Telefon: +36 70 6363 538

Jelzi-e előre az IQ a vezetői potenciált?

Mensa-IQ-potenciál

A nemzetközi tanácsadó cégnél, ahol értékelő központokat vezettem vezetők kiválasztása vagy fejlesztése céljából, az AC-nak mindig része volt az ún. Raven-teszt, amellyel kognitív, azaz gondolkodási képességeket mértünk. Azt vizsgáltuk, hogy a vezetők milyen gyorsan fogják fel az összetett információt, hogyan használják fel, milyen következtetéseket vonnak le belőle.

A teszt olyan képeket tartalmazott, amelyeken geometriai minták voltak, és a vezetőnek megadott képekből ki kellett választani a hiányzó ábrát. Ehhez fel kellett ismerni, hogy a szimbólumok hogyan, milyen szisztéma alapján változnak. A feladatok közül az első néhány könnyebben megoldható volt, majd fokozatosan nehezedtek a sorrendben következő feladatok.

A tesztet eredetileg kutatási célokra fejlesztették ki, a nyelvi, olvasási és íráskészségtől való függetlenségük miatt. A használatuk és értelmezésük egyszerűsége miatt azonban hamar széleskörűen kezdték alkalmazni. A Raven-tesztnek többféle változata létezik, ezek ma már könnyen hozzáférhetőek, így az IQ-pontszám, amelyet eredményképpen kapunk, nem tekinthető megbízhatónak. Mindenesetre, ha érdekli a teszt, letöltheti a Google Play áruházból, pl. iQT: Raven IQ Teszt.

Magas Raven-eredményből fejlett gondolkodási képességre következtettünk (hétköznapi nyelven erre mondjuk, hogy okos). És minél magasabb pozíciót töltött be egy vezető, annál magasabb teszteredményt „vártunk”. Magasabb beosztásban ugyanis általában több és összetettebb üzleti és pénzügyi információt kell a vezetőknek gyorsan átlátni, elemezni és értelmezni. A Raven pedig jó indikátornak bizonyult ahhoz, hogy megállapítsuk, vajon a vezető várhatóan képes lesz-e minderre.

Mit jelent az IQ?

Az IQ, az intelligence quotient, magyarul intelligenciahányados – a nevével ellentétben – nem egy hányados, és nem is egy abszolút értelemben vett tulajdonság, mint például a testmagasság. Relatív mutató, amely azt fejezi ki, hogy a tesztelt személy milyen eredményt ért el a saját országában, a saját korcsoportja átlagához képest a gondolkodási képességet mérő teszten. Az átlaghoz 100-as IQ-t rendelnek, ez az etalon. A 130-as IQ-nál a népesség nagyjából 2 százaléka szerepel jobban nálunk a teszten, a 140-es IQ pedig már a zseni kategória.

Mit érdemes tudni az IQ-tesztelésről?

Ha rákeresünk a Google-ban az „IQ-teszt” kifejezésre, több mint 200 ezer találatot kapunk. Az IQ-méréseknek ebben a halmazában azonban csak nagyon kevés ad legális, megbízható eredményt. A komoly intelligenciatesztek ugyanis nem kerülnek ki a netre. Az IQ-tesztalkotók nagyon vigyáznak arra, hogy ez ne történjen meg, mert ami kikerül az betanulható, így elveszti az értékét. Az IQ-tesztek elkészítése és sztenderdizálása nagyon drága. A tesztet előzetesen sokezer, speciális szempontok alapján kiválasztott emberen tesztelik azért, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a teszt azt méri, amit a tesztalkotó mérni kíván. A neten ingyen elérhető intelligenciatesztek természetesen szellemi erőpróbaként használhatók, csak fontos tudni, hogy nem adnak hivatalos eredményt.

Ha hivatalos IQ-tesztet szeretne, akkor ajánlom a Mensát, ahol magyarországi mintán sztenderdizált IQ-tesztet végeztetnek, és amelyet bárki elérhet. Különleges adaptív megoldást fejlesztettek ki, amelynek az a lényege, hogy nem egy állandó kérdéssorral mérnek, hanem a véletlenszerűen kapott első kérdésre adott válasz után a választól függően kapunk újabb kérdést, személyre szabva. Nem létezik betanulható megoldókulcs, és ez garantálja, hogy a teszt hosszú távon jó eszköz maradjon az IQ mérésére.

Fejleszthető-e az IQ?

Rengeteg vita folyik arról, hogy az IQ-nk fix-e vagy sem, hogy tudjuk-e fejleszteni. Szakemberek állásfoglalása szerint felnőttkorban már gyakorlatilag alig. Én személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy semmi sem fix, mindig mindent lehet javítani, ha másképpen nem, jó sok teszttel, agytornával. Van egy alapszint, ahonnan indulunk, és minél magasabb ez az alap, annál jobb esélyünk van arra, hogy a végén magas IQ-val rendelkezzünk.

Jelzi-e előre az IQ a vezetői potenciált?

Rövid és határozott válaszom: nem. Az IQ önmagában nem garantálja azt, hogy vezetőként sikeresek leszünk. Ennél több kell ahhoz, hogy inspirálni tudjunk másokat, és másokkal együtt érjünk el eredményeket.

Nagyon sok mérnök vezetővé válását segítettem az elmúlt tíz évben, és volt alkalmam igazán okos vezetők gondolkodását, viselkedését közelről megfigyelni. Intelligenciájuknak köszönhetően gyakran jó problémamegoldók a szakterületükön, de egyáltalán nem biztos, hogy erősek üzleti, vezetési és egyáltalán humánkérdésekben is, nem beszélve egy sor más kompetenciáról vagy más intelligenciafajtáról.

Az ön csapata, vállalata intelligens?

A Mensa az IQ népszerűsítésére alapított egy díjat az „Év intelligens vállalata” címmel. Az ön csapata is elindulhat a versenyen, és ha a munkatársai a legmagasabb intelligenciaátlagot elérik a verseny két fordulójában, akkor elnyerhetik a rangos díjat. A tesztek kitöltői közül azok, akiknek az eredménye az emberiség legjobb 2%-ba tartozik, meghívást kapnak, hogy lépjenek be a Mensa HungarIQa Egyesületbe. Részletek és jelentkezés: www.intelligensvallalat.hu

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek abban, hogy eredményesen fejlessze vezetői kompetenciáit és másokat inspiráló vezetővé váljon.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”