Telefon: +36 70 6363 538

Vezetői karrier napjainkban

A vezetői karrier nagy kihívás, és mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a maga hátrányai. Ha ön vezetői karrierben gondolkodik, íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe vennie, hogy minél inkább megtalálja saját helyét a karrierút ezen ösvényén.

A vezetői karrier lehetséges állomásai

A fejlődés az élet egyik fő hajtóereje. A karrier és munka területén a fejlődés egy lehetséges iránya az, hogy kompetenciáit mások vezetésén és irányításán keresztül állítsa a vállalat érdekeinek szolgálatába.

Ha odáig már eljutott, hogy érdekli a vezetői karrier és ebbe az irányba szeretné kiteljesíteni magát, ez egy jó kiindulópont.

A cégek vezetői feladatai azonban rendkívül sokrétűek tudnak lenni, a vállalat nagyságától és tevékenységi területétől függően. Így önnek is érdemes előre átgondolnia, hogy melyek azok a feladatok és szakmai kihívások, amelyek egy vezetői pozícióban a leginkább motiválják önt.

Röviden tekintsük most át a vezetői lét főbb típusait: 

Projektmenedzser

Általában a legelső kapu a vezetői lét világába. Felelős a rá bízott projekt sikeres kivitelezéséért. Megszervezi a cégen belül azt a szakembercsapatot, akikre szüksége van a feladatok elvégzéséhez.

Amint egy adott projektnek vége, akkor általában új projektet indít új csapattal, új célok érdekében. Gyakran nincs egy konkrétan meghatározott főnöke.

Néhány projektmenedzseri kompetencia, a teljesség igénye nélkül: facilitálás, motiváló környezet kialakítása, érzelmi intelligencia, konstruktív visszajelzés. Elterjedőben vannak az agilis projektmenedzsment módszerek, amelyek bármilyen szakterületen eredményesen alkalmazhatók. Ha érdekli a projektvezetés, akkor javaslom, hogy ismerkedjen meg például a dizájngondolkodással.

Csapatvezető

Általában a munkatársak egy kisebb csoportjának vezetését jelenti, ahol a csapat egy konkrét feladatkör napi szintű elvégzésére szakosodott.

A csapatvezető szerepe az iránymutatástól a képzések, a vezetői coaching feladatokon át a csapattagok felvételéig vagy akár elbocsátásáig tart. Nagyon hasonló vezetői kompetenciákat igényel, mint a projektmenedzsment.

A McKinsey & Company 2018-ban megjelent Agilis transzformációról szóló cikke rámutat arra, hogy a cégek nagy erőkkel alakítják agilissá a szervezeteiket. Az agilis szervezetekben a csapatvezetői munka felértékelődik. Tudjon meg többet arról, hogyan vezessen sikeresen agilis csapatot.

Funkcionális vezető

Emberek, folyamatok, üzleti tevékenységek tágabb köréért felelős vezető. Általában több csapatvezető tartozik hozzá. Saját főnökeinek beszámolással tartozik a rá bízott csapat eredményeiről, az elvégzett munka minőségéről, a költségekről.

Képesnek kell lennie mind az operatív feladatok elvégzésére, mind az emberekkel való hatékony kommunikációra, valamint a feladatok szakszerű megszervezésére és a rendszeres jelentések elkészítésére. A funkcionális vezető, mint a nevében is benne van, bizonyos funkciók, pl. humánerőforrás, marketing, pénzügyi területekért felel.

Felső vezető

Általában több üzleti terület és egység irányítása tartozik hozzá. Fő feladata a vállalat jövőképének, céljainak és stratégiáinak konkrét feladatokba és projektekbe való átültetése.

Valamint ezek megvalósulásának levezénylése, a szükséges erőforrások biztosítása és megfelelő elosztása. Multinacionális cégeknél felső vezetőknek általában az úgynevezett C szintű vezetőket (pl. CEO, CFO) és a szervezeti hierarchiában egy-két szinttel alattuk lévő vezetőket tekintik.

Cégenként természetesen vannak eltérések aközött, hogy kit neveznek felső vezetőnek, de a stratégiai irányultság, az időben való előretekintés, a feladatuk és a felelősségi körük tekintetében sok hasonlóság figyelhető meg cégmérettől és cégtípustól függetlenül.

Ügyvezető igazgató

Egy adott szervezet teljes körű irányítását végzi. Felelősségi körébe tartoznak: a jövőképalkotás, az üzleti célok és helyes stratégiák meghatározása. Az erőforrások biztosítása, a megfelelő emberek kiválasztása és vezetése. Döntéshozatal az adott területre vonatkozóan. A költségek felügyelete és a kívánt eredmények elérése.

Általában egy vállalatcsoport igazgatótanácsának köteles beszámolni a tevékenységéről és eredményeiről. Az adott területre vonatkozó szakértelme mellett egy sor vezetői kompetenciával kell rendelkeznie, pl. stratégia alkotás, a döntéshozás, a coaching és a közvetlen vezetői jelentések terén is.

Főbb vezetői feladatok

Amint az előző összefoglalásból is látható, a vezetői karrier igen összetett pozíció, amely egy adott területen való szakértelem mellett még további vezetői kompetenciák meglétét teszi szükségessé.

Egy vezetővel szembeni elvárások nagyban függnek attól, hogy milyen pozícióban, milyen szinten végzi a feladatát, valamint milyen nagyságú és szerkezetű a vállalat.

Van azonban néhány olyan feladatkör, amely mindezektől függetlenül, egy vezetői karrier részét képezik:

 • a megfelelő csapattagok kiválasztása
 • munkatársak folyamatos fejlődésének támogatása
 • motiváló munkakörnyezet biztosítása
 • jövőkép, célok és stratégia meghatározása vezetői szinttől függően
 • lehetőségek felismerése, új (innovatív) kezdeményezések
 • problémák megoldása
 • az esetleges konfliktusok kezelése
 • a csapattagok támogatása a nehéz kérdések megoldása során
 • a költségvetés felügyelete, valamint a
 • profitábilis működés elérése
 • csapata eredményeiről jelentések készítése

7 motiváló tényező, hogy miért jó vezetőnek lenni

Most, hogy már nagy vonalakban ismeri milyen lehetőségei vannak vezetőként egy szervezeten belül, nézzük miért is érdemes belevágnia a vezetői karrier felépítésébe.

Mi az, ami önt leginkább motiválja?

Ha ön vezetői karrierben gondolkodik, tudnia kell, hogy ez egy felelősségteljes pozíció, amely sokoldalúságot és nagy elköteleződést kíván.

Emellett számos olyan előnye is van, amely igen vonzó lehet minden erre hajlandóságot érző jelölt számára.

A teljesség igénye nélkül, nézzük meg a legfőbb motiváló pozitívumokat:

 • Lehetősége lehet a saját elképzeléseinek a megvalósítására a vállalat stratégiájának alakításakor, valamint a felmerülő problémák kezelése során.
 • Részt vehet annak meghatározásában, hogy milyen irányban történjenek a vállalati fejlesztések.
 • Fejlesztheti saját vezetői kompetenciáit.
 • A legkülönbözőbb szakmai és kulturális hátterű emberekkel dolgozhat együtt.
 • Mivel munkájának nagy hányada emberek irányításával és támogatásával telik, az így szerzett tapasztalatok lehetővé teszik, hogy egyre feljebb lépjen a vezetői karrier építésében.
 • Bizonyos szintű önállóságra tesz szert a saját prioritásait illetően, bár ez valószínűleg kisebb mértékű lesz, mint amit eredetileg elképzel.
 • A vezetői pozíció a fizetések és juttatások emelkedését is jelenti, bár ha csak ez a célja, erre vannak más módok is.

Kihívások, amikkel jobb, ha tisztában van

Amikor vezetői karrierjét tervezi azzal is tisztában kell lennie, milyen kihívásokkal fog találkozni, ahogy egyre inkább belemerül ebbe a pozícióba.

Nagy hiba lehet, ha csak a vezetői lét csillogó oldalát veszi számításba és nem foglalkozik azzal, hogy milyen nehézségeket kell majd megoldania.

Ön gondolt-e arra, hogy vezetőként:

 • Teljesen más lesz az időbeosztása, mivel az ideje nagy részét találkozásokkal és problémák megoldásával kell majd töltenie.
 • Kevesebb szakmai munkát végez, miközben sokkal több időt és energiát kell beletennie a másokkal való együttműködésbe és munkatársai munkájának szervezésébe.
 • Egyre fontosabb lesz a jó diplomáciai érzéke, mivel valószínűleg sokkal kevesebb önállósággal rendelkezik majd, mint azt tervezte. Vagyis sok időt tölt majd azzal, hogy támogatókat szerezzen azokhoz a szükséges változtatásokhoz és erőforrásokhoz, amelyek az eredmények eléréséhez szükségesek.
 • Minél magasabb pozícióban vezető, annál több idejét emészti fel a problémák megoldása.
 • Egy alacsonyabb szinten a felmerülő problémák kezelésére a vállalati szabályzatok adják az egyértelmű útmutatást. Míg ugyanez, már egy magasabb szinten, sokkal nagyobb rálátást és önálló döntéseket, valamint jóval nagyobb felelősség felvállalását is igényli majd öntől.
 • Minél magasabb szintű vezető, annál fontosabbak lesznek a vezetői és coaching tapasztalatai.

Továbbá, arra, hogy…

 • Meg kell szoknia azt is, hogy nagyon sokszor „két tűz között” találja majd magát. Egyik oldalon ott lesznek a vezetőség által elvárt számok és eredmények, míg a másik oldalon ott állnak majd a saját emberei, vagy az erőforrások, az eszközök és a vállalat más területeiről várt támogatás hiánya. Igen kellemetlen helyzet, mely határozott kiállást és kitartást kíván.
 • A vezetők gyakran panaszkodnak arra, hogy kevés idejük van olyan, egyébként rendkívül fontos dolgokra, melyek a csapatuk fejlesztését és támogatását szolgálnák.
 • A vezetői karrierben való előrelépés sokszor függ majd attól, hogy mások sikeresnek akarják-e látni önt. Ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy a vállalati „politika” szempontjai lesznek a döntőek. Ellentétben azzal, ha egyéni szakértői karriert épít.
 • Szakmai fejlődése leginkább öntől függ majd, mivel senki másnak nemigen áll majd érdekében, hogy ön hogyan és miben szeretné tovább képezni magát.
 • Vezetőkollégái potenciális versenytársai lehetnek az esetleges előléptetések esetén.

A lényeg ezzel a felsorolással nem az elijesztés, hanem az, hogy felkészülten tudjon dönteni és belevágni egy sikeres vezetői karrier felépítésébe.

4 terület, ahol mindig szinten kell majd tartania magát

És végül egy utolsó szempont, amely a technológiai fejlődés felgyorsulásával egyre nagyobb jelentőséget kap.

Vezetőként fontos, hogy szinten tartsa magát azokkal a kihívásokkal, amelyek a felgyorsult információ áramlás és a gazdasági környezet változásának következményeként biztosan megjelennek.

Digitális technológiák

Az új digitális technológiák és az automatizáció megállíthatatlanul tör előre.

Még az olyan területeken is, melyek eddig főleg kreativitást igényeltek. Ilyen például az üzleti szempontból nagy befolyással bíró marketing.

Így, nem is kérdés, hogy az egyik fő irány, amelyikben folyamatosan képeznie kell magát, az a digitális technológia és az adatvezérelt világunkat meghatározó különböző analitikai programok és applikációk.

Adatelemzés

Talán ön is büszke arra, hogy ösztönei mindig a helyes irányba vezették. Ezért döntései meghozatalában ez a fő szempont, amire támaszkodik.

A mai modern korunk olaja azonban az adat. Hatalmas változások történnek az adatgyűjtés és elemzés területén is, mind a minőséget, mind a megbízhatóságot, mind a teljességet illetően. 

Segítségére lehet, ha folyamatosan gyűjti és elemzi az adatokat a saját területén, illetve az elérhető kutatások és felmérések eredményeit beépíti a munkájába, a döntéshozatali rendszerébe.

A versenyképesség szempontjából hosszú távon elkerülhetetlen lesz az adatokkal való megbarátkozás. Egyre több adat áll rendelkezésünkre, amelyekből értelmes információkat kell kinyernünk, ha talpon, vagy topon akarunk maradni.

Projektszemlélet

A rutinfeladatok elvégzése egyre inkább automatizálttá válik. Valójában érdemes is, amit csak lehet automatizálni, hogy az időnket és energiánkat kreatív módon tudjuk felhasználni olyan feladatok elvégzése helyett, amelyeket gépek is el tudnak látni.

A projektmenedzsment szerepe egyre fontosabbá válik, és vezetőként fontos megértenie, miképpen tudja ezt a szerepet a leghatékonyabban betölteni. A szervezeti silók lebontásával párhuzamosan, amelyen egyre több cég erőteljesen dolgozik, egyre több a szervezeten átívelő projekt jön majd létre.

Mint azt a cikkem legelején is javasoltam, ismerkedjen meg az agilis módszerekkel, például a scrummal, kanbannal, vagy a design thinkinggel.

Egyelőre úgy tűnik ezek a legújabb projektmenedzsment trendek.

Közösségben való gondolkodás

A szervezeteken belül is egyre inkább teret hódítanak a közösségek, amelyek feloldják a hierarchikus gondolkodás merevségét és friss és rugalmas szempontokat hoznak a mindennapi feladatok és a hosszú távú stratégiák kivitelezésében.

A Deloitte nemzetközi tanácsadó cég 2018-as kutatása szerint trend lett a közösségi vállalat.

Vezetőként egyre fontosabb, hogy tudjon olyan – akár ideiglenes – szövetségeket találni vagy kialakítani, amelyekkel könnyen megragadhatja a felbukkanó lehetőségeket, miközben könnyebben elhárítja a veszélyeket.

Egy közösség, amely a megfelelő erőforrásokat a megfelelő időben biztosítja, a legjobb módja ma a vezetői sikerek elérésének.

Karrierfejlesztéssel kapcsolatos termékeimet a Karriershop-ban találja. Irány a karriershop!

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”