Telefon: +36 70 6363 538

Napi stand up megbeszélésMit jelent a napi stand up megbeszélés?

A hagyományos munkamegbeszélések kiváló alternatívája az ún. stand up, magyarul álló megbeszélés, vagy más néven napi álló gyorsmegbeszélés.

Rendkívül hatékony és teljesen más hangulatot kelt, mint az ülő összejövetelek. Noha a stand up az agilis projektmenedzsmentben vált ismertté, ezúttal a hagyományos cégkultúrákban szeretném népszerűsíteni.

Minden olyan vezetői csapatnak ajánlom, akik heti szinten sok-sok órát ülnek megbeszéléseken, és lassan már úgy érzik, hogy idejük sincs „dolgozni”.

Az agilis csapatok jól bevált gyakorlata a napi álló egyeztetés vagy más néven daily stand up. Mindennap ugyanabban az időben és ugyanott tartják, azért, hogy a szervezéssel ne kelljen időt tölteni.

A napszak nem lényeges, az elterjedt gyakorlat azonban a reggeli, munkakezdés elején lévő időpont. Lényeg, hogy gyorsan, mintegy 15 percben, áttekintsük az előző és a következő 24 óra történéseit rövid kérdések segítségével. Alapvetően minden csapattag három kérdésre válaszol:

  • Hol tartok a saját témáimmal?
  • Mi a következő mérföldkő és feladatok?
  • Mi akadályozza a haladást?

Ezeken kívül más témáról nem esik szó. Ha a csapat úgy dönt, hogy egy kérdést részletesen meg kell beszélni, akkor ahhoz egy másik megbeszélést hívnak össze.

Ha ön hagyományos cégkultúrában dolgozik, és szeretne változtatni a megbeszélési szokásain, jó választás lehet a napi álló gyorsmegbeszélés bevezetése. Nem szükségszerű, hogy ezeket a találkozókat ön tartsa mederben, felhatalmazhat egy önként vállalkozó csapattagot is.

Hogyan lehet a stand upot alkalmazni a mindennapokban?

Ismerek olyan céget, akik nem egy, hanem kétnaponta tartanak stand up jellegű vezetői értekezletet. Ezzel ritmust adnak és rendszeres lehetőséget teremtenek a hétközbeni vezetői tevékenységek nyomon követésére. De ami még ennél is fontosabb számukra, az a hatékonyság. Ami eleve „be van építve”, hiszen a gyorsértekezlet alatt mindenki mindvégig állva marad. Ez egy idő után bizony kényelmetlenné tud válni, és arra kényszeríti a jelenlevőket, hogy mielőbb megbeszéljék, amit akarnak.

A napi, álló gyors összejövetelek nagyban segítenek abban, hogy összehozzuk a csapatot, sínen maradjunk, és azonnal megküzdjünk a felmerülő problémákkal ahelyett, hogy várnánk egy hetet a következő megbeszélésig. Az álló értekezlet rövid, összpontosított és gyakorlatias.

Bármilyen cégkultúrában dolgozunk is, a napi, álló gyorsmegbeszélés egyfajta ritmust és fegyelmet ad a mindennapoknak. Garantálja, hogy a leglényegesebb témákra koncentrálhassunk a megfelelő időben. Például, nem a napi gyorsértekezleten vitatjuk meg a stratégiai prioritásokat (hanem egy havi tervezőértekezleten). A napi stand upot pedig arra használjuk, amire való. Gyorsan egyeztetünk a feladatokról, döntünk a felmerült új lehetőségekről és a működést akadályozó dolgok feloldásának mikéntjéről.

Ha szeretné elsajátítani annak csínját-bínját hogyan vezessen eredményesen, hatékonyan és inspirálóan megbeszéléseket, javaslok önnek egy néhány alkalomból álló vezetői coachingfolyamatot, ahol kimondottan ezt a kompetenciát csiszoljuk.

Válasszon engem vezetői coachának, és segítek önnek olyan vezetői kompetenciákra szert tenni, amellyel magabiztosan állhat az agilis transzformáció élére, bármilyen vezetői szerepkörben is van.

Köszönöm, hogy elolvasta írásomat. Ha tetszett, kövesse szakmai tevékenységemet, és ossza meg cikkeimet másokkal is, ha úgy érzi, hogy számukra is hasznos lehet.

Írásaim saját szellemi termékeim, ezért kérem, ha felhasználja, azt a szerzői jog tiszteletben tartásával tegye. Az eredeti tartalommal, a szerző és a forrás megjelölésével idézze, ahogy én is teszem.

„Olyan vezetői kultúra kialakításához szeretnék hozzájárulni, ahol a vezetők tudatosak abban, amit teremtenek és támogatják munkatársaikat abban, hogy célt, értelmet és megelégedettséget találjanak a munkájukban. ”