Telefon: +36 70 6363 538

20 tipp a digitális transzformációhoz

20-tipp-a-digitális-átálláshoz

A 20 tipp a digitális transzformációhoz infografikával vezetőknek szeretnék segíteni abban, hogy nagy vonalakban átlássák a digitális transzformációval járó legfőbb vezetői teendőket.

Gondolkodásmód

1. Ügyfélértékből induljon ki

A digitális átállás megtervezésekor nem a digitális technológiai trendekből érdemes kiindulni, hanem abból, hogy milyen személyre szabott ügyfélértéket nyújtanak. Ezután érdemes átgondolni, miként segíthetnek a digitális technológiák abban, hogy a legjobb ügyfélélményt nyújtsák, a versenytársaikat megelőzve.

Olyan perspektívát vázoljon fel a csapatával, amelynek elérése a munkatársait is inspirálja. Az, hogy képesek lesznek-e a digitális átállást sikeresen véghez vinni, egy erős jövőképen (is) múlik.

2. Legyen stratégiája és forgatókönyve

A digitális változások bevezetéséhez stratégia és forgatókönyv kell, hiszen az átállás minden működési területet érinthet. Például a vevőszerzést (ha automatizálnak), a vevőkiszolgálást (ha javítják a minőségét és gyorsaságát), a termékfejlesztést (ha a termékeikbe új technológiát építenének be), vagy ha növelni szeretné a személyes hatékonyságukat intelligens munkakörnyezettel.

Ne feledje, hogy a digitális váltás nem csak a tervezésről szól. Kultúraváltásra is szükség lehet, és nem utolsósorban a változásokat menedzselni kell.

3. Mutasson példát azzal, hogy a digitális transzformáció élére áll

Bármilyen vezetői munkakörben dolgozik, lássuk be, előbb-utóbb részt kell vállalnia a digitális transzformációval járó feladatokból. Legyen proaktív! Minél hamarabb hangolódik rá az új kihívásokra, annál kevésbé lesz fájdalmas a digitális váltás.

Ha ön a digitális világba beleszületett szakember, akkor valószínűleg jól tájékozott, vagy legalábbis nyitott az új digitális technológiákra. Ha az átalakítás élére áll, akkor építsen a nagyobb menedzsment-tapasztalattal rendelkező munkatársaira.

Ha ön a digitális világba beletanult szakember, vonja be a fiatalabb munkatársait, akik rendkívül tájékozottak és magas szintű igényük van az új technológiák részleteibe is belelátni.

4. Legyen transzparens

Kollektív bölcsesség nélkül aligha boldogul a jövőben. A technológiai forradalom élén járó cégek ezt korán felismerték, és transzparenssé tették az adataikat és az információkat a munkatársaik körében.

Ha bevonja a munkatársait, ellátja őket megfelelő mennyiségű és minőségű adattal, információval, gyorsan hozhatnak bölcs döntéseket önállóan maguk is.

A transzparencia azt is jelenti, hogy nemcsak a sikereket osztják meg, hanem a kudarcokat is felvállalják, melyekből aztán levonják a megfelelő következtetéseket, tanulnak belőlük.

5. Gondolkodjon a digitális technológiák széles tárházában

Az elérhető digitális technológiák sokfélék, és egyre újabb formákban jelennek meg az életünkben. A weboldal, blog, közösségimédia-profil, mobilapplikációk a jelenünk, és már-már alapvető digitális technológiáknak számítanak egy vállalkozás életében.

Keressen új válaszokat az új digitális technológiák segítségével (pl. big data, „dolgok internete”, mesterséges intelligencia). Válassza azt, amelyik a cége jövőképéhez legjobban illeszkedik, és a pénzügyi eredményeik hajtóerejévé válhat.

Az ön területén milyen új digitális technológia jöhet számításba?

Emberek

6. Találjon valakit, aki a digitális átalakulásban irányt mutat

Találjon segítőket cégen belül és kívül, akik képesek irányt mutatni, vagy inspirálni önt a digitális technológiai változások bevezetésében. Kik azok a környezetében, aki elöl járnak a témában?

Vonjon be bátran külsősöket, akár csak egy digitális technológiai projekt erejéig. Erősítse a cégét olyan emberekkel, akik erőssé teszik önt az új digitális világban.

7. Tartsa magától távol a szkeptikusokat

A digitális technológiai trendek egyértelműek. Aki nem tart lépést velük, az előbb-utóbb menthetetlenül lemarad. Keresse azok társaságát, akik képben vannak és igyekeznek meglovagolni a lehetőségeket, ahelyett hogy a szkeptikusok kifogásait hallgatja.

Olvasson sokat a témában, és járjon konferenciákra, ahol olyanokkal találkozhat, akik hasonló felkészülési szinten vannak, mint ön, és akikkel együtt tud fejlődni.

8. Tegye lehetővé a hatékony együttműködést

Ösztönözze a munkatársait arra, hogy működjenek együtt akár más gondolkodású emberekkel vagy digitális eszközökkel.  A telefon és az e-mail mint kizárólagos kommunikációs eszközök már a múlt. Invesztáljon például az együttműködést és személyes hatékonyságot növelő irodai digitális technológiai eszközökbe, és ösztönözze azok használatát.

Néhány ötlet: ha többen is dolgoznak egy dokumentumon, megoszthatják felhőben, ahelyett hogy egymásnak küldözgetik a különböző változatokat, és végül elfelejtik, melyik az aktuális. A döntéseket rögzíthetik belső chaten, ami később könnyen visszakereshető.

9. Alkalmazzon valakit, aki erős az adatmenedzsmentben

A világunk egyre inkább adatvezérelt, ami a döntéseinkre is egyre nagyobb hatással lesz. Vezetőként szüksége lehet legalább egy olyan emberre a környezetében, aki ismeri a hatékony adatgyűjtés és elemzés modern lehetőségeit.

A speciális tudást távmunkában alkalmazott szakembertől is igénybe veheti. A lényeg, hogy megszerezze a speciális szakértelmet, és mielőbb alkalmazza több területen, pl. marketingben, termékfejlesztésben.

10. Ösztönözze a tudásmegosztást

Kik azok a környezetében, akik jártasak a digitális technológiák világában? Tanuljon tőlük, és kérje meg őket, hogy oktassák a munkatársait is. Ne felejtse el számba venni a 30 év alatti ismerőseit vagy szabadúszó külsősöket.

A tudás rendszerezésének az egyik legegyszerűbb mai módja a felhőben tárolt saját WIKI, ami egy díjmentes megoldás.

Folyamatok

11. Cselekedjen agilisan

Mindig a leglényegesebb kihívásra fókuszáljon. Oldja meg az aktuális problémát a leggyorsabban és legolcsóbban.

Határozzon meg néhány kritériumot, aminek meg kell felelni, és nézze meg, hogy a megoldás ezeknek megfelel-e. Ha nem, semmi gond, hiszen a megoldás nem igényelt nagy ráfordítást, miközben értékes tapasztalatokat nyert.

Az agilitás az „alkotás – mérés – igazolt tapasztalat” rövidebb ciklusait jelenti, amelyet megismerhet az agilis módszertan vagy az agilis projektmenedzsment segítségével.

12. Legyen innovatív

A felforgató technológiák világában az innováció olyan, mint a napi betevő falat. Keresse az innovatív ötleteket, és valósítsa meg őket. Ha ezt nem teszi, majd megteszik mások önt helyett.

Ha úgy érzi, nincsenek kreatív ötletei, bízzon meg másokat azzal, hogy felkutassák az ön számára megfelelő új technológiákat és innovációs lehetőségeket.

13. Vonja be az ügyfeleket

Vonja be az ügyfeleit minden új projektbe. Hiszen végső soron nekik állít elő terméket vagy szolgáltatást. Például a design thinking módszertannal megtudhatja, mik a valós igényei, és mivel tudná őket igazán lenyűgözni.

Építhet rajongótábort is cége köré, akiktől további inspirációt nyerhet termékei és szolgáltatásai továbbfejlesztéséhez.

14. Alakítson ki digitális ökoszisztémát

A digitális ökoszisztéma egy új üzleti modell. Egymással kapcsolatban lévő vállalatok, emberek és esetleg tárgyak csoportja, amelyek közös digitális platformokon osztoznak.

Célja minden tag számára valamilyen hasznos cél elérése, ami lehet üzleti haszon, innováció vagy közös érdek. Gondolkodjon el azon, hogy milyen szerepet tölthet be a cégünk a digitális ökoszisztémák világában. Képesek-e központtá válni?

15. Ha valami nem működik, hagyjon fel vele

Eric Ries, a The Lean Startup könyv írója szerint mielőbb ki kell próbálni, hogy stratégiánk mely elemei működnek, és melyek bizonyulnak ostobaságnak.

A kudarc ellenszere ugyanis az igazolt tapasztalat, ami fontosabb, mint az üzleti tervezés és előrejelzés. Hagyjon fel mindennel, ami nem kulcsfontosságú a cége küldetése szempontjából, vagy az ügyfelek nem reagálnak rá pozitívan.

Eric Ries The Lean Startup című könyve nem hiányozhat egyetlen vezető és vállalkozó könyvespolcáról sem. Ha egyetlen könyvet kellene ajánljak a digitális átalakulás sikeres levezényléséhez, akkor ez az a könyv!

Eszközök

16. Találjon költséghatékony digitális eszközöket

Az az izgalmas a digitális jelenünkben, hogy szinte mindenre találhatunk költséghatékony digitális technológiai megoldást.

Mindig éljen a feltételezéssel, hogy amit meg szeretne valósítani, az valahol már létezik, és könnyen hozzáférhető. Ami engem illet, egy sor digitális eszközt használok magam is. Például automata levélküldő rendszert, jegyzetkezelő szolgáltatást, melyet laptopról és mobiltelefonról is elérek.

Ragadja meg a digitális technológiában rejlő lehetőségeket annak érdekében, hogy pl. javítsa az ügyfeleivel való kapcsolattartást, növelje a munkahelyi személyes és csoporthatékonyságot, és integráltan menedzselje üzleti infrastruktúráját.

17. Tágítsa a munkahely határait

A jelenlegi trend szerint tágulnak a klasszikus munkahely határai. Mit jelent ez? Például azt, hogy a munkatársai bárhonnan dolgozhatnak, nem csak az irodában. Ön is vonzó munkahelyi feltételeket tud teremteni, ha lehetővé teszi a távmunkát a megfelelő technikai háttér megteremtésével.

A jövő hatékonyan működő cégei sokkal több Y generációs alternatív munkavállalóval dolgoznak majd együtt, mint amire ma példákat látunk. Ily módon digitális szakértelmet is bevonhat.

18. „Legóelv” alapján, azaz modulokban gondolkodjon

Gondolt már arra, hogy a saját üzletmenetét, termékstruktúráját a „legóelv” alapján gondolja újra? Hogyan tudna kisebb modulokat kialakítani és azokat új módon összeilleszteni?

Mindezt persze kiegészítve digitális technológiával, melynek eredményeképpen más üzleti modellt, terméket vagy szolgáltatást kap. Azaz, hogyan tudna meglévő elemekből szabadon újraépítkezni?

19. Kövesse nyomon az aktuális teljesítményt vizuális táblán

Szerezzen be egy olyan irodai falitáblát, amit arra használnak, hogy vizuálisan megjelenítik rajta a feladatok aktuális státuszát és a teljesítményeket, pl. színes post-itokkal.

A vizuális tábláról minden munkatárs készíthet fotót a mobiltelefonjával vagy tabletjével. Ezzel nagyban megkönnyíthetik a munkaszervezést, és egyszerűen követni tudják a változásokat.

20. Valós időben reagáljon a kihívásokra

Olyan új módszereket vezessen be, amelyekkel az embereket hatékonyan össze tudja hangolni a digitális eszközökkel. Ezzel például elérheti, hogy valós időben reagáljanak a kihívásokra, vagy akár meg is előzzék azokat.

A valós idejű reagálással csökkenthető az elvégzetlen és felgyülemlő feladatok okozta stressz, miközben a kreatív problémamegoldás és az abból adódó sikerélmény növeli a személyes energiát.

Amennyiben továbbfejlesztené a digitális éleslátását válasszon engem vezetői coachának, és váljon a digitális változások élharcosává a segítségemmel.

Írjon a kranitz.eva@vezetofejlesztes.hu-ra, vagy hívjon a 70 6363 538-as telefonszámon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

Az inspirációért és infografikáért a www.thenewreality.info honlapot üzemeltető cégnek tartozom hálával.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”