeket később mások fejlődésének támogatása érdekében is alkalmazni tud;
 • vezetői kompetenciái fejlesztéséhez olyan kipróbált (agilis) vezetői eszköztárat kap, aminek alkalmazása személyes növekedéséhez és csapata hatékony vezetéséhez vezet.

Váljon olyan másokat inspiráló, jól teljesítő és kompetens vezetővé, aki a teljesítményével kivívja mások figyelmét és megbecsülését.

A csapatvezetői coaching fókuszában számos izgalmas téma állhat. Például:

 • Hogyan építsen agilis csapatot, amely jól teljesít, összetartó és versenyképes?
 • Hogyan építse be az agilis projektmenedzsment módszertant a mindennapokba (lean, scrum, kanban, designgondolkodás)?
 • Hogyan ösztönözze az innovációt és a digitális transzformációt? Mit tanulhat a start-upoktól ezen a téren?
 • Hogyan szervezze meg a saját és csapata tevékenységét hatékonyan?
 • Hogyan hangolja össze csapata tevékenységét a cégstratégiával?
 • Hogyan adjon ki feladatokat úgy, hogy azt kapja vissza, amit szeretne?
 • Hogyan motiváljon konstruktív visszajelzésekkel?
 • Hogyan ösztönözze az együttműködést, pl. a különböző generációk között?
 • Hogyan tartsa meg a tehetséges munkatársakat?
 • Hogyan menedzselje a személyes energiáját, hogy jusson ideje a kedvenc időtöltésére is?
 • Hogyan csiszolja kommunikációját és tárgyalástechnikáját?
 • Hogyan gyorsítsa fel az ügyfelektől való tanulást?

Így lesz a csapatvezetői coachingból többszörös megtérülés…

A csapatvezetői coachingot követően úgy válunk el, hogy a kezében lesz

 • egy Önfejlesztés munkafüzet, ami lényegében a vezetői eszköztárának a „dokumentációja”,
 • egy karrier- és egy fejlődési terv, amiben rögzítjük azokat a lépéseket, melyeket vezetői pályafutása következő időszakában szem előtt kíván tartani.

Az egyéni vezetői coaching segít kibontakoztatni az önben lévő vezetői potenciált és szert tenni versenyképes vezetői kompetenciákra.

Miért engem válasszon vezetői coachának?

 • Fiatal, kezdő csapatvezetőként mindazon keresztülmentem, mint amin ön is.
 • Az MBA programon megtanultam, hogyan lehettem volna „jobb vezető”, majd később középvezetőként alkalmaztam a tanultakat, és kiderült számomra, hogy mi működik, és mi nem. Így olyan gyakorlati vezetői tapasztalatokat is meg tudok osztani, amire a felettesének nincs ideje vagy energiája.
 • Tudom, hogy mik az elvárások a különböző vezetői szerepekben, és fel tudom készíteni önt arra, hogy fiatal vezetőként garantáltan versenyképes legyen.
 • Ismerem az agilis vezetői eszköztárat, amelyet önnel is megismertetek.
 • Szakmai megközelítésem nagyon praktikus: elmélettel csak a legszükségesebb mértékben foglalkozunk. Gyakorlatias programra számíthat, melyet az igényeihez, személyiségéhez és tanulási szokásaihoz igazítunk.
 • Előfordulhat, hogy időnként kihívások elé állítom, mindezt azonban egy barátságos, biztonságos és támogató kapcsolatban.
 • Végül, de nem utolsósorban, több tucat fiatal csapatvezető fejlődését kísértem az elmúlt 10 évben.

Az alábbi kérdések szinte mindent tisztáznak a csapatvezetői coachinggal kapcsolatban

Mit nyer a cég a csapatvezetői coachinggal?

A vezető eléri a kitűzött célokat, és a gyakorlatban is meg tudja oldani a kritikus feladatokat. Nagy figyelmet fordítok arra, hogy a fejlesztési folyamat mind a vezetőknek, mind pedig a szervezetnek a legnagyobb „hasznot” hozza.

Mérhető-e a csapatvezetői coaching eredményessége?

Igen. Segítem a szervezetet és a vezetőt, hogy célkitűzéseiket összehangolják, hogy olyan célokért kezdjünk el dolgozni, melyek elérése minden érintett számára kívánatos, és előnyökkel jár.
A fejlesztési folyamat eredményességének visszamérése minden egyéni vezetői coaching része. 180 vagy 360 fokos értékeléssel történik, melynek módszertanát előzetesen egyeztetjük. A visszamérésért nem kell külön fizetni, az egyéni vezetői coaching díja tartalmazza.

Mérhető-e a csapatvezetői coaching szervezeti hatása?

A vezetői coaching során fokozott hangsúlyt fektetek arra, hogy az eredményességen túl szervezeti hatást is elérjünk. A vezetői coaching hatásának szakmailag korrekt mérése azonban nehéz, ha egyáltalán lehetséges, ezért erre nem kerül sor.

Hol tanultam a vezetői coachingot?

Vezetői készségfejlesztő módszerekkel először a CEU Business School MBA programján találkoztam, majd ismereteimet az USA-ban viselkedésalapú módszerekkel egészítettem ki (Personnel Decisions International, Headquarters Minneapolis, Brüsszel). Tanáraim több ismert coachingkönyv szerzői, David B. Peterson és Bobbie Little voltak, akik az USA-ban elsőként vezették be a strukturált és személyre szabott egyéni vezetői készségfejlesztő szolgáltatást. David B. Peterson jelenleg a Google vezetőfejlesztésért felelős vezetője.

Milyen módszereket alkalmazok az egyéni csoportvezetői coaching során?

A teljesség igénye nélkül: változatos coachingtechnikákat, klasszikus vezetői tanácsadást, viselkedésalapú készségfejlesztést, neurolingvisztikus programozást (NLP), művészetterápiás önismereti módszereket, filmrészletelemzést.

Mit érdemes tudni a coachingtalálkozókról?

A coachingtalálkozók előre egyeztetett időpontokban és általában a cég által biztosított helyszínen történnek, 2-3 heti rendszerességgel. Az egyéni coaching alkalmanként 1,5 órás.

Hány coachingalkalomra van szükség?

Ez sok mindentől függ, például a csapatvezetői coaching fókuszától, a választott témáktól, a vezető tanulási képességétől és szorgalmától. Nem utolsósorban attól, hogy a vezető és a szervezet milyen eredményeket vár a vezetői coachingtól. Mindig meghatározott, reálisan teljesíthető célokra és alkalmakra szerződünk.

A helyzetfelmérés része-e a coachingprogramnak?

Igen, amennyiben erre igényt tartanak. A helyzetfelmérés általában a vezetői önismeret, a vezető felettesével és/vagy HR-partnerrel folytatott beszélgetés, kompetenciaalapú interjú vagy 360 fokos értékelés alapján történik, melyhez az eszközt igény esetén biztosítom. A helyzetfelmérésért külön díjat számolok fel.

Mennyire gyakorlatias a csapatvezetői coaching?

Szakmai megközelítésem nagyon praktikus: elmélettel csak a legszükségesebb mértékben foglalkozunk. A lényeg, hogy a vezető a gyakorlatban meg tudja oldani a kritikus feladatokat, és elérje a személyes és szervezeti célokat.

Mit kíván a vezetőtől a program?

A program eredményessége mindkettőnkön múlik. Az én felelősségem, hogy segítsek a csapatvezetőnek mélyebb vezetői önismeretre szert tenni, megismertessem olyan vezetői eszközökkel, melyekkel hatékonyan tudja magát és a munkatársait fejleszteni, és elérheti a személyes és szervezeti céljait. A csapatvezető felelőssége, hogy a tanultakat alkalmazza a gyakorlatban, és elköteleződjék a folyamatos önfejlesztés mellett.

Van-e utánkövetés az egyéni coaching után?

Igény szerint.

Hogyan biztosítható a coachingfolyamat átláthatósága?

Javaslom egy ún. fejlődési terv összeállítását, amellyel transzparenssé tehető a vezetői coaching folyamata.
A csoportvezetői coaching során a vezető személyére, személyes érdekeire is figyelmet fordítok, nem csak a kitűzött célokra. Emiatt bizonyos információkat, melyek köztem és a vezető között hangzanak el, bizalmasan kezelem, és ezeket a vezető engedélye nélkül a szervezeti érintettek részére sem adom ki.

Mire vonatkozik a titoktartás?

A coachingfolyamatot megelőzően szerződést kötünk, mely tartalmazza a titoktartási kötelezettséget is. Vezetői coachként titoktartási kötelezettséggel kezelek minden, az egyéni vezetői coachingban részt vevő vezetőre és a cégre vonatkozó információt.

Milyen etikai megfontolások vezetnek?

Vállalom, hogy magas szintű szellemi szolgáltatást nyújtok, valamint betartom mind a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége Etikai Kódexében foglalt szabályokat, mind pedig a Magyarországi Coachszervezetek Szövetségének Etikai Kódexében foglaltakat.

Járok-e szupervízióba?

Teljesen elkötelezett vagyok a magam fejlesztésében. Minden vezető, akivel dolgozom, számomra is lehetőség, hogy fejlődjek. Ezeket a lehetőségeket tudatosan kihasználom, az egyes találkozókat követően önreflexiót tartok, időnként szupervízióban veszek részt.

Egy olyan üzleti kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek, és támogatják a munkatársaikat, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban.

Kezdeményezze felettesénél, hogy részt vehessen egyéni vezetőfejlesztésben, és válassza a velem való együttműködést. Örömmel állok a rendelkezésére, hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon, vagy írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu e-mail-címre.

A találkozásunkig itt egy edzésterv, amivel a vezetői izomcsoportjait bemelegítheti.