Telefon: +36 70 6363 538

Csapathálózat modellA csapathálózat modell az agilis csapatok hálózatára utaló kifejezés, amellyel egyre többször fogunk találkozni a jövőben, ezért úgy gondoltam érdemes megismerkednünk a fogalommal.

Átalakulóban van a cégvezetés gyakorlata a világban. A szervezetek jelentős átalakuláson mennek keresztül, amely már 2016-ban elindult (a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég Globális Humán Tőke Trendek felmérésében erről részletesen beszámolt).

A hagyományos piramis alakú szervezetek eltűnőben vannak, helyettük ún. csapathálózatokat alakítanak ki, és ezzel alapjaiban változik meg a cégek működése. A kutatásban részt vevő kelet-közép-európai régió cégeinek közel 90%-a a szervezetátalakítást nevezte meg fő céljának, ami újdonságnak számít ahhoz képest, hogy a 2016 előtti évek fő trendje a munkaerő-megtartás volt.

Az új szervezeti modell a rugalmasan szerveződő és teljesen felhatalmazott csapatok köré épül. Valahogy úgy lehet ezt elképzelni, mint ahogyan a hollywoodi filmkészítés működik, ahol az emberek egy-egy projektre jönnek össze, majd ha az befejeződött, egy újabb projekthez csatlakoznak.

A jövő ún. csapathálózat modellje dióhéjban

  • Az emberek olyan csapatokba szerveződnek, melyek egy adott ügyfélcsoport, termék, piac vagy küldetés végett alakulnak, nem pedig a hagyományos funkciók szerint (pl. marketing, HR, pénzügy).
  • A csapatokat olyan vezető vezeti, aki ért az adott területhez, ugyanakkor nem feltétlenül gyakorlott vezető.
  • A csapatok maguk tűzik ki a céljaikat, és döntéseket is önállóan hoznak egy átfogó stratégia vagy üzleti terv ismeretében.
  • Információs központ tartja a kapcsolatot a csapatokkal, és támogatást is nyújt.
  • A csapatokat együttműködésre és arra tanítják, hogy használjanak olyan módszereket, melyekkel jobban megismerhetik egymás munkáját.
  • Az emberek a felmerülő igények alapján kezdenek el egy adott csapatban dolgozni, és amikor a projektnek vége, visszatérnek a számukra fenntartott helyre.
  • A csapatvezetés és a karriermenedzsment külön feladatkörré válik, ez utóbbiért felelős vezető foglalkozik a csapattagok karrier- és fejlődési célkitűzéseivel és azzal, hogy egy adott projektet követően a tagok visszatérhessenek a részükre fenntartott helyre.
  • Az idősebb vezetők olyan szerepeket vállalnak, amiben a küldetésre, stratégiai kérdésekre, tervezésre, vállalati kultúrára vagy a csapatok közötti kommunikáció erősítésére fókuszálhatnak.

Magas szintű felhatalmazás, erős kommunikáció és információcsere

Ezt a jelenleg kialakulóban lévő új szervezeti modellt a magas szintű felhatalmazás, erős kommunikáció és információcsere jellemzi

A csapathálózat modell előnye, hogy a cégek gyorsan tudnak válaszolni az ügyfelek igényeire. A csapattagoknak van lehetőségük egymást jobban megismerni, elkötelezettebbek, és könnyebben azonosulnak a küldetéssel. A digitális technológia pedig lehetővé teszi, hogy a csapatok könnyen és gyorsan megosszák egymás között az információkat.

Nagy lelkesedéssel töltenek el az agilis szervezeti változások, amelyeknek vezetőfejlesztéssel foglalkozó szakemberként én is a katalizátora lehetek. Egyrészről azért, mert végre körvonalazódni látszik egy új, rugalmas, pókhálószerű szervezeti modell, ami felváltja majd a merev piramisstruktúrákat.

Az új szervezetekben felértékelődik az önirányítás szerepe, ami nagy energiákat fog felszabadítani az emberekből. Őszintén remélem, hogy egyre közeledik az a világ, ahol olyan cégkultúrákat tudunk kialakítani, amelyben emberek jól érzik magukat. Rálelnek az alkotás örömére és kibontakoztatják a bennük lévő potenciált.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan állhat az agilis transzformáció élére, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet. Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”